Rozhovor s Carlsenem

stažený soubor

Zde jsou otázky a odpovědi mistra světa: Kdybyste mohl zahrát s jedním hráčem historie, s kým by to bylo: Asi s Bobby Fischerem v jeho nejlepších letech. Pro jeho přesnost a energii, kterou hrál, která nemá v historii srovnání. Takže s Bobby  od 1970 do 1972. Co jíte před zápasem Obvykle salát nebo omeletu abych získal nějakou energii. Něco co není příliš těžké.

Proč muži dominují v šachu, a co by se s tím mělo udělat.
Myslím, že je mnoho kulturních důvodů. Šachy byly obecně mužská hra a tudíž mnohem více mužů začíná hrát šachy. Myslím že šachová komunita by mohla být lepší se zapojením dívek a žen do šachu. Avšak někdy není pro mladou dívku nejsnadnější komunita do které by měla vstoupit.
Myslíte si že počítače změnily šachy k lepšímu nebo k horšímu, ve smyslu přípravy a teorie, nehledě na podvádění. Počítače tu zřejmě jsou a budou. Ale sám sebe považuji, alespoň stylem, část staré generace. Cítím, že mám více společného s hráči 35-40, než s těmi kdo jsou několik let mladší než jsem jáí. Myslím že počítače vyrovnaly hrací pole ale nejsou příliš dobré pro kreativitu v šachu. Počítače postrčily teorii dopředu, což je zajímavé z čistě vědeckého hlediska. ALe ze sportovního hlediska, a také z uměleckého hlediska to nepomohlo.
Kolik tahů vidíte napřed a jak často? celkem a váš rekord? Většinu času varianty, které jsou nejvíce relevantní jsou čtyři nebo pět tahů dopředu, protože pro  dalších 4 nebo pět tahů můžete spočítat každou rozumnou možnost. Ale jestli to jde příliš dále a možnosti jsou různé, je to příliš časově náročné. Také pravděpodobnost chyb je vysoká.  Ale jestliže je pozice jednoduchá, potom mohu počítat tolik tahů kolik chci.
Co byste radil začátečníkovi, který začíná s šachem? Všechny partie mezi začátečníky se rozhodují na figurách, které se ztrácí téměř na každém tahu. Myslím že nejužitečnější věc je cvičit které figury můžete vzít v pozici. A učit se základní matové vzory, jinak možná vždy skončíte s patováním soupeře.  Kdyby to byla vaše poslední partie ale mohl byste si vybrat soupeře, kdo by to byl? Asi Kasparov když byl mladý před 1984.
Koho považujete za nejsilnějšího soupeře příštích několik let? Je to těžké na někoho ukázat, je několik hráčů se kterými se těžko hraje, ale nejtěžší  je Levon Aronian. Mám s ním docela dobré skore, ale přehlrál mě vícekrát, než kdokoli jiný.
Myslíte, že byste mohl porazit Kasparova v nejlepších letech nebo Bobby Fischera? Nevím, jestli právě teď, protože nehraji zvláště dobře. Ale myslím že bych měl slušné šance na výhru, ale nikdy nevíte.
Kolik hodin denně se věnujete šachu? Nikdy jsem neměl časový plán, opravdu jsem neměl rád, když mi říkali co dělat v šachu nebo ve škole. Můj první trenér mi někdy dával domácí úkol, který jsem neměl rád – někdy jsem ho udělal a někdy ne. Ale místo toho jsem si mohl přemýšlet o nějakých šachových problémech v hlavě nebo číst šachovou knihu.
Jaká je vaše oblíbená šachová a nešachová kniha. Nejoblíbenější šachová kniha byla když mi bylo 10 – 11, byly partie Vladimira Kramnika. Jeho styl hry, když byl mladý, se mi opravdu líbil. A nešachová kniha. Malá knížka se všemi vlajkami států světa – včetně obyvatel, plochy, měst všechna data.

 

Napsat komentář