Kdo je MVL?

MVL – co je to za zkratku, která se v poslední době objevuje v šachovém světě? Vězte, že to neznamená ani zkratku pro Maďarskou vyšší ligu ani mistrovství Velkých Losin. Tato zkratka vznikla jednoduše sestavením prvních písmen jmen nové světové dvojky francouzského velmistra Maxima Vachiera-Lagravea.

 

 


Ten se stal opravdovou kometou posledních měsíců. Maxime, který v roce 2010 vystudoval na vysoké škole matematiku a je stejně jako mistr světa Carlsen a jeho vyzyvatel Karjakin ročník narození 1990, byl loni po vyřazení ve Světovém poháru od Giriho ve světovém žebříčku k 1.10. na 12. místě s ratingem 2765. Pak ale začala neuvěřitelná cesta vzhůru. O měsíc později k 1. 12. si připsal +8 bodů za 6 bodů z 9 na Mistrovství Evropy družstev a posunul se na 11. místo.
Do roku 2016 vstoupil již jako člen elitní světové desítky – k 1. lednu na 7. místě s ratingem 2785. Pomohl si skvělým vystoupením na superturnaji London Chess Classic, kde bodově s 5,5 body dělil 1. místo a připsal +12 bodů. O dvě místa výše na 5. místo se posunul k 1. březnu po započítání Openu na Gibraltaru (8 z 10 a +7 bodů). Na tomto místě zůstal ještě další tři měsíce, i když zaznamenal mírnou ztrátu 4 bodů po započítání jedné remízové partie ze španělské ligy. Další posun, tentokráte na 4. místo, udělal k 1. červenci, kde získal +9 bodů za vynikající výsledek na francouzské lize družstev (8,5 z 10).
No a přišel červenec a vítězství v Dortmundu (+13 bodů) a výhra v zápase se Svidlerem v Bielu (+8), celkem tedy připsal 21 bodů, což jej katapultovalo na druhé místo, a to s náskokem 11 bodů před třetím Vladimírem Kramnikem. A od porážky v zápase Giri na Světovém poháru, a to dne 25.9.2015, neprohrál MVL jedinou vážnou partii až do turnaje Sinquefield Cup v americkém Saint Louis, kde ve 2. kole po prohře s Indem Viši Anandem ukončil svoji 315 dní trvající neporazitelnost. Na Carlsenovo první místo světového žebříčku to má Vachier-Lagrave nyní 38 bodů, ale uvidíme, jak bude jeho křivka výkonnosti pokračovat a zda se třeba Carlsen nebude muset obávat o své výsadní postavení (což ještě před půl rokem bylo něco nemyslitelného).

Napsat komentář