Saúdský muftí zakázal šachy: Je to ztráta času

 


Saúdský muftí zakázal šachy: Je to ztráta času

 

Velký saúdskoarabský muftí Abdulazíz bin Abdulláh se rozhodl zakázat šachy. Tato tisíciletá hra podle něj podporuje gamblerství a představuje ztrátu času. Abdulláh to uvedl v televizním pořadu, kde rozhoduje o fatvách, píše The Guardian.

Ztráta času a podporování chorobného hraní. Tak vidí jednu z nejstarších světových deskových her velký saúdský muftí Abdulazíz bin Abdulláh a rozhodl, že šachy nemají v islámu prostor.

„Ztráta času a peněz a příčina nenávisti a nepřátelství,“ nazval šachy podle The Guardian muftí Abdulláh s tím, že zahrnuje šachy do gamblerství.

O rozhodnutí informoval v televizním pořadu, kde dle otázek veřejnosti rozhoduje o fatvách, neboli náboženských zákazech a přikázáních. Své nařízení zdůvodnil veršem z Koránu, který zakazuje omamné látky, hraní, modloslužby a věštění. Není zatím jisté, kdy má začít fatva platit.

Již v minulosti k podobným zákazům docházelo, v Iráku zákaz hrát šachy vydal velký Ájatolláh Alí as-Sístání. Po íránské islámské revoluci v ruce 1979 bylo hraní šachů zakázáno na veřejnosti, což v roce 1988 zrušil Ájatolláh Rúholláh Chomejní. Dle něj bylo hraní této hry přípustné v případě, že se nejednalo o hraní o peníze. Írán má v současnosti šachistickou organizaci a účastní se pravidelně mezinárodních turnajů.

Byli to přitom sami muslimové, kteří hru rozšířili v sedmém století do Evropy. Duchovní napříč historií tuto deskovou hru oddělovali od her, ve kterých hraje roli šance a náhoda, jako jsou například kostky. Hraní šachů tedy nevadilo, pokud jedincovi nebránilo ve vykonávání pěti denních modliteb. Výslovně je zakázáno na šachy sázet.

Napsat komentář