Šachista se pomalu budí z letního spánku

„A už je to zas tu.“

S touhle větou okořeněnou peprnými poznámkami jsem se ráno budil z postele. Sychravé chladné rána naznačují nejen příchod podzimu, ale co je důležitější šachové sezóny. Vyštrachal propisku a pospíchal s nemalým zpožděním na sraz k prvnímu zápasu ZKS – západ.  My Béčko jsme zajížděli do Malenovic, které sice je elově třetím nejsilnějším týmem v soutěži, ovšem dnes ráno nám byli rovnoceným soupeřem jak elově, tak herně, a Déčko přivítalo mladé nadějné hráče a hráčku ze Starého Města. O tomto zápase dole píše Jaroslav Hala.

 

Na první šachovnici hrál Petr Koutný, který spěchal na služební cestu, takže partii brzo ukončil po dohodě se soupeřem smírem. Pak přišla na řadu moje partie. A název článku je velmi trefný, protože jsem ve své nerozehranosti dal dvoutahově pěšce v zahájení. Po té byla pozice už velmi špatná a soupeř už výhodu jen zvětšoval. Takže před 10 hodinou už jsme prohrávali o bod. Na další změnu jsme si museli počkat další hodinu, kdy Ondra Podškubka byl podarován figurou od soupeře. 1½-1½

V tu chvíli byli naše naděje upřeny hlavně na zadní pozice Jendů Javora a Ondrůška, kteří oba stáli dobře. První jmenovaný přestál soupeřův útok na krále a měl lepší hru v centru a Garry tvrdě rozbíjel soupeřovu rošádu. Bohužel rošádu rozbil nejen soupeři, ale i sobě, a tak v lehce horší pozici musel mladému soupeři podepsat remízu. V té době Vlastík Oharek hrající na čtvrté šachovnici dostal po dlouhodobém tlaku mat a my opět prohrávali. 2-3

Dohrávali Milan Flekač v pevné pozici za černého, kde se čekalo, komu povolí nervy dříve, Honza Moštěk v tupé remizovce a na poslední Jenda Javor, který si pozici zkomplikoval a marně si lámal hlavu jaký má teď plán hry. Za tohoto stavu jsme s Petrem odjížděli smířeni, že prohrajeme o půlbod. Ale po té, co to Honza dal za remiz, Jenda Javor konečně našel plán, jak konečně rozbít centrum a soupeře přehrát a Milan Flekač získal kvalitu, se celý průběh obrátil a my odjíždíme po prvním kole s výhrou v kapse.

Na hodně hráčích bylo vidět (a to i na mě), že po dlouhých prázdninách jejich šachový um trochu  zrezivěl, ale myslím, že jakmile po pár kolech budeme plně probuzení a nabuzení opět podávat kvalitní výkony.

 

Šach;Malenovice A;;;;;Vlčnov B;
1;Chmelař Zdeněk;1998;½;-;½;Koutný Petr;2099
2;Janál Vladimír;1997;1;-;0;Staňa Marek;2029
3;Balážec Ludovít;1904;0;-;1;Flekač Milan;1911
4;Zapletal Oldřich;1971;1;-;0;Oharek Vlastimil;1750
5;Tomek Josef;1853;0;-;1;Poškubka Ondřej;1754
6;Gergela Antonín;1722;½;-;½;Moštěk Jan;1696
7;Richvalský Patrik;1481;½;-;½;Ondrůšek Jan;1729
8;Drábek Pavel;1569;0;-;1;Javor Jan;1657
;;;3½;-;4½;;

 

Komentář od Jaroslava Haly o zápase týmu „D“:

 Tak už to bouchlo, už to začalo, sezona 2016-17 je tady.
Začala družstvem „B“ a družstvem „D“. Jelikož družstvo „B“, není v mé kompetenci, tak se budu trochu věnovat družstvu „D“.

V prvním kole los přidělil Déčku St. Město „I“, což je jejich 9 záloha a naše jen 3, což je velký
rozdíl, další velký rozdíl byl věkový, ale to není tak podstatné, 4 šachovnice u soupeřů měli průměr 10 let, plus jeden dospělí. Další srovnání elové, které podle Petra není rozhodující, vyznělo lépe pro nás, takže se mohl očekávat vyrovnaný boj a taky to tak vypadalo. Já osobně
očekával na první šachovnici bod pro soupeře a na poslední bod pro nás a rozhodnou 3 šachovnice mezi. A přesně tak to i vypadalo, napínavý boj do poslední chvíle. Pokud to přiblížím tak bohužel klasika. Jaroušek chybička v zahájení, nebo střední hře a mladý talentovaný Babula Vlastimil, zatím se stejným elem jako Jaroušek toho parádně využil, ten jeho útok na královském křídle i s obětí kvality neměl chybu, to byl to parádní zážitek zakončený matem. Nezklamal ani Míra na 4 šachovnici, opět přehlídl ve střední hře ztrátu materiálu a tentokrát mu to mladý Vávra Jan ml. nevrátil, přestože elově byli na stejné úrovni. V útoku na královském křídle mu pak nedal šanci a vyhrál. Stav 2 ku 1 pro St. Město, dohrávají se dvě poslední partie. Marek tvrdě bojuje s Radimem o remízu a rozhoduje partie na 3 šachovnici, oba netrpělivě čekají na její výsledek. Škoda, že Pepa neměl svůj den, byl 2krát vyhraný. Jednou když měl tři figury za věž a podruhé když 2 tahy před časovou kontrolou, v kysni neviděl vyhrávající koňské vidličky se ziskem dvou figur, koně a věže do koncovky. Nevím co by pak chtěl dělat Radim, aby neskončil zápas remízou 2 1/5 – 2 1/5. Sám pak přiznal, že Marek neudělal chybu a že by partie asi skončila remízou. Co dodat závěrem, Pepa potřebuje zrychlit hru ve střední hře, protože není blicař, taky jsem měl za mlada stejný problém, proto vím o čem mluvím.

 

Šach;TJ Vlčnov D;;;;;ŠK Staré Město I;
1;Kadlčík Marek (ZV);1488;½;-;½;Stuchlý Radim (ZV);1926
2;Pavelčík Jaroslav (Z);1537;0;-;1;Babula Vlastimil (ZV);1555
3;Kužela Josef (Z);1370;0;-;1;Všetulová Viktorie (Z);1377
4;Žižka Miroslav (Z);1309;0;-;1;Vávra Jan ml. (Z);1318
5;Hala Jaroslav;1676;1;-;0;Babula Matěj;1318
;;;1½;:;3½;;

 

 

1 komentář u „Šachista se pomalu budí z letního spánku“

Napsat komentář