Ďábelská úložka aneb co si Bůh přeje? – blog Robert Cvek

 

 

 

 

 

A tak nevinně to začalo…

Luštím, tedy vlastně řeším poslední úlohu rána. Z počítače si stavím pozici:

B: Kg3 Dd3 Vb1 Sg2 Je2 P:c5 f3 g5 h4

Č: Kg8 Da4 Ve3 Sg7 Jf8 P: a7 b7 d4

Čtu si zadání: Oceňte tah 1.Jc3

 

 


 

Zašklebím se, jelikož zatím vše, co se mělo ocenit, byly vždy strašné koniny, takže čistě logicky je 1.Jc3 hrubka a bílý prohraje. OK, jde o seriózní trénink, tak se ponořím do přemýšlení a nakonec vymyslím takové „šedé”:

úloha 41 Slavin9 B (9minut)

1.Jc3(?! můj konečný znak) Se5+ 2.Kf2 jediný tah dxc3 a A) 3.Dd5+ Kh8 4.Ke3 Sf4+ a c2 a bílý nemá věčný šach, ale možná někde zvěční (!! dost povrchní). B) 3.Ke3 Sf4+ s c2 a černý hraje na výhru (opět povrchní!!) C) 3.De3? Sd4 -+ Viděl jsem, že když střelce vezme na c1(po postavení dámy) tak je tam „asi” věčný šach, ale dále se mi to nechtělo počítat, nic lepšího tam stejně není… ještě vidím, že bílý měl hrát „normální” 1.Dd2 a je OK.

 

Podívám se tedy na řešení:

1…Se5+ (hej) 2.Kf2 a teď brutální 2…Db3!! „jsem imbecil” pomyslím si v duchu, takové obraty bych měl vidět… Je mi hned jasné, že vazba po 3.Vxb3 Vxd3 je smrtící, dále je uvedeno: 4.f4 dxc3 5.fxe5 c2 -+ Lucenko – Kosikov 1974.

 

Tak tolik kniha: Slavin9 pro hráče II. VT až KM…

OK, podle této knihy jsem silná 1.třída, možná slabší KM. Možná to možné může být. I když ne možná, podívám-li se na svoje časy, tak pak 1.VT, ale bacha, jsem silná 1.VT!

 

Chvíli analyzuji moje „šedé” pokračování (na šachovnici) a pak si pouštím rybku3, přece jen…nějak mi něco nebylo jasné a chtěl jsem si jenom ověřit svoje varianty. Houdiniho si nepouštím, bo mi vždycky nějak zasekne moji ChasseBase9….

 

A už to chrochtá? Eh? Co?

 

3.f4!! Chrž rybka3

 

3…Df7!! Probůh proč nebere dámu? Chvíli na to koukám a myslím si, že se mi sekla (rybka3), ale ne, (spokojeně) chrochtá…

Nechápu, tak si pouštím 3…Vxd3? 4.Sd5+ Kh8!! Eh!!!! To si dělá šupiny! Ale ne, už chápu, bo po 4…Dxd5 5.Jxd5 má černý problém se střelcem a po 5…Sg7 6.Vxb7 volný „c” pěšec pláchne… 5.Sxb3 dxc3 6.fxe5 c2 7.Sxc2 Vd2+ 8.Kg3 Vxc2 9.Vxb7 a asi remíza, ale přísněji se může tvářit bílý.

Dobré není ani 3…Sxf4? pro 4.Df5!! atd. bílý by podle rybky3 měl vyhrát, OK, smrdí to.

 

A co teď má hrát bílý??? Asi už nic, když se na to dívám a dumám, je to KO, ale opět tam cosi spokojeně chrochtá a tak se podívám na rybku3…

 

4.Dc4!! „To si dělá p…l!!!” úžasem vydechnu. Co to je za uchylárnu, tady se dámy jenom nabízí a neberou??? Začínám se tomu smát, to je ale pěkná obludka tato úloha…

4.Sd5 Je6 -+

4.Dd1 Dxf4+ -+

4…Dxc4 no konečně! Nebo bych už nevěřil na pravidla FIDE…

4…Vxc3? 5.Dxf7+ Kxf7 6.fxe5 Vxc6 7.Vxb7+ +-

 

5.Sd5+ Kh8!! nic už mě nepřekvapuje…

5…Dxd5? 6.Jxd5 hraje na výhru jen bílý(!)

5…Kg7? 6.Vxb7+ +-

 

6.Sxc4 Vxc3 7.fxe5 Vxc4 8.Vxb7 a…áááá…co teď? No nevím, hodnocení nechávám na čtenářích. Tak co, viděli jste celou úlohu? No?

 

Byl jsem z této úlohy tak paf, že jsem se už těžko dokázal soustředit na další trénink…že by vzrušení pro dnešek dost?

Ne.

Byl jsem se projít na krásné procházce, nádherný slunečný podzim je super. V lese se brouzdat listím a obdivovat barvu stromů a dívat se na vzdálené pestrobarevné malby přírody je prostě něco úchvatného. Perníková chaloupka, oběšenkyně, vévoda, elfí les, pozdravit „památný” buk od mého 85ti letého otce a frrr damoj. Skvělá procházka!

A…

A otevírám si knihu od N.D.Welsche Co Si Bůh Přeje. Tuto knihu jsem si koupil (a další dvě) jen proto, že byly v takové akci, že jsem nemohl odolat. Posuďte sami, za 100Kč nákupu 1flaška vína zadara…A to prosím levné knihy, takže 3knihy a 2flašky vína – sama dokonalost!

A pak, že je alkohol špatný!? Nene, podporuje čtení!

A co si to vlastně ten Bůh přeje? A to je právě další perla dnešního dne, asi ještě větší (pro mne) než ta úloha. Akorát jsem dočetl 12tou kapitolu a měla přijít 13tá, co že to Bůh chce a…a… já zíral… a…jak to popsat? No, začal jsem se usilovně a opravdu z celého srdce asi 5-10minut smát, ne smát, ale chlamat…tak jsem se už opravdu dlouho nezasmál a pokud na to kdykoliv pomyslím, tak se opět chlamu. Super! S autorem plně souhlasím a mohu jenom doporučit si tuto knihu přečíst.

 

Napsat komentář