Altruizace – blog Davida Navary

Včera jsem vymyslel nové slovo a chci se o ně podělit.

Na konci listopadu jsem nečekaně dostal od společnosti Chessbase nabídku na analýzu tie-breaku zápasu Carlsen – Karjakin pro web. Úkolu jsem věnoval pět hodin. Redaktor byl spokojený a navrhl mi, že bych v budoucnosti mohl ještě něco okomentovat. Předběžně jsme se dohodli na jednom kole Wijk aan Zee a jednom kole Gibraltaru. Z toho prvního nakonec sešlo, ale partie posledního dne Gibraltar Openu jsem pro web skutečně okomentoval. Finanční ohodnocení není tak zajímavé, ale měl jsem i tři další motivy: jeden altruistický a dva egoistické.

 

Zaprvé jsem se chtěl gibraltarským organizátorům odvděčit za to, co pro šachy dělají. Dvakrát jsem na „Skále“ hrál a líbí se mi, jak je turnaj výborně organizovaný.

Kromě toho jsem se chtěl kvalitní prací zviditelnit v anglofonním prostředí, protože tam jsem mnohem méně známý než ve střední a východní Evropě.

Nakonec jsem doufal, že si mé práce všimnou i organizátoři turnaje a příští rok mě pozvou.

Na komentářích jsem si dal záležet a opět jsem mu věnoval mnoho času. Byl jsem požádán, abych partie okomentoval co nejdříve. Závěrečné koho začínalo v 11 hodin. Krátce po páté hodině odpolední jsem už poslal redaktorům pět komentovaných partií a jeden fragment. Následně jsem dodal ještě poslední partii tie-breaku, v níž si Hikaru Nakamura vybojoval první místo. Poznámky jsem pochopitelně napsal v angličtině.

Na německých stránkách se mé rozbory objevily ještě téhož dne, ale na anglických nikoliv. Nikdo je nezveřejnil ani včera a pochybuji, že se na tom něco změní. Tím pádem z mých tří motivů odpadly oba egoistické. A díky tomu vzniklo nové slovo. Jak se vám líbí?

Napsat komentář