Turnaj Kandidátů – a jaký je Váš favorit?

 

Turnaj 2018 kandidátů se bude konat v Berlíně ve dnech 10.-28. Března. Vítěz bude mít možnost bojovat o titul Mistrovství světa proti Magnusovi Carlsenovi v listopadu v Londýně. Podíváme se na každého kandidáta, analyzujeme jeho předchozí účast na podobných akcích a jeho vystoupení v letech 2017 a 2018. Pokračujeme s prvním čínským hráčem, který se kdy účastní kandidátů, Ding Liren.

Ding Liren je v současné době 11. nejlepším hráčem na světě s hodnocením 2769. Číňané se kvalifikovali do turnaje kandidátů díky své druhé pozici v mistrovství světa v roce 2017 v Tblisi v Georgii. V semifinále vyloučil Wesley So, který se kandidátům kvalifikoval do hodnocení. Stejně jako Ding Liren bude debutovat v Berlíně. Podívejme se na hlavní body 25leté kariéry:

 

 

Ding Lirenův nástup do elity se materializoval spíše tiše. Kromě svých tří čínských národních mistrovství nezahrnuje jeho výkon v prvotřídních turnajích mimořádně nezapomenutelný okamžik – s výjimkou samozřejmě události, která ho kvalifikovala kandidátům: jeho druhé místo na Mistrovství světa v roce 2017 -.

Ding Liren získal dvě po sobě jdoucí druhé místo v edicích Tata Steel Masters v letech 2015 a 2016, kdy skončil vítěz – Magnus Carlsen o jeden bod a půl bodu. Skutečnost, že v posledních dvou letech nedostal pozvání na hraní ve Wijk aan Zee, lze přinejmenším částečně přisoudit rostoucí popularitě jeho mladého krajana Wei Yiho.

V roce 2017 však Ding Liren získal dvě první místa v jednotlivých turnajích: v Shenzhen Masters, před Svidlerem a Giri a na Moskvě FIDE Grand Prix, kde se také účastnili kandidáti Mamedyarov a Grischuk.

Vzhledem k jeho známé pokoře není divu, že Ding Liren měl skvělé výsledky v týmových zápasech. Ve světových šampionátech družstev získalo v roce 2011 čínské týmové stříbro; tým stříbrný a individuální bronz v roce 2013; týmové zlato a individuální stříbro v roce 2015 (poslední dva na druhé desce); a týmové zlato a individuální stříbro v roce 2017 (na první desce). Nakonec Ding Liren získal zlato s Čínou na olympiádě v Tromso v roce 2014, kde získal také bronzovou medaili na druhé desce.

 

To je bezesporu dobrý rok pro čínské číslo 1, které si zaslouží jeho místo u kandidátů. Vzhledem k tomu, že je obtížné mít velmi vysoké očekávání pro Světový pohár – jeden z nejsložitějších turnajů, který vyhrál – čínští hráči soustředili své úsilí na Grand Prix FIDE, kde získal dobré výsledky.

Vyniká samozřejmě i jeho vítězství v Shenzhen Masters, jeho výkon jako první deska Alkaloida v Evropském klubovém poháru (tým skončil na druhém místě) a jeho vedoucí úlohu na mistrovství světa týmů Khanty-Mansiysk, kde Čína dostal zlato.

ELO – za posledních 14 měsíců

Napsat komentář