Francouzská obrana za černého od Roberta Cveka – úvodní video uvnitř článku…

Francouzská obrana za černého od Roberta Cveka

(kompletní repertoár proti 1.e4)

 

Proč Francie? Francii jsem poprvé začal hrát v roce 2006. Bylo to hlavně díky veliké postavě světového šachu, Viktoru Korčnému. Viktora Korčného jsem vždy obdivoval a právě v roce 2006 jsem si položil otázku, proč vlastně nehraji francouzskou obranu, kterou on tak miloval. I když ve skutečnosti ani tak nejde o francouzskou obranu, jako spíše o francouzský protiútok. Černý hned z kraje narušuje rovnováhu a pokouší se hrát dynamické pozice a na výhru.

 

Uběhlo hodně vody a stále mi Francie funguje velmi dobře a je to můj pilíř zahájení proti 1.e4. Vystřídal jsem několik systémů a stále hledám nové cesty. Ty co vám ukazuji, jsou právě cesty nad kterými jsem nejvíce pracoval.

 

Proč Francie? Protože, jak jsem psal v úvodu, je dynamická, je vzrušující a je plná boje. Pokud vezmeme systém Winawera (3.Jc3 Sb4), pak černý sice odevzdává dvojici střelců, ale oslabuje pěšcovou strukturu bílého. Černý hraje na výhru, žádné opatrné tahy a vyrovnat. Ve Francii je mnoho divokých variant a „krásného nočního vzruchu“.

 

Proč Francie? Mnoho hráčů bílými moc Francii neumí a nemají toto zahájení rádi a já se jim nedivím. Je to mimo jiné proto, protože Francie je velice flexibilní. Máte – jako černí – mnoho nejrůznějších systémů. Třeba už ve třetím tahu po 3.Jc3 můžete hrát tři velké systémy: Winawera (Sb4), Steinitze (Jf6) a Rubinsteina (dxe4). Přičemž jak Winawer, tak i Steinitz se dělí ještě na mnoho podsystému ,které můžete hrát. Máte přímo obrovskou zahradu nejrůznějších možností. Vřele doporučuji se „procházet a poznávat“ tuto zahradu a soupeře přímo zasypat nejrůznějšími cestičkami tohoto labyrintu.

 

Videa, které jsem si pro vás připravil jsou tři části Francie a celkem pět videí. Čestně prohlašuji, že jsem nic nevynechal a ukázal jsem vlastní analýzy + novinky. Dále pak jsem na tvorbě videí strávil více času (počítám do toho i práci v roce 2017), než nad doposud všech videí (včetně Robert a Petr šachy)! Tedy – alespoň pro mě – obrovský kus práce. Stovky a stovky hodin. Na Winawera ukazuji systém, který jsem měl speciálně pro analyzovaný a připravený na Pardubice 2017 a stejně tak systém Tarrasche. Již tehdy jsem nad tím strávil mnoho času.

 

První video (tzv. 1a) je úvod do Francie + královská indická v útoku + odbočky ve 2. a 3.tahu (braní na 3.exd5 a moderní 3.Sd3!?) . V dalším videu, tzv. 1b) je přetahovaný systém s 3.e5. Na přetahovaný systém s 3.e5 ukazuji systémy s 3…Jc6 a 4…Sd7, tedy hlavní systém Korčného a jiných velkých velmistrů.

 

Druhé video je Tarrasch s 3.Jd2. Zde ukazuji velmi zajímavý systém s 3…a6. Opět systém, který jsem cca před necelým rokem analyzoval a použil jsem ho v Pardubicích 2017 + v nespočtu blesk partií a rapidech. Uvidíte sami, že jsem musel zcela přehodnotit svoji starší práci a zvolit novou cestu, kterou – myslím – mám dobře pro analyzovanou. Proč tah 3…a6? V mnoha knihách je analyzováno klasické 3…c5, 3…Jf6 nebo 3…Se7. Výhoda Francie je flexibilita, umět tedy více systému. Proto je super, když budete (stejně jako já) mít ve výzbroji další systém s 3…a6. A není to vůbec špatný tah. Opakovaně ho hráli takový velmistři jako Short, Topalov, Korčnoj, Nikolič, Gračev, M.Gurevič atd.

 

Třetí a poslední video je Winawer. Tu jsem „vzkřísil“ zatracenou „arménskou“ variantu s 5…Sa5 (1.e4 e6 2.d4 d5 3.Jc3 Sb4 4.e5 c5 5.a3 Sa5!?). Měl jsem v minulosti za to, že jde o špatnou variantu díky partii Volokitin-Lputian. Ale…ale uvidíme, že tomu tak vůbec není a jde o perfektně hraný tah. Mimochodem vyvracím analýzu GM Negiho, nebo jinak napsáno, ukazuji, že černý lehce vyrovná. Tento systém jsem ještě sice nestačil použít ve vážné partii, ale už hodněk rát jsem ho hrál v tréninkových partiích a v bleskovkách. Opět jde o perfektní rozšíření francouzského repertoáru o další variantu. A o tom francouzská je, flexibilita, těžká příprava pro soupeře, překvapení – zavlečení soupeře na naše území. Toto zahájení jsem hlavně analyzoval v roce 2017. V tomto roce jsem pak některé věci upravil a hodně doplnil. Je to rozděleno na video 3a) kde analyzuji odbočky ve Winawerovi a pak 3b) který je zaměřen na „arménskou“ variantu s 5…Sa5.

 

  • Komu jsou videa určena? Jelikož jde o moje zahájení + moje analýzy, je to spíše pro silnější hráče, ale myslím si, že i slabším hráčům to pomůže a krásně jim ukáže jak se hraje Francie. Obecně pak od 2000 elo do 2500+ (jde o moje prohloubené zahájení), s tím, že slabší hráči mohou vidět „vyšší šachy“ a učit se (postupně) zahájení
  • K videím dostanete pgn formu celé francouzské, kde jsou komplet varianty s textem, hodnocením a barevnými značkami (jenom omluvte občas pravopisné chyby a překlepy, je toho neuvěřitelné množství…)
  • jak jsem psal výše, nic nezamlčuji, nic nezakrývám a ukazuji všechny svoje analýzy a hodnocení pozic
  • Celkový čas Francie za černého je téměř 9 hodin
  • 1.díl (skládá se ze dvou videí) jsou odbočky ve druhém a třetím tahu tzv 1a), čas 1hodina a 44. A přetohavané varianta 1b) (3.e5), čas 1 hodina a 48 minut
  • 2.díl je Tarrasch 3.Jd2 a6!? Čas 1hodina a 47 minut
  • 3.díl je Winawer, který se skládá z 3a) kde jsou odbočky ve 4. a 5.tahu, čas 1 hodina a 56 minut. A z 3b) je pak komplet rozebraná tzv. arménská varianta s 4…Sa5 5.e5, čas 1 hodina 40 minut.
  • Cena Francouzské obrany za černého od Roberta Cveka je 400 Kč
  • A velikost souboru je přes 6,7 giga 🙂

 koupit můžete i zde ( klikem na obrázek)

 

 

 

 

 

Napsat komentář