Testíček, taktika, diagrámky a trénink……a jedna rada…

Moc pěkné diagrámky, kdo bude chtít , někdy může soupeř se bránit jednou variantou ale někdy má na obranu i dvě varianty a pak je dobré pro dobrého hráče, propočítat obě dvě varianty. Minimálně to platí o prvním a druhém diagramu. Třetí diagram je o přesnosti propočtu. Každý diagram, který budete řešit, Vám pomáhá hrát lepší šachy. Trenéři doporučují řešit diagramy každý den a to je i moje rada jak hrát lepší šachy. A právě o tom je trénink, odhadnu že vyřešit tyto  diagramy Vám zabere 15 minut? Tedy čas na jedno kafíčko, dvě cigarety, nebo dvě reklamní přestávky v televizi, nebo jeden poločas ve fotbale, možná sportovní zprávy a možná jen jedna předpověď počasí….tedy během dne zanedbatelné množství času……3 diagramy denně, po celý rok, to je přes 1000 diagramů za rok, říká se, že 1000 diagramů spočítat, je zlepšení v kategorii do 2000 Elo o 100 bodů. Tedy skoro o výkonnostní třídu a k tomu aby jste si na toto šáhli, stačí 10 minut denně…..je to málo? je to moc? je to na Vás……

 

 

  1. Na tahu černý, co budete hrát? 

 

     2. na tahu černý, co budete hrát?

 

 3. bílý na tahu…..co budete hrát? 

 

 

4. bonusový…..na tahu bílý, po tahu f5 a exf5 co budete hrát bílými?? a taky moc pěkný…..mohl by Vás malinko potrápit….:)

 

Na tahu bílý a chce víc než jen Dh8+ Kf7 Dxh7…tedy najdete něco lepšího za bílého?

5. 

 

 

 Trénujte, pokud máte rádi tuto hru a nechcete jenom prohrávat, protože to co stačilo tento rok, nebude stačit příští rok….rostou noví hráči, ti co trénují se zlepšují a jestli chceme držet krok s dobou, dělejme taktiku…..pomůže to a vrátí se nám to! 

 

No a přidávám další krásný, prostě musí se líbit…..úkol zní, dokončete útok bílého! ( na tahu tedy bílý a zakončete partii)

 

6. 

 

 

Víc už nepřidám, slibuji:) a taky doufám, že se trénink líbil….dík za jakýkoliv komentář….Petr

2 komentáře u „Testíček, taktika, diagrámky a trénink……a jedna rada…“

  1. super, jen chci říct, že Honzu včera pochváli osobně Robert Cveka za jeho partii s Ferou Vránou… a to je moc pěkné, kdyř přední náš profík si najde čas, podívá se na partii a napíše email….přímo Honzovi….!

    Petr

    Odpovědět
  2. Řeším svoje diagramy rozkliknu tento článek a podívám se na poslední diagram a okamžitě vidím ten matový motiv, tak je vidět, že jsem se něco naučil a o něco zlepšil, jak mi řekl trenér je to lepší Honzo už to není tragické 😀 už je to jenom špatné… Tak ať se vám podaří vyřešit všechny. Když už jsem ho vyřešil a píšu tak napíši i řešení:

    6) BNT
    Jh6+ Kf8, parádní tah Jf5! exf5 (gxf5) to je jedno a příjde závěr Vxh7 a černý nemá jak bránit matu Vh8…

    Odpovědět

Napsat komentář