Štoček znovu vítězí, Babula bez bodů

 

Nekompromisní druhé kolo přineslo další bod Štočkovi, který porazil Pláta. Výhru si připsali také Krejčí a Michalík.

 

Vedoucí Jiří Štoček nastoupil ve druhém kole proti Vojtěchu Plátovi. Plát bílými rozehrál partii velice sebevědomě, ale rychle se ukázalo, že jeho rozhodnutí ponechat krále v centru nebylo šťastné. Tlak soupeřových figur byl až příliš silný. Pokusil se pozici zamotat zajímavou, ale nekorektní obětí jezdce, která sice donutila Štočka hrát obezřetně, ale konečný výsledek zvrátit nemohla. Štoček podruhé zvítězil a do třetího kola půjde s plným počtem bodů. Partii okomentoval Štěpán Žilka, který se v průběhu druhého kola staral také o živý komentář na YouTube.

 

 

 

GM Jiří Štoček (zdroj: oficiální web ŠSČR)

 

Bojovná byla také partie Petera Michalíka s Thai Dai Van Nguyenem. Oba hráči se dlouho pohybovali v mezích rovnováhy. Silná časová tíseň před kontrolním 40. tahem však vzala Nguyenovi rozvahu. Ztratil pěšce a následnou koncovku přes velkou snahu nedokázal ubránit. Žilka v komentáři upozornil na jednu z posledních remízových šancí. Fantastický příklad věčně šachující věže jednoznačně patří k nejkrásnějším variantám dosavadního průběhu turnaje.

GM Peter Michalík (zdroj: oficiální web ŠSČR)

 

Vlastimil Babula se v partii s Janem Krejčím nešťastně zamotal do taktických zápletek a ztratil figuru. Pokusil se ještě zvrátit vývoj partie útokem na soupeřova krále, ale Krejčí rychle vynutil výměnu dam s přechodem do hladce vyhrané koncovky.

GM Jan Krejčí (zdroj: oficiální web ŠSČR)

 

Napsat komentář