Přednášky ve Vlčnově – ukázky – Robert Cvek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minulý víkend byla akce, která byla opravdu skvělá. Přednášeli David Kaňovský, Štěpán Žilka, Peťa Pisk, Robert Cveka a třeba když řeknu, že se hráli simultánky  a hned tři, tedy proti Štěpánovi, Robertovi a ta třetí byla v tandemu proti Peťovi Piskovi, který se střídal s Peťou Kapustou, tak i toto byl krásný zážitek. Vlčnov je znám i tím, že tady noc nikdy nekončí a ty noci jsou opravdu dlouhé a náročné a celý víkend bylo jedno krásné setkání. Dnes se chci s Vámi podělit o pár krásných přikladů, se kterými nás Robert trápil, uvidíte že potrápí i Vás….:) 

První příklad…..na tahu bílý a dá mat druhým tahem….Proč tento příklad od Roberta..? Protože Robert říkal, že velký rozdíl mezi průměrným hráčem a silným hráčem je v tom, že silný hráč vidí odpovědi soupeře a proto doporučil dělat dvojtažky, kde musíte opravdu počítat s každou odpovědí soupeře a že to není lehké, napoví tento diagram…..dopadnete lépe jako my? 

 

 

Druhý příklad, bílý dá mat druhým tahem a o tomto diagramu chvíli říkal Peťa Pisk, že nemá řešení. Nakonec jej našel, ale není to tak lehké, za to o to víc je to pěkné. A opět to je o tom, vidět všechny odpovědi soupeře, Robert říkal že toto je důležité a nejvíc chyb v našich partiích vznikají po taktických chybách a pochybách, kdy nevěnujeme pozornost tomu, co chce hrát náš soupeř. Jde to hrát lépe, ale toto je základ! 

 

Třetí příklad, je pěkný…..na tahu bílý a co budete hrát? Pozor, toto už není taktika, ale ukázka jak přemýšlet u partie…..A je to ukázka z jedné partie, kde velmistr hrál s hráčem cca 2000 Elo, který hrál hodně pěkně, ale zapomněl na jednu strašně důležitou věc a partii prohrál…..To je právě rozdíl v tom, jak vidí silný hráč a slabší hráč svojí pozici….je to důležité a pěkné a toto nám bylo hodně vtloukáno do hlavy…..

 

 

Příkladů bylo opravdu hodně a stálo to za to. 

 

Tak co ? vyřešíte i Vy příklady z tohoto soustředění?

 

🙂 

 

 

Petr

 

 

 

4 komentáře u „Přednášky ve Vlčnově – ukázky – Robert Cvek“

  1. no ja osobne som rá, že akcia dopadla super, a veľké klobúkom dole pred našim Ambom, že napriek handicapu a isto aj bolesti absolvoval tento výlet, a odmenou mu bola výhra s Robom Cvekom, čo sa isto neprihodí len tak kedykoľvek……..:) Veríme, že Roba „zlomíme“ na nejakú našu akciu na Oravienke, nakoľko jeho víkendová bilancia s bzincami veru nevyzerá „ružovo“………:) 🙂 🙂 verím, že šachové partnerstvo Vlkov a Bzincov bude pokračovať aj budúcu sezónu, a sná%d sa na budúci rok v lete podarí Orava Fide Open……a ak všetko pôjde hladko, tak dáme aj Bzinský festival 2019……Peťo vymyslíme to nie?……..:)

    Odpovědět

Napsat komentář