TIEBREAK – komentuje Robert Cvek + šok poslední klasické 12. partie

 

Včerejší – poslední klasická – partie nám přinesla velký šok, rozčarování, údiv a také možnost ve středu rozluštit (už konečně!!) tajenku kdo bude mistrem světa v šachu.

 

 

Brzy po zahájení poslední vážné partie překvapil Magnus svého rivala skokem jezdce na e7 a g6, který není tak populární jako návrat jezdce domů na b8. Fabi měl ještě možnost všechno zastavit, zopakovat tahy a jít se připravovat na rychlé tempo. Pokud jsem Fabimu fandil, tak nyní ještě více, protože tahy nezopakoval a šel pokoušet osud. A to v pozici – jak se vyjádřil na tiskovce – kterou tolik neznal. To je láska k šachu jako u Bobbyho Fischera!

Nicméně se ukázalo, že pozici lépe rozumí mistr světa. Nejenom, že si postupně budoval lepší a lepší pozici, ale také měl výrazný náskok času, místy dokonce dvojnásobně.

Další dějství partie je ve znamení defenzívy vyzyvatele. Musí schovat krále na dlouho stranu, navíc si zamezit možnost útoku…nevypadá to vůbec dobře. Mistr světa má o půl hodiny lepší čas a pozici snů, bez rizika může zkoušet ždímat soupeře. Hraje tah …Va8 a … R E M Í Z A !!!

A to je šok. Dokonce takový že dlouhou dobu tomu nechci uvěřit. V takové pozici dát remízu? Ještě s tak výrazně lepším časem? V pozici kde soupeř nemůže vůbec nic? Kde nemá jedinou hrozbu?

Nevídané, nepochopitelné, divné.

Co se stalo? Pokusím se podat svůj názor, protože to asi zajímá všechny šachisty, co se to včera, 26.11.2018 vlastně stalo?

V prvé řadě nevěřím a odmítám nějakou špinavou dohodu nebo nějaké zákulisní hry. Protože kdyby to tak bylo, partie by skončila daleko dříve a také jinak. A také nevěřím, absolutně odmítám, že by nejlepší dva šachisté zeměkoule byli křiváci. Nesmysl. Daleko větší smysl mi dává psychika! Já si myslím, že Magnus má problémy s psychickou. Je daleko roztěkanější, podle Polgar a Rudolf (komentátorky oficiálního přenosu MS) často chtěl udělat tah, pak se stáhl s rukou atd. Nepůsobil vůbec tak jako starý dobrý Magnus. Komu prospěla desátá partie? Fabimu! Magnus byl blízko bodu, hrál s nebývalou energií, aby nakonec měl koncovku bez pěšce… Jedenáctá partie, to byla skvělá příprava Fabiho (podle slov Magnuse). Myslím si, že Magnus byl na poslední partii nastaven za každou cenu remizovat (sám to pak říkal na tiskovce, minimalizovat riziko) a dostat se do vytouženého přípravu prodloužení. To by vysvětlovalo proč včera udělal co udělal ALE – zase to ukazuje, že Magnus není OK (možná měl i zdravotní problémy, ale s tímto se na tiskovce nesvěřil). Protože nastavení můžete mít jakékoliv, ale ta pozice s tím časem se prostě měla hrát. Magnus má vážný problém a jsem zvědav jak se dokáže do středy dát do kupy. Ve středu budeme vědět, zda se Magnus rozhodl dobře… .

Tiebreak:

Začíná se ve středu od 16:00. My na YouTube začneme někdy kolem 15:50-55. Hraje se na 4 rapidy 25 minut na partii + 10 sekund na tah. Pokud se nerozhodne v rapidech, jde se na bleskovky a pokud ani tam ne, rozhoduje poslední bleskovka tzv. Armadegon, kde bílý má 5 minut bez bonusu a černý 4 minuty bez bonusu, kde bílý musí vyhrát, při remíze vyhraje černý.

Jaké jsou šance? Ocituji zhruba (můj překlad nebude z nejlepších ? ) Garryho Kasparova: „Ve světle této šokující nabídky remízy od Magnuse v lepším postavení s lepším časem, jsem se znovu zamyslel nad tím, zda je skutečně takovým favoritem v rychlém šachu. Tiebreak vyžaduje obrovské nervy a zdá se, že Magnus ztrácí své nervy.

Můj tip po tom všem co se stalo je 50 na 50. Souhlasím plně s Garrym. Magnus nemá nervy z ocele a ty bude nutně potřebovat na poslední, středeční střet. Zatímco Fabi vypadá velmi klidně a odhodlaně. Nicméně stále je Magnus génius a jednička v rapid šachu.

První partie bude Carlsen – Caruana. Magnus si vylosoval bílé kameny. Tímto končím svůj menší článek a srdečně vás všechny zvu na přenos na YouTube Robert a Petr šachy. Ve středu nás čeká neuvěřitelné drama!! ?

Partii naživo na YouTube Robert a Petr šachy můžete sledovat zde:

 

 

Napsat komentář