Král Magnus Veliký Carlsen

 

Magnus Carlsen obhajuje šachovou korunu. Drtivě poráží svého vyzyvatele v rapidech 3:0. Jeho taktika slavila úspěch. Magnus Veliký Carlsen zažívá dobu panování, ale na jak dlouho?

 

Po divném konci dvanácté (poslední vážné) partie jsem prorokoval, že mistr světa Magnus Carlsen bude mít problém s psychikou. Jak jsem se mýlil! Opak byl pravdu, zatímco Magnus hrál rapid lehce, rychle a přesně, jeho soupeř chyboval.  Fabi naopak svoji psychiku neuhlídal a jedinou ze tří rapidových partií kterou hrál dobře, byla ta poslední, kde už o tolik nešlo. Jakoby z Fabiho spadlo břemeno a on konečně mohl „hrát šachy“ a myslet jen na šachy. První dvě partie nehrál dobře, hlavně pak druhou bílými, kde doslova a do písmene během pár tahů spáchal harakiri. Takové chyby jsou věci psychiky.

Sláva vítězům, čest poraženým. Myslím si, že pro zápas Carlsen x Caruana je to naprosto výstižné. Fabi bojoval srdnatě a ve vážných partiích s mistrem světa držel krok. Pokud bychom analyzovali všechny vážné partie, pak je velmi obtížné stanovit, kdo měl více šancí a kdo vlastně hrál lépe. Myslím si, že v tomto je stav zápasu 6:6 zasloužený. Pravidla jsou jasné, rozhodovalo prodloužení, tam se Magnus nesetkal s žádným odporem a zaslouženě obhájil svoji korunu.

Co to znamená pro Fabiho Caruanu? Myslím si, že Fabi půjde dále. Velmi rychle se vrátí k šachu a věřím, že bude ještě více trénovat, protože byl blízko titulu mistra světa, doslova si ho mohl osahat (tipl bych si do budoucna práci se sportovním psychologem). Bude hrát turnaje a bude růst. Je docela možné, že za dva roky bude elo ratingová jednička. Jeho sen žije dále a touto prohrou se může stát ještě silnějším. Pokud je Fabiho idol Bobby Fischer, pak ať pozvedne svoji úroveň hry tak, jak to udělal Bobby v letech 1968-70.

A co mistr světa? Magnus obhájil svoji korunu, ale po velmi těžké, vyčerpávající bitvě. Co dále pane králi? Má Magnus nadále sedět na trůně a čekat? Vidí, že jeho neomezená vláda touto výhrou paradoxně končí, protože Magnus sice má korunu na své hlavě, ale je nejsilnější? Je silnější než Fabi Caruana? Je silnější než Ding Liren nebo Šak Mamedyarov? V rapidech určitě ano, ale ta šachová říše je založená na vážných partiích. Tam král vládne/nevládne. Jsem zvědav jakou cestu si Magnus vybere. Zda nadále bude panovat říši, která ho časem přeroste, nebo si sjedná pořádek a bude, na trůně zadumán, pevnou rukou vládnout šachovému světu. 

 

1 komentář u „Král Magnus Veliký Carlsen“

  1. Je po boji, Magnus je mistr světa, je nejlepší.respektujme to !
    Ctím názor, že je těžší titul obhájit, než získat.
    Nehraje se na kdyby, hraje se na činy.

    Odpovědět

Napsat komentář