Šachové akce roku 2019 ( článek převzat z chess.cz)

Český šachový svaz sepsal souhrn těch největších, možná nejdůležitějších šachových akcí pro rok 2019 a je to pěkně měsíc po měsíci, takže jde vidět co nás čeká a nemine. Ale, musím je poopravit protože zapomněli na Štěpánský Vlčnovský turnaj, který bude opět 26.12.2019….tak to jen pro upřesnění…. a doplnění…:) 

 

 

Leden

Začátek roku 2019 je ve znamení tradičního turnaje ve Wijku aan Zee, který se koná od 11. do 27. ledna. V letošním klání startuje světová šachová špička v čele s mistrem světa

 

Ve druhém uzavřeném turnaji nastoupí:

 

Takřka paralelně se uskuteční otevřený turnaj na Gibraltaru (12. – 31. ledna), první desítka nasazených budí respekt:

 

 

Únor

Hraje se známý turnaj Aeroflot Open, kde v loňském ročníku nastoupilo 5 hráčů s ELO přes 2700.

Březen

Česká republika se na jaře stane dějištěm světového šachu. V Praze se konají velmi silně obsazené uzavřené turnaje. A turnaj: David Navara, Jan Krzysztof Duda, Pentala Harikrishna, Viktor Láznička, Samuel Shankland. B turnaj: Jiří Štoček, Peter Michalík, Thai Dai Van Nguyen, Jan Krejčí, Ju Wenjun, David Paravyan, Mateusz Bartel. Více zde.

V březnu bude také možné sledovat Mistrovství Evropy mužů (16. – 29. března) pořádané v Makedonii.

Duben

ME amatérů a ME seniorů se uskuteční na řeckém Rhodosu v období od 5. do 15. dubna. Nejlepší šachistky Evropy se utkají o titul na tureckém území v Antalyi (10. – 23. dubna).

Květen

V rumunském městě Mamaia bude 30. května až 9. června více studentů než je zvykem, jelikož se zde odehraje ME školních týmů. Koncem měsíce (30.) započne kandidátský FIDE turnaj žen ve složení: Hou Yifan, Mariya a Anna Muzychuk, Katerina Lagno, Alexandra Kosteniuk, Tan Zhongyi, Nana Dzagnidze, Valentina Gunina. Vítězka postoupí k zápasu proti současné mistryni světa Ju Wenjun.

Červen

V prvním letním měsíci je připraven turnaj v domovině současného mistra světa (Altibox Norway Chess; 3. – 14. června).

Červenec

Jubilejní 30. ročník mezinárodního festivalu šachu a her CZECH OPEN se uskuteční 11. – 28. 7. 2019, více na stránkách pořadatelů.

Srpen

Podívat se na mladé budoucí talenty v kategoriích U8, U10, U12 je možno online nebo přímo v čínském Weifangu na mistrovství světa kadetů.

Září

Na tento měsíc je naplánován Světový pohár, který se bude hrát vyřazovacím způsobem v Rusku (Khanty-Mansiysk; 9.září – 2. října).

Říjen

Atraktivní bude především druhá polovina měsíce. Pro šachové fanoušky budou ke sledování přenosy partií z MS juniorů a juniorek do 20 let z Nového Dilí (Indie; 14.-26. října). Dále se chystá ME družstev v Batumi (Gruzie; 23.října – 3. listopadu).

Listopad

Do Černé Hory se podívají nejlepší evropské kluby, mezi 9.- 17. listopadem zde proběhne Klubový pohár. Na konci listopadu se mezi sebou utkají ženy v rapidu a bleskovém šachu (Monako; 28. listopad – 1.prosinec).

Prosinec

Konec roku již tradičně patří rychlému šachu (rapid, blitz). ME bude tentokrát sehráno hlavním městě Estonska v Tallinu. Turnaj je naplánován na 11.-15. prosince.

 

Napsat komentář