Bobby Fischer: Nenáviděný šachový velmistr

Přestože měl židovský původ, později proti Židům brojil.

Přestože měl židovský původ, později proti Židům brojil.
 

Jak snadno se může člověk změnit z národního hrdiny ve veřejného nepřítele a z geniality sklouznout k šílenství. Takový je příběh jednoho z nelepších světových šachistů. Bobby Fischer (*9. 3. 1943 – +17. 1. 2008).

 

Dodnes se neví, kdo byl jeho otcem. Německá zdravotní sestra židovského původu Regina ho oficiálně počala s biofyzikem Hansem Fischerem, za něhož se provdala v roce 1933 při studiích v Moskvě. Později se ale objevily spekulace, že by to mohl být i geniální maďarský fyzik Paul Nemenyi.

Přestože měl malý Robert James, dva potenciální tatínky, vyrůstal v Chicagu pouze s matkou a sestrou. Hans se za Reginou do USA nikdy nepřestěhoval. V roce 1945 se pár rozvedl a Regina se plně ponořila do bohémského světa levicových radikálů.

Miliony dal sektě

Když bylo Robertovi alias Bobbymu šest let, našel doma šachy. Přestože sotva uměl číst, rychle se naučil pravidla. Od té doby ho nezajímalo nic jiného. Jeho učitelem a trenérem se stal John Collins, který mu začal nahrazovat chybějícího otce.

Bobby sice nedokončil ani základní školu, ale ve 14 letech se stal nejmladším šachovým šampiónem USA všech dob, záhy byl i nejmladším velmistrem. Jeho IQ se pohybovalo kolem 180, daleko za hranicí geniality.

Zároveň se vyznačoval excentrickou povahou, kvůli níž si nadělal spoustu nepřátel. Během her si obvykle stěžoval na vrčení televizních kamer, milimetrové nepravidelnosti na hrací ploše či osvětlení.

Jeho hvězda dosáhla vrcholu v roce 1972, kdy v Reykjavíku v souboji o titul mistra světa porazil Borise Spasského ze Sovětského Svazu. Bobby se stal oslavovaným hrdinou, ale pak se zachoval zcela nepochopitelně. Na šachy úplně zanevřel, pohroužil se do svého vnitřního světa a většinu vyhraných peněz věnoval pochybnému náboženskému kultu, který hlásal blížící se apokalypsu.

Zatykač a exhumace

V roce 1992 ale slavil triumfální návrat. Spasský mu nabídl odvetu a Bobby souhlasil. V tu chvíli neřešil, že se souboj má odehrát v Jugoslávii, na kterou v té době kvůli válce uvalilo OSN sankce, takže tam jako Američan nesměl vstoupit. Bobby na to nedbal, přijel a opět vyhrál. Získal i tučnou peněžní prémii ve výši 3,3 milionu dolarů. USA na něj vydaly zatykač, takže se začal skrývat. Pobýval v Evropě, Japonsku a na Filipínách, odkud šířil do světa své podivné názory proti své domovině a Židům. Když teroristické útoky z 11. září 2001 označil za skvělou zprávu, agenti FBI po něm začali jít s maximálním nasazením a v roce 2004 ho zatkli na letišti v Tokiu.

Nakonec dostal azyl na Islandu, kde zemřel. V roce 2010 nechaly úřady jeho tělo exhumovat kvůli odebrání vzorku DNA. Bobby se sice nikdy neoženil ani neměl děti, ale jistá Filipínka tvrdila, že je otcem její devítileté dcery. Testy však otcovství nepotvrdily. Bobby tak své geniální geny podle všeho nikomu nepředal.

https://sip.denik.cz/pribehy-a-udalosti/bobby-fischer-nenavideny-sachovy-velmistr-20130228.html

Napsat komentář