Velmi, velmi vyrovnaný turnaj – Prague chess open pohledem Roberta Cveka

Když jsem se poprvé podíval na startovní listinu pražského superturnaje, pak hned co mě napadlo bylo – BOMBA a druhá myšlenka – velmi, velmi vyrovnaný turnaj. Mrkneme na A turnaj, na B turnaj i na to, komu fandit v C turnaji a bude tam opět Vlčnovský hráč!

 

Vždyť poslední nasazený je Boris Gelfand (!!) ještě „nedávno“ vyzyvatel mistra světa. Rozdíl mezi prvním a posledním nasazeným je 69 elo bodů, jistě zajímavé číslo, které nám zde symbolizuje, že to není velký rozdíl. A vyhrát může i poslední, ačkoliv je pravda, že Borise dohání, pomalu, ale krutě, věk.

 

 

 

 

Boris Gelfand
(24.června 1968)

Boris Gelfand je šachová legenda. Vyzyvatel mistra světa Ananda z roku 2012. Dokázal ve vážném tempu zápas remizovat, prohrál pak až v rapidové smrti.
Boris Gelfand je mezi světovou špičku již více než 30 (!!) let. Ano je to tak. V roce 1987 již patřil mezi sto nejlepších velmistrů na světě a jak víme, šel rychle nahoru.
V roce 1990 hrál superturnaj v Linares, kde udělal velmi slušných 7,5 z 11 za Garry Kasparovem. Bylo jasné, že nová šachová hvězda je na světě. Až do roku 2012 prokazuje Boris velké mistrovství, kdy stále platí mezi TOP velmistry. Když se zdá, že jeho hvězda trochu zapadá, zapracuje na sobě a dostává se k již zmíněnému zápasu s Viši Anandem, což byl určitě jeho vrchol kariéry.

Boris je stylem dynamický hráč, který má rád iniciativu. Velmi rád obětuje pěšce za poziční tlak – jak jsme mohli vidět na novoborské corridě. Sám Boris prozradil, že má rád iniciativu a rád soupeře tlačí. Jeho velkým vzorem byl Akiba Rubinsntein. A podobně jako jeho velký vzor má Boris rád hluboké šachy a dlouhodobý strategický plán.

Můj tip: Boris Gelfand je zhruba o deset a půl roku starší než já…to je maso. Blíží se mu již padesátý prvý rok. Proti věku nelze bojovat a myslím si, že s „mladou smečkou“ to nebude mít Boris lehké, ALE je to bojovník. A myslím si, že si bude plnými doušky užívat hrát takový super turnaj. Boris bude rány dávat, ale i přijímat.

Viktor Láznička
(9.ledna 1988)

Viktor Láznička je český velmistr a známý poziční „ničitel“ a hluboký stratég, s tendencí soupeře zadusit postupným pozičním plížením vpřed. 
Viktora znám velmi dobře, byl i u mě doma, když jsem ještě bydlel kousek od Krnova.
Viktor je podle mě tělem i duší sportovec. Možná byl, v poslední době jsem poznal již jiného Viktora, který se zajímá o „hlubší věci“. Jsem moc rád, že jsem měl tu možnost na novoborské corridě s Viktorem chodit na procházky a nejrůzněji diskutovat. Bylo to velmi obohacující.

Dělá Viktor šachy? Já doufám, že ano. Takový turnaj se nehraje každý den a také takový turnaj je příležitost. Viktor má 31 let. Řek bych ideální věk na šachy. Je ještě mladý, ale ne zase tak hodně. Má určitě rozum. 
Je to příležitost hodně získat, ale také ztratit. Jsem na Viktora velmi zvědav.
Hlavní silná stránka Viktora je velmi jemný poziční styl a hluboký strategický styl s „petrosjanovskou“ profylaxí. Dokáže a dokázal přehrát „z ničeho“ i hodně silné hráče. Dokáže hrát i dynamicky. Jeho slabina je samozřejmě trochu odklon od šachu a nejistota v zahájení. Teorie bude asi velký problém Viktora.

Můj tip: Viktor bude v mírném mínusu, ačkoliv bych mu přál být co nejvíc bodů a co nejlepší umístění v turnajové tabulce.

Vidit Gujarathi
(24.října 1994)

Měl jsem tu čest a možnost hrát s tímto super silným velmistrem z Indie. Slavoj Poruba bývá pro novoboráky docela nepříjemný soupeř, ale v tomto zápase se to nějak sesypalo a sílu mladých zabijáků s elem kolem 2700 jsem pocítil i já. Nedal mi šanci. Byť jsem ze zahájení vyšel ještě „jakž takž“, tak po jedné chybě a ztraceném pěšci jsem si připadal jako čerstvá silnice co ji dává do parády parní válec. 

Vidit je nová tvář. Je to závan nové doby, nových idejí, nového šachu. Možná. Ať už tak či onak, zahrál Vidit velmi dobře na nedávném super turnaji ve Wijk aan Zee. Pamatuji si, jak jsem se díval na jeho houževnatý boj s mistrem světa. Magnus se velmi snažil, tahal, tahal a tahal, ale mladého pardála neutahal. Jen remizoval.

Myslím si, že Vidit bude černým koněm turnaje. Hraje podle mě lépe než na jeho elo rating, který momentálně je 2711 (jistě ne malý rating 🙂 ). Je mladý, je hladový a podle mě je to on, který by byl rád světový šampión. Jeho hlad po světovém prvenství ho požene vpřed.

Když jsem se na Vidita připravoval, tak jsem viděl jak ty šachy hraje…. je to ryzí stratég, má rád koncovky. Podává obouruč. Má rád šachy, kde má iniciativu a dynamiku, rozhodně to není žádný šmudla, ale také Tal. Jak jsem ve vlastní partii viděl, výborně se koncentruje a dává do partie vše.

A ještě jedna poznámka pod čarou: je velký sympaťák, na analýzu v Bílovecké hospodě nezapomenu,díky moc! 🙂

Můj tip: Bude v první trojce, bude to řezat a dávat rány zprava i zleva.

Nikita Vitiugov
(4. února 1987)

Nikitu znám již docela dlouho od dob, kdy jsem hrál v novoborském týmu. Nikita je podle mě typický introvert, alespoň tak se mi to zdálo.

Nikita v roce 2010 „zahnízdil“ do klubu hráčů s elo ratingem +2700. Přiznám se, že do té doby jsem ho v podstatě neznal.

Asi největší úspěch pro Nikitu bylo vítězství na prestižním turnaji na Gibraltaru v roce 2013, kde v play off porazil Nigela Shorta. Nikita nadále dosahoval velký úspěchů, ale do úplné světové špičky něco málo scházelo. Ačkoliv sehrál několik super turnajů.

Nikita mi vždycky připadal za šachovnicí jako pan profesor. Nevím proč, navíc je relativně o dost mladší, ale měl takový velmi profesorský, profesionální přístup. S nikým se nebavil, seděl a makal. Nejvíce jsem ho slyšel mluvit po partiové analýze. A to jsem tedy hleděl. Nějak jsem si myslel, že Nikita je průměrný taktik, ale když pak ukazoval své nápady, bylo to kouzelné představení, varianty mrskal velmi rychle a hlavně velmi přesně. Na to nikdy nezapomenu.

Silné stránky Nikity podle mě jsou teoretická příprava a strategická „masáž“, viděl jsem spoustu partií (a některé na vlastní oči) jak Nikita soupeře strategicky deklasoval. Dokáže ale zahrát i tvrdě, ačkoliv rozhodně stylem daleko více připomíná Karpova než Tala 🙂 Myslím, že jednu dobu zkoušel hrát 1.e4 ale to mu moc nešlo… je to podle mě typický hráč na zavřené hry. 

Můj tip: Tipuji někde kolem středu tabulky. Nikita málo prohraje, ale také málo vyhraje. Není už tak mladý a bude mu prostě chybět ten drive po vítězství.

Radoslaw Wojtaszek
(13.ledna 1987)

Radka znám už hodně dlouho. Pamatuji si ho jako mladého kluka z GM turnajů, které se tehdy pořádali v ČR. Radek tedy už má 32 let. Běží ten čas 🙂 Radek je velmi příjemný, dobrosrdečný a přátelský člověk, velmi rád na něj vzpomínám z novoborského angažmá. 

Jeho největší šachový úspěch je asi z roku 2017, kdy vyhrál velmi prestižní turnaj v Dortmundu. Myslím si, že jeho nejlepší šachové období bylo asi v letech 2015-18, uvidíme co mu přinese rok 2019. Radek byl dlouhodobě šachovou polskou jedničkou. Svou zemi skvěle reprezentoval a také díky jeho zásluze měli poláci velmi dobré týmové výsledky.

Když jsem nedávno viděl Radka na fotce, tak jsem jenom mohl pokývat hlavou. Jaký je ten čas parchant a jak je nemilosrdný na každém z nás, nebo je to ve skutečnosti jinak? Kde jsou jeho černé vlasy? Šediny si vybírají bez rozdílů 🙂 Ačkoliv možná právě větší praxe a zkušenosti budou na tomto turnaji klíčové. Radek je bezesporu jeden z horkých favoritů. Určitě mu i dobře poslouží ta věc, že byl dlouhodobě sekundantem v týmu Viši Ananda.

A právě z toho plynou silné stránky Radka: je to velmi dobrý teoretik, a skvěle ovládá zahájení. Je to také velmi dobrý taktik a skvěle ovládá dynamické šachy. Těžko říci co je jeho slabinou…možná to, že se oženil 🙂

Můj tip: Radek bude útočit na první místo, ale nakonec bude těsně pod bednou.

Harikrishna Pentala
(10.května 1986)

Hariho samozřejmě také dobře znám z novoborského působení. Když si zavřu oči a pomyslím na Hariho, okamžitě vidím jak se zhluboka směje. Nezapomenu jak jsme se nasmáli, když nám popisoval z jak velkého města je (někde v Indii) a že celý Nový Bor (počet lidí) by tam byl jeden panelák 🙂 A české republika jako město.

S Harim jsem se setkal za šachovnicí někdy dávno předávno v Pardubicích na slavném Czech openu. Měl jsem černé a Hari mě pěkně strategicky utahal. Tento jeho hlavní rys mu zůstal i do těchto dob – hraje jemně pozičně s tendencí prostě hrát a soupeře utahat. Často hraje velmi dlouhé partie, končící v koncovkách, kde soupeře doslova „ublbne“. Má podobný styl jako mistr světa Magnus Carlsen.

Hari měl nejvyšší elorating 2770 (!) což myslím byla v té době první desítka (konec roku 2016). Takže on jediný ochutnal opravdu TOP 10 hitparádu nejsilnějších šachistů světa.  A právě rok 2016 byl asi pro Hariho zatím rokem nejlepším. Na začátku roku 2016 dělá 50% bodů na super turnaji v Norsku. A pak mínus jedna na super turnaji v Ázerbájdžánu. Mezi tím dělí druhé a třetí místo na super turnaji v Danzhou. Na začátku roku 2017 hraje Hari slavný super turnaj ve Wijk aan zee, kde dělá mínus jedna.

Hari podle mě skvěle hraje koncovky a silně mi připomíná krajtu, která nehybně čeká na nic netušící kořist. Všiml jsem si, že občas (možná ta doba už minula) používal Hari svérázná zahájení.

A jedna perlička na konec, tedy pokud se to nezměnilo, Hari bydlí v Praze.

Můj tip: Hari bude někde uprostřed tabulky a dle formy uvidíme, jestli to bude nahoře, nebo dole.

Samuel Shankland
(1.října 1991)

Nedávno se mě jeden kamarád ptal, co si myslím o tomto americkém super velmistrovi a zda má šanci se dostat do úplné šachové špičky. Co říkáte?

Samuel je „záhadný hráč“, někdo kdo ještě před pár roky byl skoro neznámý, ale poté co zvítězil na šampionátu USA v roce 2018, tak zazářil jasněji než kometa – nicméně známe hodně takových příkladů, ale ne někoho kdo má nad 25 let ! Nejenom, že si tento sympatický borec odnesl domů šek na 50.000 dolarů, ale i hezké číslo ukazující elo rating 2701 ! A že to nebyl náhodný výsledek ukazuje pak jeho 7,5 bodů z 10 partií z memoriálu Capablancy a tím pádem definitivní zařazení do letní skupiny hráčů +2700.

Jsem velmi zvědav na další kariéru tohoto šachisty, který – jak jsem četl – si dokonce zahrál v nějaké realitní hře v televizi (!). Asi to nebude úplně typický šachista 🙂

Je to kuriózní, ale je to jediný účastník pražského super turnaje, kterého jsem nikdy neviděl na vlastní oči. 

V každém případě je to klenot pražského turnaje a já jsem velmi rád, že tam tento sympatický Američan bude hrát. Vůbec bych se nezlobil, kdyby napodobil Bobbyho Fischera – teď nemyslím starosti pro organizátory 😀 – ale svou hrou a celé to tam rozebral na součástky.

Uvidíme. Viděl jsem už dost partií Samuela, ale nějak se mi těžko škatulkuje jeho hra. Asi to je universální hráč, ale pamatuji si několik velmi hezkých koncovek co vyhrál.

Můj tip: Neřízená střela, může vyhrát, ale také být v poli poražených.

Jan-Krzysztof Duda
(26.dubna 1998)

Nynější polská superstar a myslím si aspirant/adept o korunu šachového všehomíra. JK je zabiják. Je to bijec, který se v poslední době rozzářil jako ta nejjasnější hvězda. OK, půjdeme trochu na zem.

JK jsem viděl již dávno v extralize. Pamatuji si na obrýleného kluka s elo ratingem myslím kolem 2400 a pokud mě paměť neklame, tak s ním jezdila maminka ( ?! klame nebo ne ?! 🙂 ). Pamatuji si, jak drsně zaútočil na Viktora Lázničku, ale partii prohrál a také si pamatuji na jeden střípek. S velmi mladým JK hraje silně šedivý pán větších rozměrů, který v beznadějně remízové věžovce udělal přesně tu brutal hrubku, kterou už udělal mnohokrát a mnohokrát udělá. Sorry Luki, musel jsem to napsat 🙂 To byla památná partie… na to se nezapomíná.

Ve dvaceti letech je JK na prudkém vzestupu. Podle elo ratingu je to polská jednička. Skvěle zahrál na první šachovnici za Polsko na nedávné olympiádě v Batumi. Tam se čelem postavil proti nejsilnějším velmistrům světa a úspěšně.

Zatím – samozřejmě – byl nejúspěšnějším rokem pro mladého polského velmistra rok 2018. Ale při jeho mládí bude každý další rok znamenat nové a nové výzvy a zdolané překážky. Kdy bude dosahovat své největší síly a slávy? Uvidíme. Já mu přeji jen to nejlepší a držím mu palce

Těžko psát o jeho stylu… jako mladý hráč rád hraje dynamické šachy Má energii, dokáže zaútočit. Ale jak jsem viděl jeho partie, přišlo mi, že se snaží o univerzální hru.

Můj tip: pokud mu to sedne, pak bude první, pokud ne (zkušenosti jsou zkušenosti 🙂 ) pak bude kolem středu tabulky.

Richard Rapport
(25.března 1996)

Richard je jeden z nejoriginálnějších šachistů dnešní doby. Když se podíváte na jeho partie, používá zahájení, která jsou v klasických knížkách „vyvrácena“, avšak ne pro tohoto nekompromisního bijce.

Richard byl zázračné šachové dítě, velmistrem se stal, když mu ještě ani nebylo 14 let. Myslím si, že v tomto drží maďarské prvenství před Peterem Lekem.

Richard má docela často proměnlivou formu, nyní divu vzhledem k jeho stylu hry. Ale v poslední době se zahnízdil v klubu +2700 a předvádí stabilně velmi dobré výkony. Na nedávném turnaji ve Wijk ann Zee udělal solidních 50% bodů. 

Měl jsem možnost Richarda Rapporta vidět naživo několikrát. Asi „nejlépe“ jsem ho poznal v Praze, když hrál zápas s Davidem Navarou, který díky „šokující“ aljechince vyhrál. Ten zápas jsem tehdy komentoval a byl to pro mě velký zážitek. A pak si pamatuji RR  z letiště. Odlítali jsme tehdy s novoboráky z poháru (už si nevybavím, odkud jsme to letěli, ale tipl bych si Makedonii) a  tam jsme se bavili s RR, byl velmi přátelský a v pohodě.

Jaký má styl RR? Samozřejmě, jak víme, velmi originální zahájení, ale jak hraje dále? To je zajímavá otázka, protože když jsem si přehrával jeho partie, tak já sice dost postavené na taktice, ale dokáže zahrát i velmi slušně strategicky. Podle mě hraje i dobře koncovky. Skvěle ovládá nečekanou taktiku a přepad ze zálohy. Dokáže velmi rychle vyvolat chaos na šachovnici. Ale to je také jeho slabina. Protože občas se mu stane, že „přestřelí“ a partii už nezachrání.

Jsem velmi zvědav na další šachovou cestu tohoto fenomenálního velmistra. Myslíte, že má šanci se stát mistrem světa a nakolik velkou?

Můj tip: naprosto neřízená střela, může turnaj vyhrát, ale také dopadnout v mínusu. 

David Navara
(27.března 1985)

David je tedy turnajovou jedničkou, ačkoliv elový rozestup je minimální. Co napsat o Davidovi? Společně s Viktorem znám Davida ze všech účastníků, jak jinak, nejlépe.

Asi nemá smysl psát hlavní úspěchy Davida. Je toho bezpočtu. Několikanásobný přeborník ČR, dlouhodobá česká jednička, skoro se chce napsat na všechny časy 🙂 Jasný lídr českého šachu nejenom podle ela, ale podle úspěchů a sehraných super turnajů.

David je zcela originální, jedinečný člověk. Kdo ho poznal, ví o čem píši. Má velký smysl pro humor, přečtěte si jeho památný blog, jak kdesi v Polsku – na lize – utíkal před policií 🙂 Působí jako velký blondýn s černou botou, roztržitý a přesto velmi milý a zcela zásadový. Nikdy jsem neslyšel Davida říci sprosté slovo! A to jednou – povím vám tu story – jsem se o to nepřímo snažil. David umí velmi rychle (v podstatě hned) říci slovo pozpátku. Třeba Robert řekne hned trebor. Byl jsem u toho když (už nevím kdo tam všechno byl), když David metal slovo za slovem naopak. A pak jsem dostal nápad – řekl jsem jméno (trochu jinak) jednoho známého šachisty a spisovatele – Avruk! A David se málem nachytal 🙂 Nene, samozřejmě to nevyslovil. 

S Davidem mám mnoho hezkých, nesmrtelných zážitků na které nezapomenu, ale pojďme nyní na šachové stránky naší jedničky.

David je bijec. Je to rytíř šachu bez bázně a hany. Hraje velmi ostře. Divácky atraktivně. Není náhodou, že dost jeho partií obletěly šachový svět. Stačí třeba zmínit slavný pochod krále s RW, nebo pak brutální masakr Ivana Čeparinova (nebylo jich více?), neskutečné vyšejdění samotného Garry Kasparova, památná oběť věže s Petrem Veličkou atd atd.

Nicméně v tomto maximalistickém přístupu se schovává i slabá stránka. Davidovi to prostě občas nevyjde, občas prostě „zbytečně“ prohraje partii. Ale myslím si, že to je zákonitost jeho tvrdého stylu. David hraje hodně na taktiku a tam se prostě zvyšuje možnost chyby (podobně jako u Richarda). Můžeme být rádi, že takto David hraje, protože je na co koukat!

Můj tip: boj o první místo, ve 33 letech a tedy skoro 34 letech ideální šachový věk

 

 

Kdo vyhraje „B“ turnaj a postoupí příští rok do áčka?

To je otázka. Pokusím se ukázat můj pohled na „B“ turnaj, kdo má jaké šance. Jistě, nemám věšteckou kouli, ale mohu se alespoň o to pokusit 🙂

 

(Upozornění: tento článek psán v době, kdy nebyl znám 10 hráč)

V prvé řadě zde uvidíme mnoho známých velmistrů. Když se už poněkolikáté dívám na startovní listinu, tak turnaj bude velmi vyrovnaný. Vždyť poslední nasazený Praggnanandhaa má ohromný potenciál, stejně jako osmý nasazený Van. A pak jsou elové rozestupy velmi malé.

Nejvíce – samozřejmě – jsem zvědav na naše borce. Protože pokud byl nominační turnaj zajímavý, tak tento je ještě zajímavější. A jde o určité pokračování nominačního turnaje, protože hodně hráčů hraje i zde. Nicméně budou to mít naši chlapci těžké, protože první tři nasazení nejsou žádná ořezávátka.

Turnajová jednička je Alexej Širov (4.července 1972). Alex je obrovská šachová legenda. Myslím si, že byl i světovou dvojkou. Hrál jednu dobu neskutečně a měl hrát zápas o mistra světa s Kasparovem… ačkoliv víme jak to dopadlo. Také si pamatuji na památný zápas mezi Zbyňkem Hráčkem a Alexem. Podívejte se na ten zápas, je to masakr a POZOR – to byla doba, kdy Zbyněk hrál skvěle, ale jeho soupeř byl prostě úplná TOP třída.

Roky však běží… Alex přibral jedno kilo váhy a jeden centimetr v pase asi každým rokem. Čas nikdo nezastaví. A právě čas bude hlavní nepřítel této šachové legendy. Možná i ten čas na hodinách. V každém případě pro Alexeje Širova jedinečné šance se dostat do top turnaje, pokud zvítězí.

——————-

David Anton Guijarro (23.6.1995) byl posledním hráčem zařazeným mezi Challengers. Španělský mladík, který například již dokázal na Gibraltaru 2017 dělit 1-3. místo, bude rozhodně patřit mezi horké favority na vítězství.

doplněno redakcí

——————-

David Paravyan (8.března 1998) je mladý ruský velmistr, který během turnaje oslaví 21.narozeniny. Přiznám se, že tohoto hráče moc neznám. Už jsem ho párkrát zaregistroval, ale jakým hraje stylem a jaká má dosavadní úspěchy nevím. Ale určitě se bude hodně snažit turnaj vyhrát a takto dostat vstupenku mezi šachovou elitu. Jak se říká, mladý Rus, ještě s ratingem přes 2600, to skoro vždy zavání pro soupeře průserem, uvidíme.

A čtvrtý nasazený je Mateusz Bartel (3.ledna 1985). Starý známý z Nového Boru. Mateusz už má své nejlepší období za sebou. Na vrcholu byl kolem roku 2012, kdy měl elo rating +2670 a probojoval se do super turnaje v Dortmundu.  Ve 34 letech to už prostě není žádná super jízda, obzvláště s rodinou v zádech 🙂 Mateusz bude nebezpečným soupeřem pro každého, ale moc šancí mu na výraznější úspěch nedávám. Jinak velmi rád na něj vzpomínám z dob působení v Novém Boru, s Mateuszem byla vždycky sranda 🙂

Wenjun Ju (31.ledna 1991) je současná mistryně světa… Jsem velmi zvědav jak se jí bude dařit. Bylo by pro mě velké překvapení, kdyby to vyhrála, přece jenom, je to velmi silný turnaj, ale… určitě ale bude bojovat jako lvice a vstupenka do „A“ turnaje je velmi zajímavá…  A musím organizátorům zatleskat, protože mít v turnaji mistryni světa, to se cení!

A poslední ze zahraničních hráčů je velmi mladý IndPraggnanandhaa (10.srpen 2005)(budu raději psát zkratkou Prag). Měl jsem možnost s tímto „klukem“ hrát…  Prag se narodil 10.srpna 2005, takže mu bude teprve 14 let… Již nyní má výkonnost velmi slušného GM (elo rating 2530+). Jak se mu bude dařit na tomto turnaji? Je více než jasné, že dříve či později dojde k výkonnostnímu skoku a právě od toho se odvíjí i výsledek mladého Inda. Protože pokud bude na vlně, může skončit hodně vysoko, možná i vyhrát. Pokud je ale ještě na té „stabilizační“ vlně, pak počítám výsledek kolem 50%. Mimochodem znovu potlesk pro organizátory, další zářivý diamant do sestavy „B“ turnaje. Tak se mi jenom mihla myšlenka, že někdy možná bude zajímavější sledovat „B“ turnaj před „áčkem“ 🙂

A co naše jednotka?
Naše barvy budou hájit (dle ela) Jirka Štoček, Peťo Michalík, Honza Krejčí a Van Nguyen. Ideální kandidáti na trvalé místo v „A“ týmu ČR. Nicméně zatímco Jirka už překročil čtyřicítku, Van ještě nedosáhl ani plnoletosti(!), Van je narozen 12.prosince 2001. Jsem velmi, velmi zvědav jak se naším borcům povede. Hned řeknu svoji myšlenku, co mě stále oblbuje a přímo řve svoje poslání: nebudou to mít chlapci vůbec lehké. Ano, je to tak. Na druhou stranu je přímo paráda, že mají možnost si takový turnaj zahrát a mají možnost ukázat co v nich je. Pojďme se na naše borce malinko podívat. Půjdeme nyní „zezadu“.

Van Nguyen (12.12.2001) je náš super talent. Je to obrovské želízko v ohni. Samozřejmě jeho partie sleduji a Van je prostě silným velmistrem se vším všudy, navíc je velmi, velmi mladý! Nicméně vidím určité nebezpečí v tom, že až dosáhne určitého věku, nemusí se věnovat šachu, ale něčemu jinému. Pokud se bude věnovat naplno šachu, určitě bude dříve či později stabilním hráčem našeho repre týmu a určitě docílí dříve či později elo ratingu +2600. Jsem velmi zvědav jak se Vanovi na tomto turnaji povede.

Jan Krejčí (27.září 1992) je další naše velké želízko v ohni. Honza bude mít 27 let, tedy pro mě stále velmi mladý šachista, který má svět 64 polí před sebou (já jsem v tom věku akorát splnil GM 🙂 ). Honza v poslední době (myšleno poslední roky) s velkým rámusem vtrhnul do absolutní české šachové špičky. Po právu. Zrovna s Honzou se mi hraje docela špatně a mám s ním mizerné skóre. Pokud Honza bude dělat šachy a dělá, má podle mě šanci jít/útočit na hranici 2600 a být v A týmu. Jenomže…jenomže já vůbec netuším, zda Honza dělá šachy a nakolik vážně…Protože pokud šachy nedělá a nebude dělat, tak ano, bude se držet ještě dlouho na slušné elové hranici, ale bude ten pozvolný, postupný sešup dolů.

Peter Michalík (15.září 1990) je bezesporu jeden z nejtalentovanějších šachistů jakého jsem kdy poznal. Měl jsem tu možnost s Peterem trochu spolupracovat a je to mimořádný šachista. Peter je také mladý, ještě nemá ani 29 let. Měl by být na svém vrcholu. Bedlivě sleduji jeho šachy a je to pěkný pohled. Peter hraje výborně. Opět jsem moc a moc zvědav jak se mu bude dařit. Určitě by mu slušelo stálé angažmá v repre ČR. Nicméně Peter má rodinu, má dvě děti…Což samozřejmě je na jednu stranu životní sen, naplnění, poznání, smysl života, na druhé straně je to těžké skloubit s praktickou hrou. Já jako „fotr“ o to více bude Peťovi držet palce. 

Jiří Štoček (10.května 1977) je „poslední mohykán staršího pokolení.“ Ano, zní ta věta poněkud blbě. Však bude mít teprve 42 let. Nicméně to je úhel pohledu 🙂 Ve 42 letech by už mohl být dědečkem 🙂 Takže teoreticky by s Alexejem mohli rozebírat jak budou vnuky a vnučky učit hrát šachy…. Jirka je borec, protože se nejenom drží, ale ukazuje, že skvělé šachy se dají hrát i po čtyřicítce. Vyhrál památný nominační turnaj, hrál dobře na Olympiádě, stále si drží vysoké elo hodnocení a jsem moc zvědav jak se mu bude dařit. 

Takže to je všechno, rozhodně to bude krásná, šťavnatá porce šachů a já si ji pořádně užiji. Vám, šachovým fandům, také přeji ať si toto jedinečné, šťavnaté soustu pořádně vychutnáte 🙂

Ps.: Díky moc organizátorům a sponzorům za takový giga dárek !!!

C turnaj – open, budeme fandit Milanovi Babulovi, Davidovi Holemáři a Mirovi Benešovi….!!

1 ERIK VAN DEN DOEL NED GM 2612 0 F C
2 NIKOLA SEDLAK SRB GM 2607 0 F C
3 ALEXANDER ZUBOV UKR GM 2599 0 F C
4 EVGENY E. VOROBIOV RUS GM 2570 0 F C
5 VITALY SIVUK UKR GM 2552 0 F C
6 VITALIY BERNADSKIY UKR GM 2550 0 F C
7 HANNES STEFANSSON ISL GM 2541 0 F C
8 ADRIEN DEMUTH FRA GM 2519 0 F C
9 G A STANY IND IM 2517 0 F C
10 TADEAS KRIEBEL CZE IM 2513 0 F C
11 DUSAN POPOVIC SRB GM 2513 0 F C
12 ALEXEY KISLINSKY CZE GM 2502 0 F C
13 ELDAR GASANOV UKR GM 2500 0 F C
14 ALINA KASHLINSKAYA RUS IM 2470 0 F C
15 VITEZSLAV RASIK CZE GM 2457 0 F C
16 LUKASZ BUTKIEWICZ POL IM 2445 0 F C
17 LUKAS CERNOUSEK CZE IM 2427 0 F C
18 SEBASTIAN PLISCHKI GER IM 2426 0 F C
19 KUMAR JENA RAKESH IND IM 2426 0 F C
20 KAMIL STACHOWIAK POL IM 2426 0 F C
21 GEORGIOS SOULEIDIS GRE IM 2424 0 F C
22 TARON SHAGBAZIAN UKR FM 2421 0 F C
23 PIOTR NGUYEN POL IM 2420 0 F C
24 VLADISLAV BAKHMATSKY UKR 2419 0 F C
25 FY ANTENAINA RAKOTOMAHARO MAD IM 2412 0 F C
26 AKASH G IND IM 2411 0 F C
27 ADRIAN SUAREZ URIEL ESP IM 2403 0 F C
28 JAKUB PULPAN CZE IM 2400 0 F C
29 PIOTR SABUK POL IM 2395 0 F C
30 OLEG KRIVONOSOV LAT IM 2394 0 F C
31 JESUS MARTIN DUQUE ESP FM 2393 0 F C
32 TAUTVYDAS VEDRICKAS LTU FM 2390 0 F C
33 SOHAM DAS IND IM 2389 0 F C
34 ALEKSANDR SOKOLOV CZE FM 2389 0 F C
35 MAXIM LAVROV RUS IM 2387 0 F C
36 JULIAN KRAMER GER FM 2372 0 F C
37 ADRIAN GSCHNITZER GER FM 2368 0 F C
38 R ASHWATH IND 2364 0 F C
39 PIOTR GOLUCH POL FM 2353 0 F C
40 ROMAN SKOMOROKHIN RUS IM 2343 0 F C
41 MIKHAIL BELOUS UKR FM 2340 0 F C
42 LUKAS KLIMA CZE IM 2336 0 F C
43 MICHAL RUDOLF POL FM 2331 0 F C
44 PETR SIMEK CZE FM 2330 0 F C
45 DAVID HOLEMAR CZE FM 2310 0 F C
46 JAN MALIK CZE FM 2308 0 F C
47 DMYTRO GAYUN UKR FM 2308 0 F C
48 MICHAL BARTEL POL FM 2306 0 F C
49 TIMO KUEPPERS GER FM 2298 0 F C
50 DANIEL KOZUSEK CZE 2297 0 F C
51 LARS ERIK PETTERSSON SWE FM 2293 0 F C
52 DMITRIJ SCERBIN RUS IM 2290 0 F C
53 JULIUS CHITTKA GER 2288 0 F C
54 EDUARDO SERRANO SALVADOR ESP FM 2282 0 F C
55 PAUL COOKSEY ENG FM 2278 0 F C
56 ALOK SINHA IND 2271 0 F C
57 ZDENEK VYBIRAL CZE 2269 0 F C
58 MARCEL BEDNAR CZE 2268 0 F C
59 JAN DOCEKAL CZE 2265 0 F C
60 TEREZA RODSHTEIN CZE WGM 2256 0 F C
61 JAN SLAMPA CZE 2252 0 F C
62 VADIM AFANASIEV RUS FM 2248 0 F C
63 KRISTYNA PETROVA CZE WIM 2244 0 F C
64 MILAN BABULA CZE IM 2234 0 F C
65 PAVEL FREISLER CZE IM 2232 0 F C
66 ALES JEDLICKA CZE FM 2228 0 F C
67 ROBIN HRDINA CZE 2222 0 F C
68 PETR FOLK CZE 2217 0 F C
69 ONDREJ SVANDA CZE 2215 0 F C
70 ALEXANDER KEMARSKY ISR 2195 0 F C
71 HECTOR GIACOMINI FRA 2191 0 F C
72 ANNA KUBICKA POL WIM 2186 0 F C
73 ALEXANDER M. CHUDINOVSKIKH RUS IM 2184 0 F C
74 DALIBOR TRAPL CZE 2183 0 F C
75 NATALIE KANAKOVA CZE WIM 2180 0 F C
76 MICHAEL TSCHAROTSCHKIN GER 2178 0 F C
77 ALEXANDR SKALSKY CZE 2177 0 F C
78 MARC LACROSSE BEL FM 2175 0 F C
79 JAN BARTOS CZE FM 2173 0 F C
80 JIRI PLESEK CZE 2165 0 F C
81 BAO NGHIA DONG VIE 2163 0 F C
82 AXEL MOSER GER 2147 0 F C
83 TOMAS MICANEK CZE 2145 0 F C
84 STANISLAV SPLICHAL CZE 2145 0 F C
85 CAMILLE DE SEROUX SUI WFM 2145 0 F C
86 PAVEL HAASE CZE CM 2141 0 F C
87 ANDREW BURNETT SCO FM 2140 0 F C
88 JOSEF LYS CZE FM 2134 0 F C
89 JAN VOKOUN CZE FM 2129 0 F C
90 ELIZAVETA MARTYNYUK RUS WIM 2120 0 F C
91 MILOS VRABEC CZE 2118 0 F C
92 MARIYA ZUBOVA UKR WFM 2117 0 F C
93 JAN DETTE GER 2117 0 F C
94 VOLKER BUB GER 2108 0 F C
95 LUDEK MESZAROS CZE 2101 0 F C
96 DAVID ZVOLENSKY CZE 2101 0 F C
97 JAN PETR CZE 2099 0 F C
98 OLENA ZEMLICKOVA CZE WIM 2099 0 F C
99 TOMAS VANEK CZE 2096 0 F C
100 MARTINA FOLKOVA CZE WFM 2095 0 F C
101 MACHTELD VAN FOREEST NED 2095 0 F C
102 ALEXANDER MULENKO RUS 2090 0 F C
103 STANISLAV GALICEK CZE 2089 0 F C
104 TOMAS LUDVIK CZE 2089 0 F C
105 LADISLAV HRBOLKA-SEN. CZE FM 2080 0 F C
106 ZUZANNA KALINOWSKA POL 2080 0 F C
107 MARTIN NOVOTNY CZE 2070 0 F C
108 MODESTAS ZIOGAS LTU 2067 0 F C
109 MIROSLAV BENES CZE 2063 0 F C
110 JOVITA VEDRICKIENE LTU 2063 0 F C
111 NIELS SKOU DEN 2054 0 F C
112 ANTONIN VAVRUSKA CZE 2052 0 F C
113 FELIX TOBIAS GERLACH GER 2045 0 F C
114 MARTIN STASZKO CZE 2039 0 F C
115 VLADISLAV MACHALA CZE 2034 0 F C
116 STANISLAV GSCHWENDTNER CZE 2025 0 F C
117 DANIEL KAPLAN CZE 2017 0 F C
118 TOMAS KUCERA CZE 2013 0 F C
119 VACLAV PACL CZE FM 2013 0 F C
120 MICHAL BABICKA CZE 2009 0 F C
121 SOFIE PRIBYLOVA CZE WCM 2009 0 F C
122 TOMAS KOTRBA CZE 2005 0 F C
123 ANNA MARIE KOUBOVA CZE 2005 0 F C
124 TOMASZ SIELICKI POL 1996 0 F C
125 PETR PLASIL CZE 1990 0 F C
126 DAVID HAK CZE 1982 0 F C
127 JOSEF VRCHOTKA CZE 1980 0 F C
128 VIT ZEMLICKA CZE 1975 0 F C
129 HUBERT MEERS POL 1974 0 F C
130 LADISLAV PUCHOVSKY SVK 1961 0 F C
131 OTTO HURTAK CZE 1956 0 F C
132 ANDREJA STOJKOVIC CRO 1950 0 F C
133 KAROL GRECNY CZE 1947 0 F C
134 ANDRZEJ SLABICKI POL 1940 0 F C
135 JURAJ STEINER CZE 1926 0 F C
136 PATRIK STEVIK ML SVK 1920 0 F C
137 ALEXANDRA DOCEKALOVA CZE 1888 0 F C
138 MICHAL HACAPERKA CZE 1861 0 F C
139 OTTO BURDA CZE 1833 0 F C
140 LUKAS STARY CZE 1832 0 F C
141 JOHN TADROS EGY 1826 0 F C
142 WOLFGANG SIEWERT GER 1815 0 F C
143 FILIP RUZICKA CZE 1780 0 F C
144 VLADISLAV OBURKA CZE 1776 0 F C
145 IVAN NESPOR CZE 1750 0 F C
146 JAN BAUER CZE 1731 0 F C
147 DANIEL HUSA CZE 1700 0 F C
148 SAUAT NURGALIYEV KAZ 1678 0 F C
149 FRANTISEK MARHAN CZE 1665 0 F C
150 JIRI FEIERFEIL CZE 1664 0 F C
151 CHRISTIAN PASEKA AUT 1639 0 F C
152 ANTONIN BRHLIK CZE 1624 0 F C
153 THOMAS KRUEGER GER 1591 0 F C
154 JAN VESELSKY CZE 1561 0 F C
155 JIRI VORSILKA CZE 1552 0 F C
156 JIRI ZABEHLICKY CZE 1520 0 F C
157 JAN KLEPRLIK CZE 1471 0 F C
158 KAREL GLACNER CZE 1467 0 F C
159 ADAM HOLUB CZE 1432 0 F C
160 PATRIK STEVIK ST SVK 1405 0 F C
161 KAREL TOMANEK CZE 1360 0 F C
162 WIKTORIA OLSZEWSKA POL 1276 0 F C
163 ANANYA PARIKH USA 1249 0 F C
164 JIRINA VAVROVA CZE 1122 0 F C
165 JOANNA PIETRYK POL 1110 0 F C
166 JEREMY CHON CZE 0 1000 * C

 

 

Napsat komentář