Bohém, který žil pro šachy – 127. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA OPOČENSKÉHO

 – Byl mezinárodním mistrem, několikanásobným mistrem Československa, úspěšným reprezentantem, šachovým novinářem, rozhodčím i funkcionářem. A také velkým šachovým bohémem, jehož životu daly šachy náplň a který se z nich dokázal celý život upřímně těšit. V těchto dnech si připomínáme 120. výročí narození Karla Opočenského, prvního českého šachového profesionála.

 

 

„Žil ze šachů, pro šachy a za šachy. Šachu obětoval všechno a šachy hrál vlastně do posledního dechu,“ říká o Opočenském Vlastimil Hort. „I když objel skoro celý svět, Opočenský moc z toho světa neviděl.

Říkalo se o něm, že svůj život prožil hlavně v turnajových sálech a v šachových kavárnách. Slavné obrazárny, ať už to byl pařížský Louvre, madridské Prado nebo amsterodamské Rijksmuseum, ho příliš nelákaly.

Popravdě se zajímal celý život výhradně o obrazy, které vznikají na šachovnici, která mu byla jediným světem, který miloval a v jehož hranicích chtěl žít a působit,“ potvrzuje Lubomír Kaválek.

 

 

Bilance jeho šachových úspěchů je bohatá. Zúčastnil se čtyř šachových olympiád. V roce 1933 na olympiádě ve Folkestone pomohl Československu k nejlepšímu výsledku v historii. Tým skončil na druhém místě, dokonce těsně porazil tehdejší vítězné Spojené státy 2,5:1,5. Sám Opočenský uhrál na čtvrté šachovnici 12,5 bodu ze 14 partií. Takový výkon nikdo na předchozích pěti a na následujících šesti olympiádách nezopakoval.

 

 

Napsat komentář