Šachy jsou vážná věc, spor hráčů vyřešil až soud

 

Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

 Pravidla šachu jsou jasná a jeho hráči se často nehádají. Výjimky však existují. Až pražský městský soud musel včera vyřešit spor šachistů o umístění v žebříčku ELO, který určuje kvality hráčů. Včerejší pře je unikátní. Český šach totiž podobný spor nepamatuje.

 

Na soud se obrátil sedmasedmdesátiletý Rudolf Kaiser, kterého rozlítil postup jeho bývalého klubu ŠK Smíchov. Pražský klub podle něj až dodatečně povýšil obyčejný přátelský turnaj na soutěžní. „Jsem naprosto přesvědčen, že se jednalo o sportovní podvod, a to proto, aby někteří funkcionáři ŠK Smíchov získali ELO body,“ tvrdil u soudu Kaiser. Jeho advokátka Božena Konvalinková dodala: „Je to vážná věc, ne jako když se malí kluci perou na písečku.“

 

 

 

 

Kromě anulování výsledků turnaje požadoval Kaiser, který v posledních letech stabilně patří do třetí tisícovky nejlepších českých šachistů, i omluvu. Předseda klubu Josef Čermák totiž poslal českému šachovému svazu dopis, ve kterém stálo, že Kaiser kvůli svému stáří ztrácí výkonnost, často si proto stěžuje a v klubu není oblíbený. „Byl bych rád, kdybyste nebrali jeho směšné připomínky vážně,“ končil dopis. Soudkyně Jaroslava Lobotková Kaiserově žalobě nevyhověla, ŠK Smíchov se omlouvat nemusí. „Znění dopisu není vulgární,“ rozhodla Lobotková. O ELO bodech se pak soudkyně odmítla vůbec bavit. „Pravomoc přidělování bodů v šachových turnajích jde úplně mimo soud,“ dodala důrazně.

Podle Kaisera před začátkem turnaje, který proběhl na jaře 2007, nikdo neřekl, že se hraje o ELO body: „Kdybych to věděl, nehrál bych. Jako jediný jsem tam měl první třídu a s tak slabými soupeři jsem si nemohl polepšit.“ O body se podle Kaisera začalo hrát až ve chvíli, kdy se ukázalo, že předseda Čermák si polepší: „Chtěli, aby měl aspoň třetí třídu. Já jsem ale naopak o 25 ELO bodů přišel a to je pro mne jako dědka dost.“ Zástupce klubu Karel Vandas obvinění odmítl a soudu naopak předložil dopisy, ve kterých si Kaiser na svůj klub v minulosti stěžoval úřadům. „Spor je důsledkem osobnosti žalobce. S výsledkem jsem spokojen,“ řekl po jednání.

Martin Šmajzr, který spravuje český žebříček ELO, podobný spor podle svých slov nepamatuje.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/sachy-jsou-vazna-vec-spor-hracu-vyresil-az-soud.A100113_220815_ln_domov_tsh

1 komentář u „Šachy jsou vážná věc, spor hráčů vyřešil až soud“

Napsat komentář