Bleskový den Mirka Jurky pošesté – vítězí GM Vojtěch Plát!

6. ročník Bleskového dne Mirka Jurky se podobně jako loni odehrál v krásných prostorách Společenského centra v Bystrci. Po loni odvážném spuštění turnaje v nedělní den a především s odpoledním začátkem ve 14.00, byl loňský úspěšný experiment zopakován, tedy hrálo se v neděli 10.6.2019 od 14.00. Turnaje se však i navzdory nadějně vypadajícím přihláškám nakonec zúčastnilo pouze 50 hráčů, když se den před začátkem nebo přímo v den začátku turnaje odhlásilo celkem 13 lidí. Zajímavé bylo, že svou neúčast většina účastníků odůvodnila nevolnostmi nebo vyčerpáním z pravidelných změn počasí. A jak celý turnaj dopadnul? 
 
 
 
 

Důležité odkazy:

CHESS TEAM BRNO – http://chessteambrno.cz/
Turnaji předcházely dlouhé přípravy a nějak se mi už zdá těch přípravných činností příliš. O to více si vážím týmu „mých“ lidí (Vlaďka Šťastná, Martin Hyrš, Blanka Jurková, Pavel Jakš a fotograf Pavel Vysoglad), kterým musím velice poděkovat za spolupráci, bez nich by to vůbec nebylo možné. Stejně tak je třeba poděkovat našim sponzorům, bez nichž by se akce nedala uspořádat. Tedy jmenovitě Dopravní stavby Brno, s.r.o. (Ing. Vlastimil Chládek), Továrek, Horký a partneři, advokátní kancelář, s.r.o. (Mgr. Ing. Antonín Továrek), Mgr. Michal Vávra a Tungaloy Czech s.r.o. (Petr Galuška). 
 
Hrací sál
Turnaji, jinak započítávanému na FIDE Blitz Elo, předcházela tradiční volba hracího tempa, která byla letos velmi dramatická. Nakonec poměrem 26 : 24 zvítězila klasika v podobě 2×5 minut na partii před modernějším 2×3 minuty + 2 vteřiny / tah. Po loňských potížích jsem v propozicích zkrátil turnaj na 13 kol s předpokládaným koncem v 18.30, což se podařilo v pohodě splnit. Díky podpoře sponzorů pak do finančních cen přibyla druhá cena v hodnotě 1.500 Kč a rovněž speciální cenový fond pro děti byl zachován. Navíc jsem nepřikročil ke krácení cenového fondu v důsledku nižšího počtu účastníků (dle propozic to bylo možné udělat), tedy motivace pro účastníky tu rozhodně byla. 
 
 
 
A nyní již k průběhu turnaje. V něm měla rozhodčí Vlaďka Šťastná nezvykle mnoho práce s nejrůznějšími protesty (např. ve 12. kole, kdy nebyla přítomna momentu, zda dal Jindřich Melich Petru Koutnému mat před nebo po uplynutí času). V tomto případě po delších diskusích nakonec Petr Koutný souhlasil s porážkou, budiž mu tedy vysloven dík za gentlemanské řešení. Turnaji samotnému pak jasně vládnul nejvýše nasazený GM Vojtěch Plát (Výstaviště Lysá nad Labem), který o den dříve vyhrál silný rapid v Mostech u Jablunkova. V našem turnaji svým soupeřům povolil pouhé dvě remízy (IM Jaroslav Bureš a IM Karel Malinovský) a ziskem 12/13 si došel pro první cenu v hodnotě 2.000 Kč. Ani o druhém místě a ceně v hodnotě 1.500 Kč nebylo větších pochyb. Pro tu si po rovněž velmi dobrém výkonu došel zástupce Durasu Jakub Roubalík, který získal 10,5/13. O třetím a čtvrtém místě pak musela při stejném zisku 9,5/13 rozhodnout „cílová fotografie“ v podobě pomocného hodnocení (Buchholz bez nejhoršího hráče). To měl nakonec o něco lepší IM Karel Malinovský (Slavia Kroměříž) a získal tak cenu 1.000 Kč, na IM Jaroslava Bureše (Slavoj Poruba) tak zbyla „brambora“ v podobě 800 Kč. 
 
Zleva Jakub Roubalík (2), GM Vojtěch Plát (1) a IM Karel Malinovský (3)
 
Pátý skončil Petr Koutný z Vlčnova (8,5/13), který na závěr porazil autora těchto řádků a šestý pak o horší pomocné hodnocení FM František Vrána ze Starého Města (oba 8,5/13). Sedmé místo je pak jistě cenným úspěchem pro Michala Šípka z Jundrova (8/13). V mlýnici hráčů získavších 7,5/13 se do první desítky dostali Jindřich Melich (TJ Praha Pankrác), pro nějž to jako jednoho z nejstarších účastníků byl jistě velký úspěch. 
 
Jindřich Melich
 
Dále nejlepší kuřimský hráč Martin Tajovský a také Petr Skácelík z Moravské Slavie. Já jsem se opět přesvědčil o tom, jak obtížné je skloubit myšlenky na hru s organizačními povinnostmi nejen při turnaji a 16. místo ziskem 7/13 je toho jasným důkazem (nevyužité šance už ani nepočítám). Nicméně turnaj měl i přes některá „protestní“ zdržení spád a nakonec skončil přesně podle předem vyhlášeného harmonogramu, za což jsem opravdu rád.
 
Věcnými cenami byli nakonec oceněni úplně všichni účastníci, zmíním tedy ještě vítěze jednotlivých kategorií. Nejlepší ženou se stala Zdeňka Vránová ze Starého Města, oceněny však bonusově byly i další dvě ženy v turnaji WFM Michaela Svobodová (Jezdci Jundrov) a Mirkova dcera Blanka Jurková
 
Zleva WFM Michaela Svobodová (2), Zdeňka Vránová (1) a Blanka Jurková (3)
 
Nejlepším seniorem (dle nového nařízení FIDE je nyní senior 65+) byl vzhledem k vyššímu ocenění Jindřicha Melicha vyhlášen Josef Kolek z Ivančic a nejlepším juniorem pak Matěj Tajovský z Durasu. V ratingových kategoriích byli úspěšní Dmytro Choporov z klubu Lutopecny – Měrůtky (Elo 0 – 1700), Tomáš Mrazík z Lokomotivy Brno (1701 – 1900) a v kategorii Elo 1901 – 2000 zvítězil boss Morendy a jeden ze sponzorů akce Michal Vávra

V turnaji startovalo také trio dětí, jenž si odneslo ceny v pořadí 1. Jan Brož, 2. Jakub Holubec a 3. Ondřej Borkovec (všichni Duras).

Tradicí se již staly kvízové otázky z Mirkova života šachového i soukromého, tentokrát o archivní vinné ceny dodané sponzory Michalem Vávrou a Petrem Galuškou. Níže uvádím otázky, správné odpovědi a vítěze:

1) Který den, měsíc a rok se Mirek narodil? (3.6.1964) – Dominik Hrůza z Lokomotivy Brno

 
2) Jakého nejvyššího Ela Mirek dosáhnul? (2383, červenec 2003) – nejblíže (2382) Stanislav Messerschmidt z Ořechova
 
3) O Mirkovi byla vydána jedna kniha. Jaký měla název? (Mat ve střední hře) – Ladislav Urbanec
 
Zleva Blanka a Alena Jurkovy
Tolik tedy k turnaji, jehož přízeň, jak pevně doufám, nám zachováte i v budoucnu. A na závěr ještě jednou velké poděkování našim sponzorům a Společenskému centru Bystrc, jehož vstřícné a korektní jednání bylo základem pro uspořádání tohoto turnaje.

Napsat komentář