100 let šachu v Ružomberoku. -Milan Babula

 

 

 

 

 

 

 

V roce 2019 oslavuje slovenské město Ružomberok 100 let organizovaného šachu.

Stovka let bývá již pořádným důvodem k oslavám, nejinak tomu je v Ružomberoku. Organizační štáb, vedený ředitelem všech turnajů Markem Zelnickým MBA, připravil dokonce až 9 turnajů, rozložených do 45 dnů. Garantem všech pořádaných akcí je primátor města Ružomberok MUDr. Igor Čambor PhD. Záštitu nad turnaji mládeže převzali předsedkyně Žilinského samosprávného kraje Ing. Erika Jurinová, nad MS IPCA pak PhDr. Ján Riapoš PhD. – předseda paralympijského výboru SR a SZTPŠ.

 

 

Ve dnech 24. – 26. 5. 2019 proběhly tři MSR mládeže v Rapid šachu, jmenovitě družstev mladších i starších žáků a soutěže jednotlivců v kategoriích od 8 do 20 let dívek i chlapců.

O těchto akcích již pořadatelé podrobně referovali na Novoborském šachovém serveru.

O měsíc později 22. – 23. 6. bylo na pořadu ME v Rapidu i v bleskovém šachu do 16 let. Určitě i o těchto turnajích bude na Novoborském serveru od organizátorů podrobnější zpráva. Je ale vhodné připomenout, že mezi 151 startujících ze 7 států v pěti kategoriích Rapidů (U8 – U16 společně pro chlapce a dívky) a mezi 98 hráči v Bleskovém šachu (dělených jen do dvou kategorií U12 a U16) se neztratili ani zástupci z ČR. V Rapidu v kategorii U12 obsadili první dvě místa se 7,5 b Karel Brozka a Marek Janouš. 100% bodů dokonce získali Václav Finek (U10) i Jiří Bouška (U8). Finek a Brozka ziskem 7,5 b triumfovali v Blesku kategorie U12.

27. 6. začíná závěrečná část bloku šachových oslav, významem nejdůležitější, obsahující

hned čtyři turnaje:

– MS IPCA (tělesně postižených šachistů) od 27. 6. do 7.7.

– o dva dny později začíná GM MSR jednotlivců, které se hraje jako uzavřený turnaj 10 hráčů

dle nominace Slovenského šachového svazu, jehož vítěz bude vyhlášen Mistrem Slovenska

pro rok 2019

– ve stejném termínu jako GM MSR začíná i Open turnaj MSR jednotlivců, hraný současně

i jako MSR žen. Vítěz tohoto turnaje získá právo startu v uzavřeném GM MSR jednotlivců

v dalším roce, což je určitě pro mnohé lákavá cena.

– 30. 6. proběhne FIDE Blitz turnaj města Ružomberoku 2019.

V MS IPCA je přihlášeno rovných 50 hráčů z 11 zemí, včetně 11 žen. Početně ostatní země výrazně válcuje Rusko, s 15 hráči. Pořádající Slovensko bude zastoupeno 8 hráči, po pěti startujících je z Ukrajiny, Indie a Polska. Ani blízkost Ružomberoku od hranic ČR nepřilákala k účasti více jak tři české zástupce (IM Milan Babula, FM Vít Valenta a Antonín Korber), což je pro mne docela překvapivé. Z pěti hodnocených kategorií obsazujeme pouze kategorii mužů. Ani ženskou, nebo obě juniorské kategorie, ani kategorii vozíčkářů neobsazujeme. V záplavě hráčů zejména východních států to česká trojice bude mít opravdu velice těžké.

Kvalitně a poměrně vyrovnaně je obsazeno GM MSR. Mezi 10 hráči nalezneme 4 GM: Marián Jurčík, který jako nasazená jednička má jediný ELO těsně přes 2500, turnajová dvojka Christoper Repka 2482, Milan Pacher a Mikuláš Maník. Z šesti IM má jedině Matěj Hrabuša ELO 2397 těsně pod hranicí 2400. Rozpětí ratingů hráčů pouze 104 bodů dává předpoklad vyrovnaných bojů o přebornický titul.

Do Openu MSR a MSR žen je dosud přihlášeno 84 startujících, v tom i 16 hráčů s mezinárodními tituly. Turnajovou jedničkou je teprve dvacetiletý FM Martin Jablonický (2378), když původní jednička GM Mikuláš Maník (2399) proklouznul jako náhradník do turnaje uzavřeného. Mezi 12 přihlášenými ženami je výraznou favoritkou WGM Julia Movsesianová. Zahraniční konkurence je zřejmě dost za očekáváním – pouze 5 hráčů z 3 států, z toho tři z Ukrajiny. Zde čeští zástupci úplně chybějí. I když se svým zaměřením soutěže dost odlišují, je zřetelný výrazný rozdíl oproti nedávnému MČR mužů v Ostravě. V Ostravě mezi 68 účastníky bylo 19 hráčů do 20 let a pouze 8 kategorie S+60. Mezi 84 hráči v Ružomberoku je v kategorii U18 pouze 11 startujících, včetně 5 žen, ale zato hned 34 hráčů kategorie S+60!

Pokusíme se přinést krátké informace z průběhu bojů a pochopitelně závěrečné výsledky a komentáře.

(IM Milan Babula – TJ Vlčnov)

Napsat komentář