Přednášky Roberta Cveka na září!

 
 
on line treninky robert cvek m
Dobrý den, po prázdninách které jsou v polovině začnou klepat na dveře šachové soutěže a podzim se zeptá každého z nás, co nového umíme? V čem jsme se zlepšili a jaké ambice máme pro nový šachový ročník? Pro radost, pro spokojenost a ne jenom pro výhry a ELO body jsou tady pro každého kdo chce se zlepšovat připravené přednášky s Robertem Cvekem. Určitě se máte na co těšit, tak například v sprnu bude přednáška na téma jak správně trénovat a to se může hodit, na září začneme zahájení a určitě se bude líbit, Jf3 a c4 je zahájení strategické, flexibilní a nejdůležitější je tady to čemu rozumíte, než to co máte naučené z knih a i tady Vás připraví výborně Robert. A samozřejmě koncovky, královská kategorie šachové hry, jestli hledáte opravdu zlepšení a radost z této hry, tak doporučím začít tady. Budeme pokračovat v koncovkách a podíváme se na teoretické pozice, to už je opravdu něco, co pomůže. Je důležité vědět, do jakých koncovek ze střední hry přejít a i tady může Robert být tím správným mentorem.
 
 

 
SRPEN
12.8. Jak správě trénovat šachy – cena 200Kč  , koupit můžete zde : KOUPIT
 
ZÁŘÍ
2.9. 1.soustředění online zahájení za bílé 1.Jf3 s c4 
 
 
26.9. 2.soustředění online zahájení za bílé 1.Jf3 s c4

Oba dva díly zahájení jde koupit zde: KOUPIT
a nebo každý zvlášť na emailu sachycvek@seznam.cz

 

4.9. 1.online trénink Teoretické Koncovky
23.9. 2.online trénink Teoretické koncovky
30.9. 3.online trénink Teoretické koncovky

Všechny tři díly zahájení jde koupit zde : KOUPIT

 a nebo individuálně na emaily sachycvek@seznam.cz

srpen – Jak správně trénovat šachy, Robert Cvek

Jak správně trénovat šachy

 
Tato online přednáška je 12.8. od 18,00. Oficiální délka je do 2-3 hodinyCena je 200 Kč.
Přednášku po skončení dostanete formou videa. Věci které budu ukazovat na chessbásce dostanete také (všechno na email).
(Kdo ještě nebyl na takové online přednášce. Tak to probíhá následovně. Po zakoupení dostanete přihlašovací kód. 12.8. v cca 17:55-18:00 se přihlásíte. Já tam budu od 17:55, od 18,00 začne nahrávat a začíná přednáška. Uvidíte pozici, uslyšíte mě. Dotazy se píši do chatu.)
 
Jakékoliv dotazy vám rád zodpovím buď zde, nebo na email: sachycvek@seznam.cz nebo pak Per Koutný na email: koutnyy@gmail.com
 
Už jsem se několikrát zaměřil na správný nešachový trénink, ale co čistě šachový? Jak správně trénovat? Jakou literaturu studovat? Je trénink i hraní volných partií na internetu? Jak správně trénovat paměť? Je dobré řešit diagramy z šachovnice nebo z obrazovky? Je dobré se učit hrát naslepo? Skutečně je nejlepší přehrávat si vzorové partie na dvou šachovnicích? Proč trénink dělím na tzv. tvrdý trénink, měkký trénink a nešachový a co by se mělo studovat nejvíce? Jak se co nejlépe učit motivy? Atd atd. Zaměřím se i na to, jaký je rozdíl mezi tzv. dokonalým trénink a pak tím skutečným – jsme lidi, nejsme roboti.
 
Probereme spoustu věcí. Samozřejmě projedeme všechny oblasti šachu – zahájení, střední hru (taktiku, strategii, poziční hru) a koncovky. Bude i hodně příkladů, kde vám konkrétně ukáži jak by trénování mělo vypadat a některé důležité techniky tréninku. Pokusím se i vysvětlit co dělat, aby váš mozek co nejlépe přijímal to co se učíte.
 
Trochu se dotkneme i nešachového tréninku, ale to jen na okraj.
 
Nicméně každý z nás má jinou šachovou sílu a přece jen by se měl (trochu) lišit trénink hráče s elem 1600 a třeba 1800 nebo 2000. Důležitou součástí přednášky budou vaše dotazy. Dopředu se připravte a využijte toho. Velmi rád vám na cokoliv zodpovím. I proto je délka přednášky stanovena na 2-3 hodiny. V případě, že budou dotazy rád přednášku prodloužím až do 21,00.
 
Hezké léto přeji a těším se 12.8. na slyšenou

září – teoretické koncovky – Robert Cvek

Po první  dávce tréninků, kde Robert Cvek vysvětloval jak hrát koncovky, kde kladl důraz na to, aby jste hráli aktivně a snažil se vysvětlit jak je důležité mít aktivní a silné figurky je tady pokračování a vlastěn je tady návod jak se zlepšit v šachách. 

Vždy v 18:00

4.9. 1.online trénink Teoretické Koncovky
 
23.9. 2.online trénink Teoretické koncovky
 
30.9. 3.online trénink Teoretické koncovky
 

Koncovky josu podceňovány a zbytečně označovány za nudné a je to škoda. Protože v koncovkách máte méně figur než ve střední hře a právě tady získáváte cit pro figurky, tady nejlépe vidíte rozdíl mezi špatnou a dobrou figurkou a toto vše Vám může pomoct hrát lépe střední hru a dokonce i zahájení. 

Je stoletá pravda, že když chcete hrát lepší šachy, učte se jích od koncovek. 

září – online zahájení za bílé 1.Jf3 s c4 – 1 a 2 díl.

Je na čase se podívat na zahájení jak hrát bílými figurami. Stejně jak u černých figur vám chci ukázat zahájení co hraji sám (navíc dlouhé roky) a takto vám říciveškeré know how co vím o zahájení 1.Jf3 s dalším 2.c4. Ukáži vám svoje analýzy a všechny nuance co znám. Budu hlavně čerpat ze svých vlastních partií. Samozřejmě to vše bude „opřeno“ o partie nejsilnějších hráčů světa.
 
Chtěl bych konkrétně začít pořadím tahů 1.Jf3 c5 2.c4 – to bude tématem prvních online tréninků na zahájení. Začne tímto pořadím tahů: 1.Jf3 c5 2.c4 Jc6 3.Jc3 g6 4.e3!  I.díl  (počítám, že tomuto se budeme věnovat celé září). Tedy budou na to tři díly. Oproti předchozím online tréninkům se chci více zaměřit na vybrané partie a trochu omezit varianty (celé mé zahájení 1.Jf3 s 2.c4 je zaměřeno na poziční chápání šachy a znalosti vzorových partií).
 
Postupně takto probereme 1.Jf3 c5 2.c4 a všechny možnosti černého. Pak budeme pokračovat dále a dále, až komplet probereme za bílého pořadí tahů 1.Jf3 s 2.c4. Jediná věc kde možná budeme volit jiné pořadí tahů je 1.Jf3 d5, protože zde si nejsem jist, zda je 2.c4 nejsilnější. To je ale ještě hudba budoucnosti. Není problém přesto tento systém ukázat a ještě pak moji oblíbenou zbraň 1.Jf3 d5 2.e3!? se kterou mám ohromnou úspěšnost.
 
Proč hraji 1.Jf3 s dalším 2.c4? Velmi mě v tomto ovlivnil Vladimir Kramnik, který toto zahájení ovládal mistrně. V pozdější době mě ovlivnil Ulf Andersson, který také skvěle ovládal toto zahájení, ale oproti Kramnikovi usiloval více o jednoduché pozice, založené na přechod do mírně lepších koncovek. Právě jeho styl mi je nyní asi nejbližší – směřovat do mírně lepší střední hry, nebo koncovky s důrazem na to, aby soupeř neměl protihru.
Moc nemusím nejrůznější gambity, stejně tak ostrá principiální pokračování. Jednak nemám tolik času na studium vynucených variant a jednak mi je bližší obecná znalost pozice a vědění co mám a co nemám dělat – mimochodem na to budu klást důraz v online přednáškách na zahájení.
Další plus tahu 1.Jf3 s c4 je ten, že bílý nedovoluje žádné nepříjemné systémy jako je Benko gambit (Volha) nebo Benoni. Toto pořadí tahů dovoluje hrát antigrünfelda a pružně reagovat na snahu černého zostřit boj například královskou indickou. 
Obzvláště pro hráče co chtějí mít dobrou, solidní pozici a vyhrávat šachy na znalosti a cit pro pozici – znalost plánů a porozumění toho co se má dělat – je postaveno zahájení 1.Jf3 s 2.c4. Stejně tak pro hráče co se nechtějí učit tuny teorie.

Napsat komentář