Sinquefield Cup 2019 (Moštěk Jan)

 

 

 

 

Dobrý den (Moštěk Jan), sice je to 2 dny po ukončení turnaje Sinquefield Cup 2019, kde hrál i Magnus Carlsen, ale i tak velmi pěkná pozice na kterou se dále v článku podíváme. Když jsem viděl přenos z daného kola a jak to výborně komentují američtí velmistři tak opravdu vynikají můžu jen doporučit. Zkuste potrénovat i vy do nové šachové sezóny 2019/2020.

Tak jdeme se na tu krásu podívat. Na tahu je černý, jak danou pozici vyřešíte? Malou nápovědou může být, že jde o figurky a to o vylepšení špatných figur černého.

 

 

 

V této pozici zahrál černý tah 1. … f5! a to vlastně proč? Rozehrává svého černopolného střelce a střelec míří na pole d4 a na slabou černou diagonálu bílého g1-a7. Výborný tah na rozehrání figur.

 

No dobře bílý všechno vidí a pole d4 si pokryje tahem 2.Jf3. Jaký plán by jste nyní poradili černému? Co má mistra světa zahrát??

 

 

 

Mistr světa to vyřešil výborně zahrál tah 2. …Sxc3! a po 3. Vxc3 je nutné vidět silný postup pěšců vpřed a to plán spojený s tahy 3. e5! a f4. Černému se rozehraje věž z c7 po 7. řadě na g7 střelec černého Sc8 náhle ožívá a může se zapojit do boje na bílého krále. Černý postupně partii vyhrál…

1 komentář u „Sinquefield Cup 2019 (Moštěk Jan)“

  1. Ahoj Honzo,

    dovolim si trochu s tebou nesouhlasit, tah f5 neni silny, jen vede k rovnovaze, cerny ma lepsi moznosti, ale nasledujici tah bileho Jf3 je hrubka! a dale je to tak jak pises. Chvalim te za clanek, jen mohl by jsi uverejnit celou partii s jmeny akteru, na teto urovni by jsi to panove zaslouzili. Jen tak dale Honzo

    Odpovědět

Napsat komentář