Pal Benko – Bobby Fischer

Pal Benko . Ačkoliv se Pal Benko narodil ve Francii, své dětství strávil v Maďarsku a ve dvaceti letech vyhrál maďarské mistrovství. V roce 1958 dokázal přes Island emigrovat do USA, kde pokračoval ve své šachové kariéře. Jako jediný hráč v historii dokázal osmkrát vyhrát nebo přinejmenším dosáhnout na dělené první místo na americkém mistrovství.

Svých největších úspěchů však dosáhl v různých týmových soutěžích. Jako reprezentant Maďarska dosáhl skvělých výsledků na šachové olympiádě v roce 1956 a na studentské šachové olympiádě v roce 1957. Jako reprezentant USA dále exceloval, v roce 1962 si z olympiády odvezl stříbrnou medaili za svůj individuální výkon. V roce 1966 pak pomohl Spojeným státům americkým k druhému místu.

 

15.7.1928-26.8.2019 a přitom legendy neumírají. Nevěřím ve smrt, ona nám může vzít cokoliv až na vzpomínky a dokud si někdo vzpomene, člověk je tady pořád mezi námi. Dnes mám pro Vás vzpomínku na legendu, která psala historii šachu, možná znáte Benko gambit, asi známější je Volžšký gambit a nebudu tady mudrcovat o tom, kdo je jeho autorem. Robert bude krásně povídat o jeho životě a hlavně ukáže partii Benko-Fischer, kdy Bobby ještě nebud tak silný aby zabránil výprasku od tohoto hráče. Pěknou sobotu, pohodičku a pro vzpomínku i pro pobavení mám pro Vás tady toto video.

Napsat komentář