Někdy musí být i velký koláč štěstí

Zdravím, všechny šachové fanoušky Vlčnova a královské hry, je za námi další neděle a ta byla plná šachových partií vlčnovských týmů. Ve Vlčnově v KSK hráli dom 2 týmy Vlčnova, Vlčnov B hrál se silným soupeřem ze Zlína a Vlčnova A hrál se silným soupeřem z Brna. Hned na začátku jsme věděli, že v B-týmu to nebudeme mít lehké, jelikož Zlín C je silný soupeř a zatím držel pěkné 2.místo v této soutěži. Strategie na zápas byla jasná pokusit se neprohrát prvních 30.minut a držet pozice vyrované, v některých partiích to tak bylo u některých bohužel ne, ale o tom dále v článku.

Na 1.šachovnici hrál bílými Karel Vlach, který postavil zkušeně dobrou pozici bílými a byl připraven soupeře zatlačit na dámském křídle. Bohužel se shlídnul ve variantě, kde získává pěšce a bohužel pro náš tým přehlédl, že daného pěšce soupeř nakonec pokryje. Nakonec tedy pozice, kde černý má figuru za 2 pěšce. naštěstí bílého krytý volný pěšec na b6 je dost nepříjemný a jelikož soupeř ztratil v zahájení dost času tak Karel zkouší v nejvhodnější moment nabádnout remis a soupeř ji nakonec přijal. Další kousek koláče štěstí na naší straně!!!

Na 2. šachovnici jsem hrál já (Honza Moštěk) černými figurami, kde jsem zahrál dobře zahájení a pokusil se vyvinout aktivitu na královském křídle, jelikož na dámském soupeř hrál plán s minoritním útokem. Ve vhodný moment jsem zahrál proti minoritnímu útoku c5 a pokusil se otevřít hru. Bohužel jsem to ne úplně ideálně spočítal a soupeř mi napadl pěšce, kterého nešlo pokrýt. Naštěstí mi i s tímto tahem nabídl remis a já po ní okamžitě skočil, jelikož jsem opravdu stálšpatně pokud bych daného pěšce ztratil. Takže první kousek koláče štěstí na naší straně!!!

Na 3. šachovnici hrál bílými figurami Milan Flekač, který byl trochu nemocný a jsme rádi, že za nás nastoupil a dobrá remis pro náš tým na předních stolech.

Na 4.šachovnici hrál černými figurami Ondra Podškubka a to poslední partii celého zápasu, kde jsme již vedli díky výhře Tomáše Psotky o 1.bod a všichni ostaní skončili. Ondra zahrál velmi dobře rovnou pozici a partii udržel a tak jsme mohli slavit výhru nakonec.

Na 5.šachovnici hrál bílými figurami Tomáš Psotka, který po zahájení stál lépe a ve střední hře získal jasnou výhodu. Jeho figury výborně hráli a černému zůstal Sc8 a Va8. Tomáš pěkně zatlačil na soupeře a získal kvalitu. Jediný hráč, na kterého jsme sázeli v dnešním zápase byl právě Tomáš. Zkušeně sehrál další průběh partie, i-když dal soupeři ještě malou naději, když přehlédl taktický obrat po kterém by měl o věž více, ale našel jiný taktický obrat a díky němu jsme slavili výhru. Hráčem zápasu se tedy stal zasloužěně Tomáš Psotka.

Na 6.šachovnici hrál černými figurami Vlastik Oharek, kde po zahájení vznikla symetrická pěšcová struktura. Ve střední hře se Vlastikovi podařilo vyměnit dostatek figur, aby partii v pohodě odremizoval.

Na 7.šachovnici hrál bílými figurami náš velmistr Garry Ondrůšek, který stál v pozici od začátku o trochu lépe bílými figurami. V důležitý moment, kdy Tomáš Psotka vede o kvalitu nabízí remis a soupeř ji musí vzít.

Na 8.šachovnici hrál černými figurami Marek Kadlčík, který se po zahájení a po střední hře dostal do nepříjemné pozice, kde sice nemá nic míň a nestojí na prohru, ale nevěděl jsem, jaký mám zvolit správný plán a soupeř by mohl pomalu tlačit na jeho pozici. Takže po poradě s kapitánem nabízí remis a soupeř ji naštěstí pro nás přijal. A třetí část koláče štěstí je na naší straně!

 

Děkuji celému týmu za vzornou reprezentaci Vlčnova a zápas jsme zvládli opravdu s velkým koláčem štěstí na začátku a pak strategicky zkušeně jsme ho dotáhli do konce. Hráčem zápasu se stal náš jediný bodař Tomáš Psotka super výkon moc děkujeme.

Napsat komentář