Partie Cvek-Koutný, 1 liga Slovensko ( diagramy, video, partie)

Zahrát si partii s velmistrem je vždy zážitek. Zahrát si partii s Robertem je velký zážitek a odmítnout nabídku remízy je potom co?? Ano prohrál jsem, ano odmítnul jsem nabídku remízy a Robert mě přehrál. Partie zajímavá, nehrál jsem proti Robertovi ale proti pozici a tam se ukázalo, že jsem nedocenil maličkosti, které byly docela rozdílové. Zrovna dnes jsem publikoval na youtube jedno video, kde jsem psal a mluvil o porážkách, že to je nejlepší trnér a cesta jak jít tou cestou dál. I přes porážku, věřím že dozvědět se o pozici víc, je někdy víc než remíza. Toto je moje cesta a i přes porážku a porážky jdu po ní dál.

 

 

V této pozici mi Robert nabízí remízu. Říkám si, když zahraji Dg3 Vd5 Vh5 tak se musím prokousat  zdí a matit. Pozice je asi v dynamické rovnováze, nabízí mi Robert remízu a já to chci hrát dál. Říkám si, hraješ šachy pro radost, chci vidět kdo vlastně stojí lépe a chci odmítnout remízu, klidně i velmistrovi. Remizovat jsem tedy mohl, mohl jsem se pyšnit s remízou s velmistrem, ale já chci hrát šachy a říkal jsem si, že když to prohraji, nevadí mi to. Ba naopak, když to prohraji, dozvím se o sobě a o mých šachách mnohem víc, než to v této pozici dát za remízu a odmítnul jsem. Už to, že jsem odmítnul bylo pro mě vítězství….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak to vlastně ale stojí? Nedocenil jsem sílu tahu a6, který má bílý k dispozici. Na první pohled nemá černý pěšcové slabiny, ma věžky tam kde mají být, jsou na šachovnici dvě pěšcové převahy, dva na jednoho na dámském křídle a 5-4 na opačném křídle. Bílý má vždy možnosti upevnit centrum tahem e4 a může mít výhodu skoro v každé koncovce. problémová figura bílého je střelec na f1 a to by mohl chtít bílý vyměnit za mého Sc6. Mým hodnocením je tady bílý asi lepší, na druhé straně slabiny kolem bílého krále, jednoduchý plán dávají černému pohodlnou hru v mírně horší pozici. Pozice jde udržet, jde najít tady lepší tah za bílého, ale když už vidíte plán, Dg3-Vd5-Vh5 tak se těžko hlava přesvědčuje k další práci aby hledala lepší tahy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže rozhodující pozice. Můžu zahrát Vg5 a po asi Vxg5 Dxg5 může být vše ok. Nechci asi vzít Vxc5 abych nevylepšil bílému dámu, protože na a3 stojí hůř než na c5 a tak volím na první pohled jednoduchý tah, Vcd8. Ale , po tomto tahu už si asi nezahraj…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najdete vyhrávající tah bílého? Jestli ne, tak v partii jej najdete:) 

video rozbor od Roberta:

 

Napsat komentář