Někdy se zadaří – o Rapidu Valašské Meziříčí.

    Memoriál PhDr. Jiřího Zajíce, hráče nejen regionálního, ale i extraligového formátu, zejména v armádním šachu 60.-80. let, se již pevně zakotvuje v šachovém kalendáři. Letošní Rapid turnaj, hraný 20.5. v bývalých kasárnách Černá hora ve Valašském Meziříčí, byl již sedmým v pořadí. Turnaj hraný na 9 kol tempem 2×12 min.+ 4s/t, měl tentokrát méně početnou účast 47 startujících, loni bylo na startu 63 hráčů. Možná po celý den krásně svítící sluníčko není pro šachy vhodné; zahradnické práce, či rodinné výlety mnohdy dostávají v takových podmínkách přednost. Ve startovní listině, až na pár vzácných výjimek, snad i proto chybí hráči věkové kategorie 30-50 let. Loňský vítěz GM Vojta Plát dal letos přednost jiným akcím. Bez výrazného favorita tak boj o prvenství sliboval větší dramatičnost, což se plně potvrdilo. Cestu do Valašského Meziříčí objevili před několika lety i Poláci, letos přijeli dokonce ve dvou autech – celkem 8 soutěžících. Možná je, stejně jako mnohé domácí účastníky, láká i stravovací servis turnaje, kdy součástí startovného je i povinný kompletní oběd s polévkou. Hladové kručení v břiše může soupeře velmi rušit! Další občerstvení, včetně bohatého výběru nápojů, nabízí bar a restaurace, které jsou vzdáleny 3 schody a několik kroků od hrací místnosti.

 

 

   Hlavní kandidáty na vítěze celého klání většina hledala mezi třemi IM. A skutečně pohled na konečnou tabulku jim dává plně za pravdu. Ovšem průběh byl daleko zamotanější až do posledního kola. Dalo by se snad říci, že zkušenosti ostřílených hráčů se nakonec projevily. Od prvních kol byla vedoucí skupina velmi vyrovnaná, nikdo se výrazněji neutrhnul. Možná, alespoň pro mne, byl překvapením výkon a hra zlínského Miroslava Kociána, nebojácně se pouštějícího do komplikací bez ohledu na jméno soupeře. Když se mu podařilo černými kameny v 7. kole zdárně přestát partii se Sosnou, rázem byl s 6b o půl bodu v čele. V následujícím kole si chtěl definitivně pojistit prvenství a obětí střelce za 2 pěšce přivedl boj s Babulou do zcela nejasné pozice. V ní se ale tentokrát lépe zorientoval soupeř, několika přesnými tahy s vynucenou výměnou dam přešel do pozice, kde se převaha figury jasně projevila. Tak se před závěrečným kolem dostal do půlbodového vedení Babula, do kterého se na závěr pustil taky nekompromisně Fera Vrána, opět bílými kameny. Při opačných rošádách se již zdálo, že útok bílého bude rychlejší. Pochopitelně s několika zbývajícími minutami na hodinách nelze provádět hluboké propočty, třeba se spolehnout na odhad a intuici. Černému králi na prahu matové smrti pomohla jeho královna vynucením věčného šachu a vypadalo to na první příčku bez dělení pro Babulu. Pozice Sosny se Skalským byla totiž snad ještě více než remízová (B Sosna Kg2, Dd3, Je4, Pf2,g3,h3  Č Skalský Kg7, De5, Sf6, Pf7,g6,h6). Přihlížející se shodli, že prohrát toto postavení bylo přímo umění, ve spojení s nervozitou a chimérami. Po vítězství Sosny se tak muselo čekat do poslední skončené partie, protože v hodnocení B-CH rozhodují zpravidla soupeři z prvních 2.-3. kol. Navíc ve „Švýcaru“ s menším počtem účastníků bývá při dělení i 5 soupeřů shodných. Nakonec soupeři Milana Babuly (TJ Vlčnov) udrželi mírný bodový náskok před soupeři Jana Sosny (ŠK Slavoj Poruba), což při shodném zisku 7 bodů rozhodlo o prvenství.

 

Po více turnajích, kdy v posledním kole, nebo dokonce v poslední partii se hodnocení B-CH otočilo v jeho neprospěch, se tentokrát „zadařilo“!  Babula se stal i nejlepším kategorie S65. Až třetí kritérium přineslo pomyslný bronz třetímu IM v turnaji Pavlovi Zpěvákovi, reprezentujícímu ŠO Kunovice, před Miroslavem Kociánem (ŠK Zlín), oba se 6,5b. Skupině 6-ti bodových dominuje ŠK Staré Město v pořadí Alexandr Skalský (současně nejlepší v U18), Jana Zpěváková (první i mezi ženami) a FM František Vrána. Pro Janu to byla současně kvalitní příprava na ženskou Mitropu, kam do jižní Itálie za týden cestuje s reprezentací ČR. Poslední se 6 body byl na osmém místě Jaroslaw Smagalski (Polsko). Jeho bratr, dvojče, Slawomir Smagalski, se tak musel smířit s 9. místem „za bráchou“ s 5,5b. Desítku uzavírala Zdeňka Vránová, která zvýraznila početní dominanci Starého Města v TOP 10.

Nespokojenost s umístěním mimo tuto desítku dávali najevo 11. Jan Bosák (Zbrojovka Vsetín) i 13. FM Tomáš Cagašík (Slavie Kroměříž). Zato mezi nimi se umístivší Petr Škrobák (Gumárny Zubří) patřil k těm nejspokojenějším. Všichni až do 16. místa měli po 5,5b. Kategorii U15 vyhrál domácí reprezentant Pavel Kučera, který vybojoval 4 body, stejně jako nejstarší účastník 85-tiletý Jan Hladký (rovněž TJ Val. Meziříčí). Nejmladšímu v turnaji bylo teprve 10 let. Těžko najdete odvětví, kde se spolu mohou poměřovat účinkující věkového rozpětí 75 roků!

   Věříme, že pořadatelům v čele s ředitelem turnaje Josefem Novákem nedojde chuť a elán a v dalších letech uspořádají akce třeba ještě na vyšší úrovni!

                                                                                                                               /mb/

 

 

1 komentář u „Někdy se zadaří – o Rapidu Valašské Meziříčí.“

  1. Milane obrovská gratulace. Škoda že sezóna je za daleko, protože máš fazonu a i trocha štēstička přeje připraveným. Díky za vzornou reprezentaci.

    Odpovědět

Napsat komentář