10 mýtů o šachu

stažený soubor

 

Nejčastější zkreslené názory na šachy.  Často od lidí, kteří o šachu nevědí skoro nic.
Dokážu je pochopit, protože sám mám někdy hloupé názory třeba o rybářích. Ale ať si každý dělá ve svém volném čase a za své peníze to, co ho baví, a moc se s tím nevytahuje na druhé.

1.  Šachy je těžké se naučit 
Šachy možná nejsou nejjednodušší hra k naučení, ale nejsou nejtěžší. Musíte se naučit tahy šesti figur, kde figurka nejslabší (pěšec) má nejkomplikovanější tahy. Pak se musíte naučit pravidla o útočení a obraně krále, včetně rošády. Potom je tu několik pravidel pro remízu, kdy ani jeden hráč nevyhraje. Je však pravda, že je velmi těžké se naučit hrát šachy dobře. Jeden hráč ze sta dosáhne mistrovství.
2. Šachy jsou staré tisíce let
Spolehlivě můžeme datovat předchůdce šachů asi kolem 600 let n.L. To znamená že je to hra 1400 let stará. Spolehlivě můžeme datovat šachy tak jak je známe od konce 15.století, od  doby kdy Kolumbus objevil Ameriku. Moderní hra je stará více než 500 let.
3. Šachy jsou ztráta času
To je spíše názuor, než mýtus. Samozřejmě šachy jsou jen hra. Na rozdíl od mnoha her však obsahuje prvky logiky a umění. Pokud tyto obory lidské činnosti jsou plýtváním časem, pak to jsou také šachy. Pro mnoho lidí v moderním světě co nesouvisí s hospodářským rozvojem je ztráta času. Pro takové lidi jsou jistě šachy ztrátou času. Budiž, ale ať si každý člověk vybere svoji radost v životě.
4. Musíte být chytrý, abyste mohl hrát šachy.
Jistě je nějaký vztah mezi schopnosti hrát šachy a všeobecnou inteligencí. Je potřeba minimální chytrosti. Kočky a psi se to nenaučí, nikdo se nesnažil učit delfíny a šimpanze. Šachy zapojují vyvinutější části mozku. Šachy hrají lidé ze všech společenských vrstev a někteří mohou dosáhnout mistrovství. Někteří velmi inteligentní lidé hrají šachy a nikdy nepokročí dále než začátečník.
5. Šachy jsou pro podivíny
Ve skutečnosti to není mýtus, protože šachy jsou pro každého. Jsou pro podivíny, blázny, vědátory stejně jako pro jiné. Lidé, kteří potřebují nazývat jiné lidi nepříjemnými názvy by měli raději říkat, „šachy jsou jenom pro podivíny“, ale to rozhodně není pravda. I kdyby to pravda byla, tak co? CHytří, neohrabaní, potrhlí lidé přispěli více k pokroku lidstva než ostatní. Jestliže chtějí hrát šachy, je to jejich věc.
6. Šachy jsou vyřešeny pomocí počítačů
Počítače dosáhly značného pokroku ve znalosti šachu. Teorie zahájení přesahuje 10-15 tahů a teorie koncovek až s 5 figurami (včetně králů). Avšak počítače udělali malý pokrok v nezvládnuté složitosti mezi zahájením a koncovkami. Šachy nejsou jednoduchá hra.
7. Počítače hrají šachy lépe než lidé
V roce 2006 hráli počítače šachy lépe než 99.99% lidí, ale jsou vyrovnané proti nejlepším lidem. Někteří odborníci se domnívají, že počítače získávají 20-30 bodů ratingu za rok a bude brzy doba, kdy lidé nebudou mít šanci proti nejlepším počítačům.
Nemělo by se však přehlédnout, že počítače jsou vždy vyškoleni týmy lidských specialistů, kteří je programují. Odstraněním této výhody by vymazalo jejich nadřazenost.
8. Šachy jsou sport
Zde hrozí, že rozčílíme mnoho šachových organizátorů, kteří se snažili přesvědčit Mezinárodní olympijský výbor, aby šachy zahrnul jako oympijský sport. Zvedání malých kousků dřeva nebo klikání na obrazovce není fyzicky náročná činnost.
9. Šachy nejsou sport
Šachy byly zařazeny jako sport na Asijských hrách 2006. Hra mezi špičkovými mistry je plnánapětí, kde dobré nervy mohou znamenat rozdíl mezi vítězem a poraženým. Velmistři jsou známi tím, že ztratí hodně na váze v průběhu dlouhého zápasu. Mozek je důležitá součást těla, možná nejdůležitější, jako jsou svaly na nohou, a rukách, jejichž pohyby hrají ve sportu důležitou roli. Sport je soutěž. Šachy jsou soutěží mozků.
10. Ženy nemohou hrát šachy stejně jako muži.
K dnešnímu dni je to pravda, že ženy neuspěly stejně jako muži. Existují pro to mnoho důvodů. Jeden může být v tom, že žena se necítí na šachové události dobře. Možná se jednou zjistí, že ženy mohou hrát lépe než muži, nikdo neví.

Napsat komentář