Dva rozbory jedné partie, partie Sedláček-Moštěk a rozebírá Moštěk a Koutný

stazeny-soubor

Dnes nabídnu dva pohledy na jednu partii, která pro Vlčnov získala bod v Napajedlích. První rozbor připravil Honza MOštěk a druhý já ( Petr Koutný). Není to soutěž kdo z koho, je to jedna partie dvěmi pohledy a sami uvidíte že Honza zahrál moc pěknou partii a co je hlavní myšlenka tohoto článku, že nejtěžší v šachu je pochopit, které pravidlo zrovna má přednost. Honza se třeba držel při možné výměně svého špatného střelce pravidla – brát je často špatně hrát a já si myslím že má přednost pravidlo, které říká že figurku která je pro mě nepotřebná – vyměním. Druhý příklad je u pozice, kdy Honza připravuje Minoritní útok, což je vždy solidní plán. Já bych zvolil pravidlo figurka soupeře za polovinou – musím jí vyhnat/zabít – protože to je pro mě nebezpečí. Uvidíte, že partie je ok a neříkám že můj pohled je ten nejlepší, spíš uvidíte jednu dobrou partii pohledem dvou jiných hráčů a nikdo nemá patent na rozum, kdokoliv jiný by mohl vidět tuto partii úplně jinak a to je na šachách právě to krásné.

První pohled Honzi Mošťka a říkám, pohled je vesměs správný. Líbí se mi, že se Honza řídí pravidly, že si dokáže své tahy odůvodnit a tato partie se mi líbila. Honza když vydrží v tom co dělá a jak to dělá, může být hodně brzo nejlepší Vlčnovský hráč!

 

wp_20161009_10_12_56_pro

 

img_2586

No a můj pohled, pozor neříkám že je absolutně správný. Ne, je to jen ukázka jak to vidím já a vůbec nezpochybňuji myšlenky Honzi. Je ale vůbec dobře, že si Honza sám svoji partii rozebere, sám se podívá na své tahy a já se budu jen opakovat, že Honza se zlepšuje a roste pro A družstvo!

 

Tak co, jak se Vám dnešní článek a hlavně dnešní partie a dnešní rozbory líbily?? 

2 komentáře u „Dva rozbory jedné partie, partie Sedláček-Moštěk a rozebírá Moštěk a Koutný“

  1. Honzo pěkná partie, líbí s emi že jsi si ji taky rozebral. Makáš na sobě a počítám s tebou do Ačka, teď je to na tobě, jak ti to bude vycházet. Chtěl bych věřit, že svým přístupem strhenš i ostatní, ale k partii byla dost dobrá, jen tak dál!

    Odpovědět
  2. Zhodnocení komentátora Petra k mé partii: má určitě pravdu ve všem co řekl to si myslím já, jelikož ty tahy jsem v partii viděl, tah h6 takový slabší tah jsem hrál právě pro případný plán g4 a že si střelce nechám, pak plán s Je4 je myslím jasný, proč jsem tak dlouho nechal Je5 bylo kvůli tomu, že ten jezdec je tam právě proto aby oslabil pěšce e6 a abych já hrál tah f6 (Nimcovič) a tak jsem ten tah zahrál, až jsem slabé pole e6 mohl předkrýt nějakou figurou třeba Je4, ale bylo vidět, že soupeř o tom podle mě vůbec nevěděl a pak si myslím, že nejslabší tah partie byl asi a6?! kdy jsem chtěl znovu zkusit minoritní útok a6, b5, a5, b4 atd… a měl sem zahrát buť okamžitě f6 nebo Vac8 a pak samozřejmě v koncovce tah g5?! byl taky slabší a zbytečný pak se mi průběh koncovky líbil, říkám věřím tomu, že to byla remis, ale podařilo se, děkuji za rozbor a snad jsme se i v něčem shodli…

    Odpovědět

Napsat komentář