Proč se říkalo policajtům – chlupatí a čerti? – zajímavosti na sobotní ráno.

Proč se říkalo britským vojákům – Tommy?

„Tommy“ se říkalo britským vojákům. Je to polovina jména, které znělo „Tommy Atkins“. V 19. století byla ve vojsku rozšířena příručka, obsahující různé vzory písemného hlášení pro velitelství. Na těchto formulářích hlášení a odpočtů vojsk bylo použito fiktivní jméno Tommy Atkins. Atkins je proti čechám skoro nepoužívané jméno. U nás zase všude píše opak jako Josef Novák. Tím, že toto jméno tam vlastně nikdy neexistovalo, tak se uchytilo a stalo se přeneseným označením každého britského vojáka………..

Proč se říkalo policajtům – chlupatí a čerti?

Označení četníků „chlupatí“ se začalo používat u nás ve dvacátých letech dvacátého století, kdy četnická přílba byla vyrobena ze zaječích a králičích chlupů, byla ztužena šelakem a potom impregnována. Po stranách byla tato „chlupatá“ přílba opatřena dvěma ventilačními otvory, ztuženými plechovými kroužky.

Označení strážníků „čerti“ se začalo používat za c. a k. monarchie v Praze. Tak jako ostrostřelci mívali na přílbách fedrupš – jakýsi chochol z kohoutího peří, tak Pickelhaube byla zase vojenská helma s kovovým hrotem na vrcholu, používaná armádou, policií a hasiči v 19. a na začátku 20. století. Tedy jakýsi roh na vrcholu přílby. Vybavení strážníku byla i zahnutá šavle, nebo obušek. Potkat takového strážníka za mizerného pouličního osvětlení – s rohem na hlavě, populární bradkou a něčím prohnutým vzadu, který připomínal pražským gasarbajtrům rohatého – čerta.

Proč se říkalo francouzským vojákům – poilu?

Označení vzniklo za první války, kdy bylo používáno pro vojáky, kteří dleli dlouho v zákopech a neměli myšlenky ani čas na svou kosmetiku. Znamená totiž – vousatý – neoholený – chlupatý. A to se přeneslo na prosté vojáky všeobecně i když v zákopech nebyli.

Napsat komentář