Jaké zahájení zvolit za bílé díl první – Robert Cvek

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Článek převzat z www.sachycvek.cz a to hlavně protože pro ty co jej nečetli, může parádně poradit jaké zahájení zvolit. Robert to parádně rozepsal a záležří na Vás, jakým hráčem jste a co Vám víc vyhovuje, ale jestli chcete nějaký návod, tak tady je a je tady jen pro Vás!
 
 

A) Pokud rádi hrajete konkrétní varianty (často vynucené) a máte rádi přímé souboje na šachovnici, pak by měla být vaše volba 1.e4. Doporučuji to i šachistům, kteří rádi jdou do „rychlé akce“ a nebojí se ostrých variant. Stejně tak jako hráčům, kteří se hlavně opírají o počítání variant.  Nicméně i zde se to dá rozdělit, protože spousta šachistů má rádo 1.e4, ale spíše pozičně než ostře (třeba ala Karpov), tím se budeme zabít v A2.

A1) Ostrý, konkrétní šach

Potom doporučuji 1.e4 a hrát hlavní/ostré varianty, například jako v dnešní době frčí knihy od GM Negiho. Třeba na najdorfa 6.Sg5, na sicilskou s …e6 pak systém s Se3 a velkou rošádou. Vždy volit principiální a ostré varianty. Je to samozřejmě náročné na zapamatování a také na energii, protože hrát tak ostré a útočné šachy chce mimořádnou koncentraci, protože jedna chyba může znamenat ztrátu celé partie. Nicméně pokud vám takové šachy sedí a máte je rádi, tak není vůbec problém. Rozhodně je chyba pro hráče, který rád hraje ostré a konkrétní varianty, aby hrál bílými 1.d4 s 2.Sf4 a pak postavil šipku po e3 a c3. Nebojte se variant a teorie, pokuste se postupně se učit z vybraných partií a učit se i praxí.

  • Na sicilskou ostré a principiální varianty, třeba na najdrofa 6.Sg5 nebo anglický útok, kde jsou různé rošády. Na systém s …e6 doporučuji Se3 s plánem velké rošády. Na sicilskou s Jf6,d6 a Jc6 doporučuji Rauzera po 6.Sg5
  • Na e4 e5 doporučuji španělskou a hrát hlavní, principiální varianty, jít do přímých soubojů – nezapomeňte, že principiálnost a přímé konkrétní střety jsou vaše silná zbraň. Takže kolikrát i z ne nejlepší pozice (klidně horší) můžete vyhrát proto, protože hrajete to, co máte rádi a soupeř opak.
  • Na CaroKan bych doporučil opět hlavní varianty s 3.Jc3
  • Na Francii doporučuji 3.Jc3
  • Na pirce systém s Jc3,f3 a s plánem velké rošády. Zajímavý systém je i s Sg5!?
  • Na skandinávskou a aljechinku doporučuji si vybrat dle hráče, který vám stylově sedí

A2) Má rád 1.e4, ale nechce hrát tak ostře, spíše pozičně

Pak je optimální zahájení třeba od mistra světa Carlsena, nebo třeba od anglického velmistra M.Adamse. Na sicilskou můžete volit systémy se Sb5+ nebo po Jc6 zahrát Sb5. Můžete zvolit systémy s g3 třeba na sicilskou s 2…e6. Vždycky máte volbu, kam zahájení nasměřujete. Skoro všechno se dá otupit a hrát pozičně. Například i sicilská s 2.c3!? není vůbec špatná zbraň a je dost poziční. Nicméně pokud máte rádi pomalé, manévrovací šachy a chcete eliminovat „dost“ vynucených variant, pak bych vám doporučil hrát spíše zavřené hry a konkrétně asi nejlépe 1.Jf3. Pokud bych mohl doporučit konkrétněji tak pak:

  •  Na sicilskou hrát systémy s Sb5(+), popřípadě pak systémy s g3 (zajímavé a doporučuji je i sicilská s 2.c3!?)
  • Na e4 e5 hrát solidně systémy s Jf3 a Sc4 a směřovat do španělských pozic, nebo já jsem hrával (podobně jako GM Tomáš Petrík) na španělskou systém s 4.Sxc6 a pak 5.0-0!, tedy systém Bobbyho Fischera
  • Na CaroKan doporučuji poziční systém s Jc3 a Jf3
  • Na francii pak 3.Jd2, které je méně agresivnější než 3.Jc3, ale je více poziční
  • Na pircku pak klasický systém ala Karpov s Jf3,Jc3 a Se2
  • Na skandinávskou, aljechinku a další pak dle nějakého hráče, který vám stylově sedí.
  • Obecně bych hodně doporučil knihu od GM Jansy dynamika strategie zahájení

Nicméně vždy platí ta zásada, že je třeba mít k danému zahájení vybrané partie a ty si prostudovat. To vám dá opravdu nejvíce. Například pokud chci hrát na CaroKan systém s Jf3 a Jc3, měl bych mít několik partií ve složce zahájení, které bych měl relativně dobře znát – jaké jsou plány, kde se má hrát a proč, co s figurkami atd. Čas od času si můžete udělat sám sobě test, že si napíšete o daném zahájení (třeba ten CaroKan), co o něm víte. Tedy jaké tam jsou varianty, typové plány, jak se reaguje na různé výstavby černého atd.

Příště se podíváme na zavřené hry, tam se rozepíšu více, protože je znám rozhodně více než hry otevřené.

Napsat komentář