Existuje Boh? – blog Ján Markoš.

 

V rôznych obmenách som túto otázku dostal tisíckrát. Ako študent teológie sa tomu nevyhnete. A nasledujú ďalšie otázky: Ak Boh existuje, prečo je na svete zlo? Boh áno, ale cirkev nie? Alebo uznávaš i cirkev? Ako je možné, že veriaci nie sú o nič morálnejší ako neveriaci? Konal Ježiš zázraky, alebo nekonal? A panna Mária, naozaj veríš, že počala nepoškvrnene? Odpovedz!

 

Vždy ma tieto otázky miatli. Svojou nástojčivosťou, svojou radikálnosťou. Akoby nemali nič spoločného s bežným svetom, akoby sa zrodili kdesi na Marse. Pokúsim sa tu ale odpovedať aspoň na prvú z nich. Ak ale dovolíte, pôjdem na to po svojom, od lesa.

Dnes je áno od nie veľmi ďaleko. Svetlo v izbe buď svieti, alebo nesvieti. Platba kartou prejde, alebo neprejde. Na rohu ulice idete doprava, alebo doľava. Buď si heslo na Facebook pamätáte, alebo nie. V binárnom kóde svieti buď nula, alebo jednotka. Autobus na zastávke stojí, alebo nestojí. Kamera funguje, alebo nefunguje. Voda z vodovodu tečie, alebo netečie. Euro alebo koruna. Vinný alebo nevinný. Muž alebo žena. Zdravý alebo chorý. Dobro alebo zlo.

Tak ale funguje len moderný,  výsostne ľudský svet. Svieti slnko, alebo nesvieti? To sa často nedá povedať: občas je zamračené, občas je hmla, občas je šero, občas slnko zapadá, občas vychádza. Občas svieti mesiac jasne ako slnko.

Funguje koník, alebo nefunguje? To sa často nedá povedať: môže byť primladý, neskrotený, unavený, chorý, pristarý. Možno zvládne cestu na trh, možno nie.

Predrať sa cez hustý les vpravo alebo vľavo? To sa často nedá povedať: desať ľudí si nájde desať rôznych ciest, niekto šliapne na tamten kameň, niekto sa dotkne tejto brezy. Les je veľký a nevedie ním presná cesta.

Urodilo sa, alebo sa neurodilo? To sa často nedá povedať: jabĺk je dosť, ale sú malé, nepekné. Cibule sa urodilo hojne, zato hrozno napadla nejaká sneť, a tak nie je žiadna. Kôpor vyschol, mak nie.

Je živý, alebo mŕtvy? To sa často nedá povedať: ešte je tu, ešte dýcha, ale už to nie je on. Už tu nie je, ale ešte ho všade vnímame. Navštevuje nás v snoch.

Je mužom, alebo ženou? To sa často nedá povedať: Jeden je mužom, ale páčia sa mu muži. Iný je mužom, ale cíti sa byť byť ženou. Iná je ženou, ale chodí na hokej a pri predstave lakovaných nechtov sa jej robí zle. Ďalšia je ženou, ale na mužov a na deti ani nepomyslela.

V skutočnom svete je áno veľmi blízko nie. V každom áno sa skrýva nie, a v každom nie áno. Nedajú sa od seba oddeliť. Jedno nevylučuje druhé. Nie je náhoda, že klasická latinčina, jeden z najpresnejších a najkomplikovanejších jazykov na svete, nemá slovo, ktoré by bolo ekvivalentom nášho áno.

Existuje teda Boh? Áno alebo nie? Odpovedz!

Neviem. Možno. Dúfam. Snáď. Tuším. Váham. Verím. Si?

Boh vie.

1 komentář u „Existuje Boh? – blog Ján Markoš.“

  1. Jsem věřící.
    Snažím se žít, tak, jak mně rodiče naučili a jaké mám svědomí.
    Neměli bychom dělit lidi podle víry , ale podle toho, jak žijí.
    Pro mne byl Ježíš ukřižován a pro mne vstal.
    Toto prožívám na velikonoce.
    Přeji všem čtenářům vlčnovských stránek pěkné nastávající svátky.

    Odpovědět

Napsat komentář