Remízové koncovky – trénink GM Štěpán Žílka


Poslední dobou jsem narazil na tři zajímavé teoretické koncovky, které jsem buď neviděl vůbec, nebo jsem je ani po delším zamyšlení nedokázal přesně ohodnotit, což je s omezeným materiálem značný nedostatek.

Spousta koncovek se dnes hraje na půlminutě a na nějaké velké přemýšlení nebývá moc času. Proto si je rozebereme slovně, abychom pochopili základní obranný princip slabší strany.


Bílý na tahu remizuje

Černý pěšec utíká rychle přes b3 do dámy. Bílý má na první pohled jediný tah, který tomuto brání, bohužel 1.Se6 Sd3 2.Sb3 Kc3 s dalším vyhnáním bílého střelce od obrany pole b3 nestačí. Správné je nenápadné 1.Sd7!!, kdy bílý okamžitě remizuje po 1…b3 kvůli 2.Sa4 a pokus o výhru 1…Sd1 2.Se6 Se2 3.Sb3 Kc3 4.Sa4 nikam nevede, protože černý nestihne střelce včas vyhnat s pomocí Sc2 jako v předchozí variantě.


Bílý na tahu remizuje

Bílý na tahu má opět jediný tah k remíze. Správné řešení je tentokrát intuitivní 1.Vh7!!, po kterém černý nemůže zabránit známějším teoretickým remízám h f. Nic totiž neřeší 1…Vd2 2.Kc1! Vg2 3.Vxa7 s jednoduchou remízou. Po 1…c3 může následovat něco jako 2.Kc2 Vd2 3.Kc1 a5 4.Vg7 a4 5.Vb7 Ka3 6.Va7 Kb3 7.Vb7 Ka2 8.Vc7 a černý se nemůže pohnout.


Bílý na tahu remizuje

O této koncovce jsem si vždy myslel, že je remízová, když jsem se však pustil do její kratší analýzy, vycházely mi i pozice s nevýhodou tahu bílého. Protože tato je z třech koncovek zde nejjednodušší, její hlubší rozbor už nechám na vás. Pouze napovím, že jediný tah bílého vedoucí k remíze bude 1.Sh1!! 🙂

Napsat komentář