Sebe trénování – důležitost rozboru partií šachově i nešachově….Robert Cvek

 

 

K tomuto článku jsem se odhodlával již delší dobu, ale najít si z koláče času ten správný kus není snadné. Dnešní den je ale na to úplně stvořený ? Dneska se zaměřím na to, jak je důležité bedlivě analyzovat svoje partie, ale to nejen šachově, ale i nešachově.

Čistě šachová analýza je celkem jasný pojem. Preferuji (jednoznačně) analýzu bez stroje. Učte se to, vřele doporučuji. Analýzu si pak zapište. Můžete se k tomu později vrátit, nebo proanalyzovat v klubu s kamarády. Doporučuji opět vynechat stroj. Dokonce váhám s kontrolou analýzy strojem. Více o strojích se dozvíte z DVD, které by měly za chvíli vyjít (a nejen to).

 

A co nešachová analýza? Ta je rovněž velmi důležitá. Protože hodně partií prohrajete (nebo hrajete špatně) ještě před tím, než sednete za šachovnici. Je hodně případů, kdy ještě než uděláte tah, prohrajete v mysli. To je samozřejmě špatně. Hlavní příčina pak není, že máte časovou tíseň, nebo, že jste přehlédli nějakou taktiku, ale prostě proto, protože nemáte dostatečné bojové kvality, sebedůvěru a tím pádem v konečném důsledku chybí koncentrace. 

Chtěl bych na svých příkladech ukázat na hodnocení. Vzal jsem partie z roku 2016 a 2017 – moje prohry.

16.1. Papp-Cvek 1-0 Hlavní příčina prohry bylo velmi negativní naladění na partii. Sám sebe jsem velmi vystresoval. Věc se měla tak, že mě vysadili asi 2 hodiny před partií u hrací místnosti a já jsem chtěl jít někde do kavárny, nebo prostě si sednout a připravovat se (hráno v Bratislavě). Ale nic nebylo v sobotu dopoledne otevřeno(!!) pouze nějaký supermarket. Byl jsem z toho velmi vystresovaný – samozřejmě to byla moje špatná reakce na danou událost. Partie pak byla prohrána jednou hrubkou – ztrácel jsem i zbytečně hodně času.

8.4. Černoušek-Cvek 1-0 Opět velmi negativní naladění na partii = hlavní příčina prohry. Páteční kolo slovenské extraligy začíná až v 18,00 večer. Zde se začalo ještě později – velmi mě to stresovalo (v tu dobu jsem zvyklý už šachy nedělat a chodím dříve spát). Opět moje špatná reakce na situaci. Šachově menší znalost zahájení. Něco podobného jako u Pappa.

22.10 Balogh-Cvek 1-0 Hlavní příčina prohry byla naprostá nechuť hrát tuto partii, strach ze soupeře, negativní naladění. Z toho pak zcela tragické/hloupé přehlédnutí pěšce = totální ztráta koncentrace. Plně jsem začal bojovat až už bylo pozdě, to bylo i u Lukáše Černouška.

23.10 Cvek-Balogh 0-1 Hlavní příčina byla nedobrá psychika. Hrál jsem pomalu, nebyl jsem schopen v sobě naladit bojové vlastnosti. Přehlížel jsem jednoduché věci. Zcela zasloužená prohra. Víkend byl tragický, ale jasně ukázal, že s nedobrou psychikou to nejde. Šachové příčina byla neznalost zahájení+tragický PV.

22.1. Černoušek-Cvek 1-0 Opět hlavní příčina prohry byla nešachová. Den před tím jsem to přehnal s tréninkem (ne sebe), pak jsem měl na večer, když jsem jel vlakem velké problémy se žaludkem (asi obecné přetěžování) a místo toho abych si pak odpočinul, tak jsem se večer a hlavně ráno připravoval, což byla chyba. Partie rozhodla jedna hrubka. Jeden moment jsem udělal rychle tah bez počítání /přitom kdybych počítal viděl bych to do minuty/ a bylo po partii. Udělal jsem ho rychle (hrubku) i z únavy.

28.1. Cvek-Polák 0-1 Zde byla hlavní příčina prohry šachová. Neznal jsem zahájení a hlavně daný typ pozice. Soupeř mě ukázkově porazil. Poučná prohra! Zahájení/střední hra! Bílé figury! Určitá psychická chyba byla ta, že jsem příliš šel na partii naladěn, že musím hrát na výhru – ztráta objektivity.

26.2. Cvek-Láznička 0-1 Velmi podobné jako u Tomáše Poláka! Opět katastrofální zahájení, kde stojím po deseti tazích bílýma hůře!! Ale pak příkladná houževnatost a bojovnost. Hrubá chyba na půl minutě je omluvitelná. Hlavní příčina je jasná, naučit se hrát bílými figurkami.

5.5. Cvek-Černoušek 0-1 Lukáš se stává pro mě nepříjemným soupeřem ? Již třetí prohra s ním a třetí prohra bílými! Zde byl zcela jasně hlavní příčina nešachová. Zde se omluvím a nenapíšu příčinu, bylo to osobnějšího rázu…jenom důsledek byl ten, že jsem byl zcela vystresován. Další chybu, kterou jsem udělal a už jsem se poučil byla ta (a měla velký dopad), že jsem to zcela přehnal s přípravou! Lépe bylo zahrát 1.a3 a vůbec se nepřipravovat, než co jsem udělal… Partie zcela katastrofální, neviděl jsem jedno tahové odpovědi soupeře(!!!!). Lukáš ale zahrál koncovku výborně. Šachově – neznám zahájení.

Takže co z toho vyvodit?

Je tu několik závěrů:

A) Hra bílými figurkami je tragická, ne všude, ale jsou zahájení, která vůbec neumím a hraji je jen tak od ruky, což je ale špatně (co špatně, úplně špatně, idiotsky!). Obecně je šachový problém menší znalost zahájení a přechod zahájení/střední hra. Obecně pak i strategie, nechápu jak si někdo může myslet, že strategie je moje silná stránka ? Nebo pak věští z budoucnosti ?

B) Negativní naladění na partii z hlediska stresu – často se stane nějaká událost, která mě tak vystresuje, že hraji katastrofálně. Je nutno se naučit na podobné situace reagovat jinak.

C) Negativní naladění z hlediska strachu – změnit perspektivu = místo toho, že mohu prohrát se silným hráčem, naopak mohu získat, popřípadě si fantasticky zahrát, skvělá škola atd.

D) Změnit přípravu na partii tak, aby mě posilovala, ne stresovala.

Tak tolik moje inspirace, doufám, že vám to pomůže a nakopne k práci. Poznat sám sebe je třeba začít u proher a partií, které se nepovedly. Analýza by měla být po VŠECH stránkách hluboká a pořádná.

Napsat komentář