Pomalu nám končí rok 2017…Robert Cvek

 

 

Pomalu a jistě nám končí rok 2017. V šachu (a nejenom v něm) je podle mě velmi důležité, si čas od času udělat hodnocení své práce. A kdy lépe se to hodí než při konci roku.

Hodnotíte si svůj trénink? Své partie? Práci nad šachovnicí i mimo ní?

 

Divili byste se, ale je mnoho šachistů, kteří neustále trénují stejně a stejně, i když jdou dolů. Jeden silný šachista (nebudu jeho jméno zveřejňovat, nevím zda by byl pro) hodně v poslední době spadl. Navalily se na něj velké neúspěchy. Je to jako sněhová koule co se valí a valí, každým neúspěchem je větší a větší. Když jsme se o tom spolu bavili, tak mě velmi překvapilo (upřímně psáno přímo šokovalo), že trénoval pořád stejně!! Je ale přece více než jasné, že pokud dlouhodobě stagnujete, nebo jdete prostě dolů, tak je třeba a) nejdříve si odpočinout a pak b) změnit trénink.

To je právě to hodnocení práce. Je nutné udělat „rande sám se sebou“ jak říká Marian Jelínek. Vyhodnotit/ohodnotit svoji práci kritickým pohledem. Nemazat si med kolem huby. Postavit se k tomu čelem a po pravdě si sepsat všechno co uvidíte. Pokud prohrajete 5x po sobě proto, protože neumíte koncovky, tak je na čase nestudovat zahájení, ale zaměřit se na koncovky. Pokud se někdo při každé druhé partii složí psychicky, je třeba pracovat na psychice atd.

Tak jsme to spolu probrali a první věc co jsem mu doporučil byla, aby změnil trénink. On „spadl“ do té příjemně lenivé rutiny, která se skládala z příjemných věcí. Ale to, kde byl základní problém se odsunovalo, nebo to prostě už vůbec nebylo. Pád byl logický a nevyhnutelný. 

Buďte k sobě upřimní, tvrdí a nemilosrdní. Na druhou stranu se oceňte a pochvalte, když budete pracovat jak máte. Oslavte každý úspěch a těšte se z krásné cesty sebezdokonalování.

Všem doporučuji si vzít tužku a papír, vedle pak počítač s partiemi za rok 2017. Sepište si u všech nepovedených partiích kde byl problém, co byla hlavní příčina prohry či neúspěchu.

Pak se kritickým okem podívejte na svůj trénink za rok 2017. Co jste udělali. Všechno si sepište a vedle pak – co jste chtěli udělat, ale neudělali. A proč jste to neudělali. Možná mnoho z vás ani nebudou vědět proč jste vlastně neudělali to co jste chtěli, vždyť bylo tolik plánů. Podumejte proč se tak stalo, kde byl problém, běžte až na kost. Poznejte sami sebe.

Po takovém (pořádném) hodnocení si sestavte plán na rok 2018. Poučte se z předchozích chyba pracujte hlavně tam, kde potřebujete. Šachová práce/studium má i někdy bolet, ale také by vás měla i bavit. 

Plánujte už nyní…i v šachové partii je důležité dopředu plánovat a vybrat si tu nejlepší strategii.

Pokud je někdo zvědav jak to má autor těchto řádků, tak pak stejně. Já jsem už svoje hodnocení „dávno“ udělal (díky moc Katowice!!!). Když píši tyto řádky (mám trochu času), tak mám jednu knihu otevřenou na str. 150 …už brousím svůj meč ? Na druhou stranu cítím velký dluh vůči čtenářům, že v poslední době článku moc nepřibývá. Proto může na chvíli stránka 150 počkat.

Čím více energie dáte do hodnocení své práce, hledání svých chyb a nedostatků, tím se vám to vrátí. Bbuďte k sobě upřimní. Hlavně se k tomu odhodlejte a hned teď. Ne zítra, ale dneska. TEĎ. Je to stejně zvláštní, že každý souhlasí a udělá málokdo.

Dejte si závazek, že to uděláte ještě DNESKA. Aneb „co mohu udělat ještě dnes?“

Zítřek neexistuje.

Napsat komentář