Hodnocení šachového roku 2017 v ČR – Robert Cvek

Tento článek píši z hlavy, nestuduji nějaké statistiky ani před sebou nemám žádná čísla. Jde tedy vyloženě o můj pohled na český šach v roce 2017.

Nástup mládí?

Z mého pohledu se „událo zemětřesení“. Dlouho se nic nedělo a stále dominovala garda „husákových“ dětí (Zbyněk Hráček, Vlasta Babula a Jirka Štoček). Jediný kdo se dokázal dostat do popředí byl Vojtěch Plát. Ale v roce 2017 nastala přímo exploze.

 

Nejdříve se „zázračně“ vyšvihl Jan Krejčí, který ještě cca před rokem měl elo pod 2500 a nyní už atakuje hranici 2600(!). Dále se Van Nguyen stal nejmladším GM a přeskočil hranici 2500 elo. Tadeáš Kriebel rovněž překročil hranici 2500 elo. A ještě nutno napsat, že Vojta Plát také atakuje hranici 2600.

Soumrak starší generace?

Takže je na čase aby husákovi děti odešly pryč? To si vůbec nemyslím.  Vlasta Babula, Jirka Štoček a Zbyněk Hráček stále mají co nabídnout a stále se s nimi musí počítat. Nedivil bych se, kdyby některých z těchto hráčů překročil (a ne málo) hranici 2600 elo. Tvrdí se, že vrchol je někdy kolem 25 let (obecně), ale je to velmi individuální a klidně můžete sehrát nejlepší šachy kolem padesátky. Nicméně dlouhodobě to udržet už nejde.

A udrží to mladí?

To mě také velmi zajímá, zda Vojta Plát a Jan Krejčí udrží růstové nastavení. Mají oba rating cca 2570, což rozhodně není málo. Již několik šachistů dokázalo dost vyskočit, ale pak spadnout. Jsem zvědav, zda si to naši mladí borci udrží, nebo ještě půjdou výše nebo jejich výkonnostní křivka půjde dolů.

Zajímá mě další růst Vana a Tadeáše. Van je jednoznačně naše největší naděje, nicméně jít na metu 2600 není snadné. Je mnoho faktorů, které to ovlivňují. Stejné je to i u Tadeáše. Tadeáš dokázal porazit již dost hráčů s ratingem +2600, ale také dost partií pozoruhodně zkazit. Potřeboval by větší stabilitu, aby šel dál a dál. Rozhodně by se mi velmi líbilo, kdyby novoborská šachová korida 2018 uskutečnila odvetu mezi Tadeášem a Vanem… a líbil by se mi i český souboj Krejčí x Láznička. Moc bych si přál vyloženě český souboj.

Šimiho putování aneb je to doma!

Pavel Šimáček se konečně dočkal a naprosto zaslouženě se stal velmistrem. Podobně jako bájný Odysseus musel Šimi putovat dlouhé roky a přejít mnohá nebezpečí, aby se stal velmistrem. Ale konec dobrý, všechno dobré ?

Napsat komentář