Nové pravidla FIDE – hlava mi to nebere

Pánové a nebo dámy co píši pravidla zase září. Tak poslouchejte, v bleskové partii už neprohrává nemožný tah! Tedy prohrává, ale až ten druhý.To znamená, že první nemožný tah, dostanete časový bonus a soupeře napomenete. Při druhé nemožném tahu už partie končí. Rapid partie taky první nemožný tah neprohrává, až ten druhý….Tedy u rapidu to chápu, ale u bleskové partie aby partie dál pokračovala i při nemožném tahu??Už vidím jak při bleskovém turnaji rozhodčí nestíhají nastavovat digitální hodiny každému hráči při každém nemožném tahu, protože po prvním nemožném tahu dostanete přidán čas a to nastavit manuálně na digitálních hodinách zrovna není hitparáda. A další krásné věci, co na nás pánové a dámy nachystaly Vám řeknu uvnitř článku….

 

 

  1. nemožný tah při bleskové partii neprohrává!

Opravdu jsem tomu nevěřil a zeptal se Pavla Růčky, tady je jeho odpověď……….

Zdravím, 

jo je to tak. Tu jsou nová pravidla, zatím to není na svazovém. https://onedrive.live.com/?authkey=!AM9CqH_QaL4lDow&id=74B91003B44971D4!477381&cid=74B91003B44971D4 

Ted to sjednotili, tedy prohrává až druhý nemožný tah jak ve vážném, tak rapidovém tak bleskovém tempu. 

Což je takové divné u té blicky, tam se vždy hrálo na první nemožný, že prohrává. 

Pavel Růčka

 

 2. V případě že digitální hodiny ukazuji oběma hráčům 0.00 jde v každém případě určit komu spadl první praporek a tedy jde určit vítěze. ……To mi taky hlava nebere, dříve platilo že při pádu obou praporků byla partie remíza…..dnes, ne…komu spadne první a i kdyby se pak hrálo dalších xxx tahů, je to marné…už Vám nepomůže pád i soupeřova praporku a nebude to remíza…..

 

 3 . nemožný tah, nebo nepřípustný tah je i když hráč spustí hráč hodiny před provedením tahu……Tady mě opravte, ale přemáčknutí  hodin při bleskové partii, když si soupeř zbortí figury a to přemáčknutí hodin bylo proto aby si hráč na svůj čas postavil figurky bude považováno za nemožný tah toho, co si ty figurky nezbořil a bude penalizován za toto chování. Tedy soupeř si zbortí figury, vy nevíte kde mu stojí figury a hrajete bleskovou partii a nemůžete soupeři přemáčknout hodiny aby si na svůj čas postavil figurky, protože to by byl Váš nemožný tah……potom snad postavíte na svůj čas soupeři figurky ( snad správně) a budete hrát Váš tah…..:) a nebo podle pravidel asi zavoláte rozhodčího, ale už vidím takový Boršický bleskový turnaj družstev kde bude jeden rozhodčí běhat od partie k partii a bude volán ke spadlým figurkám…..:)

 

A moje poznámka, co asi udělají on-line šachovnice když se na nich budou hrát nemožné tahy??? 

 

No nic, ale ty nové pravidla opět stojí za poštovní známku……Minimálně si pamatujte, že kouzlo bleskových partií je na pár dní minulostí…..

 

Tedy co říct? 

 

Napsat komentář