Šachová kámasútra – aneb logo lodýnského zápasu o mistra světa přineslo duelu celosvětovou pozornost již rok před prvním tahem

V letošním roce nás čeká turnaj kandidátů a zápas o mistra světa i šachová olympiáda

Mistrovství světa mužů v klasickém šachu a šachová olympiáda jsou zřejmými highlighty tohoto roku. Tato nejvýznamnější šachová klání jednotlivců a družstev jsou naplánovaná na poslední třetinu roku 2018. Olympijský turnaj se uskuteční na přelomu září a října v gruzínském Batumi a zápas o šachový trůn v listopadu v Londýně.

 

Přestože dosavadní šampion Magnus Carlsen dosud nezná ani svého vyzyvatele, který vzejde až z březnového turnaje kandidátů, mistrovství světa 2018 má už svoji první kontroverzi za sebou. Vyvolalo ji jeho logo, které se šachovým puritánům zdálo až příliš necudné a nevhodné. Nicméně vzhledem k pozornosti, již vyvolalo, bylo z hlediska organizátorů vybráno správně. Díky vlně kritiky, jež se na ně od mnohých šachistů snesla, se londýnskému MS dostalo již na konci roku 2017 velké publicity. Toto logo si všichni zapamatují.

Mnohem negativnější skandál – a to zcela zaslouženě – vyvolala Mezinárodní šachová federace (FIDE) zvoleným místem konání mistrovství světa v rapidu a v bleskovém šachu, které proběhlo na samém sklonku loňského roku v Saúdské Arábii. Dosavadní mistryně světa v obou těchto disciplínách Anna Muzyčuková se odmítla turnajů v přísně muslimské zemi zúčastnit, a bez boje tak přišla o své tituly. „Nechci chodit zahalená do abáji, být venku nuceně někým stále doprovázena a cítit se jako druhořadé stvoření,“ vysvětlila ukrajinská velmistryně, proč se rozhodla neobhajovat v Saúdské Arábii tituly mistryně světa.

A problém v Arábii neměly jen šachistky. Neomluvitelný z hlediska FIDE byl zejména fakt, že mistrovství světa ve zrychleném šachu se nemohli zúčastnit izraelští velmistři, protože pořádající Saúdská Arábie jim z politických důvodů odmítla udělit víza. Proti tomu hlasitě protestoval i hráč první světové desítky americký velmistr Hikaru Nakamura, který se kvůli tomu také odmítl tohoto mistrovství zúčastnit.

Svým trváním na nadšachových principech ale zůstali Muzyčuková s Nakamurou ve světové špičce spíše osamoceni. Většina top hráčů do Rijádu letěla, protože ropní šejkové nabídli cenový fond dva miliony dolarů, což je s přehledem nejvyšší suma vyplacená na turnajích v rapid či bleskovém tempu.

Korunu mistra světa v „blickách“ s přehledem uhrála stávající světová jednička a mistr světa v klasickém šachu Magnus Carlsen, tu pro rapidového mistra světa vybojoval Carlsenův předchůdce na šachovém trůnu Višvanáthan Ánand. Osmačtyřicetiletý indický velmistr navíc získal ještě bronzovou medaili v bleskovkách a všem ukázal, že stále patří mezi absolutně nejlepší šachisty světa.

Česká jednička David Navara Saúdskou Arábii přeletěl v letadle a přistál až v říši středu, kde nyní hraje zápas na čtyři vážné partie s velmi talentovaným čínským mladíkem Wej Im. První partii, která se hrála na Silvestra, vyhrál český velmistr černými kameny po oběti dámy. Druhá skončila remízou, třetí vyhrál čínský velmistr a čtvrtou můžete sledovat online na webu Chess24.com dnes od 6.30 středoevropského času.

PAVEL MATOCHA

Napsat komentář