Špičkový šachista umí poznat v každém okamžiku partie to nejdůležitější, říká česká jednička

David Navara - Foto: Luboš Vedral

 

Za rok odehraje až sto několikahodinových šachových partií. V rozhovoru s Lucií Výbornou o sobě říká, že je spíše chaotický a nesystematický, na šachy si přesto čas najde. „Mám tu výhodu, že mě šachy velmi baví,” přiznává česká šachová jednička David Navara…..uvnitř článku psaný rozhovor i video z českého rozhlasu, tak si to užijte:)

 

 

Často stráví za šachovnicí až deset hodin denně. Nebo za monitorem, je-li zrovna v přípravě. „Na závodě už ale počítače samozřejmě nemají co dělat, tam se musím spolehnout sám na sebe,” říká. 

Zatímco vrcholový sportovec úspěchu často obětuje své fyzické tělo, vrcholový šachista dává v sázku svůj mozek. „Je to individuální, každý to snáší jinak. Osobně nejsem ideální příklad, bývám dost nervózní a neumím odpočívat,” přiznává. 

Paměť je důležitá. Ale… 

Počet pozic v šachu se odhaduje na 1043 až 1050. Složitost herního stromu se odhaduje na 10 123. Tolik čísla. A konkrétně?  

„Šachisté jsou lidé jako ostatní. Někteří hrají čestně, jiní ne, ale k větším podvodům se naštěstí většina z nich neuchyluje.“
DAVID NAVARA

„V šachu máte téměř neomezené množství možností, už po prvním tahu obou stran jich je na čtyři stovky. Na rozdíl od počítačů lidé nepočítají všechny možné tahy, ale vyčlení jen ty, kterými se má smysl zabývat,” popisuje David Navara rozdíl mezi člověkem-šachistou a počítačem. 

Klíčem k šachovému úspěchu tak podle něj rozhodne není umět si zapamatovat neuvěřitelné množství kombinací a dat, ale dokázat hrát vlastní hlavou.  

„Šachové partie se mohou vzájemně velmi podobat, rozdíl mezi špičkovým hráčem a amatérem ale spočívá v tom rozeznat to nejdůležitější, co pozice nabízí,” uvažuje. 

 

 

Napsat komentář