Rozhovor s velmistrem Vlastimilem Babulou

 

A máte tu další rozhovor. Moc děkuji Vlastovi, že si našel čas a odpověděl na otázky. Dodnes vzpomínám na rozhovory, které jsme vedli v Novém Boru s Vlastou a ještě se Zbyňkem Hráčkem a Viktorem Lázničkou. Bylo to velmi obohacující a inspirativní. Kde jsou ty časy?

 

 

1) Ahoj Vlasto jak se nyní máš? Co rodina? Poslouchají děti? :-) 

Ahoj Roberte, mám se dobře, rodina taky. Děti jsou zdravé, to je hlavní, vetšinou poslouchají a drobné pošťuchování k tomu patří, jsou to kluci. 

2) Nedávno skončil nominační turnaj, který pro Tebe dobře nedopadl, jak to? První půle Ti vyšla hrozně, ale druhá už OK, v čem byla příčina? A jak Ti fungovala psychika/jak jsi se cítil, když jsi měl na kontě -4 po první půli? A obecně Tě psychika (a energie) podržela během turnaje nebo naopak? Jaké je  Tvé ponaučení po tomto turnaji? 

Turnaj pro mě z hlediska výsledku nedopadl dobře, to souhlasím, zvláště první půle. Řekl bych, že své sehrála porážka v úvodním kole bílýma se Štočkem. Já se většinou potřebuji trochu rozehrát a na tomto turnaji soupeři na rozehrání nebyli. :-) Po této partii se mně do hlavy dostala pochybnost o sobě samém a to se projevilo v dalších partiích. Možná jsem navíc před turnajem cítil něco jako přehnanou odpovědnost či něco takového. Po těch úvodních třech prohrách to však ze mě víceméně spadlo a začal jsem hrát klidně. Turnaj mně však dal i velké pozitivum, a to, že jsem ztratil strach z prohry a naučil jsem se prohru klidně přijmout. Poznal jsem, že žádná porážka nic podstatného v mém životě nezmění a snažím se vzít si z každé prohry jen poučení pro příště. K tomu ponaučení z turnaje, obecně se jedná o šachové i nešachové záležitosti, zvláště optimální přístup ke hře, ale to nechci rozvádět, to si chci nechat ve své mysli. 

3) Jaký jsi měl harmonogram během toho turnaje? Změnil by si ho nyní? A co říkáš na svoji šachovou přípravu a nešachovou na turnaj? Co bys změnil? 
 
Harmonogram na turnaji mám již delší dobu stejný a vyhovuje mně. Dopoledne šachová příprava, moc to nepřehánět, a jít ven, na procházku, zapomenout na šachy. Před partií se krátce vnitřně připravit na hru, na boj. Po partii opět relaxace, procházka, večer i nějaké meditace apod. a dobře se vyspat. Ohledně přípravy na turnaj bych nyní samozřejmě něco změnil, to je jasné, ale nevyčítám si, že jsem před turnajem něco zanedbal. Zkrátka jsem nabyl novou zkušenost a teď bych na jejím základě jednal trochu jinak. Člověk se pořád mění a vyvíjí. Ještě k samotné akci. Nominační turnaj byl papírově velmi vyrovnaný a každý mohl porazit každého, každý mohl být první i poslední. Podle mého netřeba jeho výsledek přeceňovat. Myslím, že kdyby se hrál znova, mohl by klidně dopadnou úplně opačně. 

4) Po takovém neúspěchu a ještě v Tvých letech by leckterý sportovec  přemýšlel o „ukončení“ kariéry, nebo o jejím omezení. Jak to máš Ty? Stále toužíš se zlepšovat a pracovat na sobě, nebo se vydáš jiným směrem? A pokud ano, nakolik je to těžké skloubit s rodinou? 
 
O žádném ukončení či omezení své kariéry vůbec nepřemýšlím. Víš, na pražském turnaji jsem nikdy necítil, že by někdo byl lepší hráč než já a to je pro mě jen povzbuzením. Cítím se pořád svěže a v kondici, šachy mám rád, vidím prostor pro své zlepšování, mám podporu rodiny, takže vzhůru do toho! 
 
5) Co pro Tebe šachy znamenají?  Dokázal by sis představit život bez šachu? 
 
Šachy mám velmi rád a jsou už dávno podstatnou částí mého života. Sám hraji šachy od dětství, s manželkou jsem se seznámil na turnaji, děti hrají šachy, trénuji je a trochu i ostatní děti v našem klubu, mám spoustu šachových kamarádů atd. Bez šachů si momentálně svůj život představit nedovedu. 
 
6) Živíš se jenom šachem? Nebo máš i něco jiného? A jaké jsou Tvoje koníčky? 
 
Před časem jsem si udělal i trenérskou třídu, abych mohl aktivně trénovat a nějakou dobu jsem se tomu i pravidelně věnoval. Ale viděl jsem, že není možné naplno hrát i trénovat, tak jsem se rozhodl zatím věnovat naplno jen své kariéře, tréninky dělám, jen když je čas. Je však možné, že časem bude mít vrch trénování. Co se týká koníčků, nechci být příliš konkrétní. Řeknu jen, že obecně nejsem nakloněn povrchní zábavě, baví mě hledat a poznávat v našem světě hlubší, vnitřní vztahy, skryté souvislosti apod. 
 
7) Který šachista je Tvůj vzorem? Máš někoho takového? 
 
Myslíš určitě jen šachově, ne lidsky. I to se u mě časem měnilo a nejsem nějak zásadně vyhraněný. Mému šachovému srdci je nejbližší aktivní, bojovný styl spíše s dynamickým přístupem, někdo jako Aljechin či Kasparov. Ale nadchne mě i strategická logika Botvinnika či Petrosjana nebo precizní technika Carlsena či Kramnika. 
 
8) Můžeš nám prozradit jaký je Tvůj klasický trénovací den? Jak trénuješ a  co děláš? A co bys případně doporučil hráči s elem třeba 2100? Co by měl podle Tebe trénovat a jak? 
 
Normálně trénuji od rána celé dopoledne a trochu odpoledne. Snažím se věnovat všem oblastem, to je zahájení, střední hře i koncovce a samozřejmě rozboru vlastních partií, to považuji za velmi důležité. Všem bych doporučil trénovat hlavně s chutí a používat vlastní hlavu, ptát se proč tak, proč ne jinak, zkoumat alternativy. Dobře komentované klasické partie jsou dle mého perfektní studijní materiál, ideální je vše přehrávat na šachovnici, ne na monitoru. A ještě bych chtěl varovat před povrchností, před slepým papouškováním cizích myšlenek a názorů, bez pochopení souvislostí. 
 
9) Jaký máš názor na šachový stroj (enginu)? Používáš ho?  
 

Motor samozřejmě mám a používám, ale snažím se využívat ho velmi obezřetně. Je totiž dle mého dobrý sluha, ale špatný pán. Vždy se snažím si udělat nejdříve svůj úsudek a teprve potom si ho když tak porovnat s motorem. Když se občas dívám na nějaké partie online, tak vždy bez motoru. Nadměrné používání motoru dle mého vede k otupění vlastního intelektu a víceméně ztrátě vlastního úsudku. 
 

10) Oba víme, jak šachy jsou náročné. Zajímalo by mě jak řešíš fyzickou  přípravu a jakou důležitost ji dáváš. A máš i nějakou speciální stravu? Jak řešíš věci ohledně životosprávy a dostatečné energie? 
 
Fyzickou přípravu moc neřeším, při třech dětech člověk dost dobře zlenivět nemůže. Dělám každý den jen nějaké základní protahovací cvičení, v poslední době jsem začal s dětmi jezdit trochu na kole. Stravu si trochu hlídám, mám na hodně věcí kolem toho svůj názor, a tak se jím řídím. Ale nepřeháním to. :-) Energii na turnaji rovněž řeším, snažím se každý den koncentrovat mysl jen na tu jednu konkrétní partii a nic jiného víceméně neřešit. Energii pak doplnit procházkou, ideálně v přírodě nebo aspoň v parku a večer zklidnit hlavu nějakou meditací. 

11) Plánuješ napsat nějakou (šachovou) knihu? Nebo jinak se angažovat coby (šachový) spisovatel a trenér? 
 
Knihu zatím neplánuji napsat, momentálně na to nemám čas a jsem svým založením velmi pečlivý, takže abych byl s knihou spokojený, stálo by mě to mnoho sil. Jako trenéra si sám sebe dokážu představit, ale jak už jsem řekl, zatím to má čas. 

12)  A poslední otázka. Kde všude Tě uvidíme přes léto hrát? Všiml jsem si,  že budeš v Teplicích a co pak dále? 

Teplice jsem nakonec zrušil. Už dříve jsem cítil, že je třeba některé moje šachové záležitosti upravit či změnit a pražský turnaj byl pro mě z toho pohledu jasný signál, že je třeba se už opravdu do toho pustit. Tak jsem se rozhodl, že místo hraní se do toho dám. O prázdninách však budu hrát hlavní turnaj v Pardubicích. 

Díky moc Vlasto za rozhovor a přeji Ti mnoho úspěchů nejenom v kouzelném světě 64 polí.

Napsat komentář