Odpovědi na vaše dotazy – Robert Cvek

Nebojte se, nezapomněl jsem ? Jenom musel nastat ten správný čas a ten je tu. Odpovědi na vaše dotazy.

 

  1. Dobrý den,
    nedávno jsem někde četl, že je nepřeberné množství materiálů na STRATEGII ÚTOKU, ale dost málo materiálů, co se STRATEGIE OBRANY týče.
    Nechtěl byste třeba formou rozboru nějakých partii tuto skulinu vyplnit? Vysvětlit slovně, co by se v takových situacích mělo a nemělo dělat, po čem by se slabší strana měla koukat, na co hrát atp.? Sám bych se na to velice rád zaměřil a něco nového se o tom dozvěděl, protože cítím, že právě dobrá obrana je to klíčové k úspěchu!
    Kolikrát máte lepší pozici(řekněme, že hrajete nějaký OPEN) a dusíte soupeře, třeba i vyhrajete, to je v pořádku, ale dříve nebo později budete stejně muset nějakou pozici bránit nebo alespoň část partie hrát obranně a pokud to uděláte dobře, zachráníte minimálně 1/2 bodu a máte zajištěný mohutný finish!
    Sám to bohužel znám z praxe.

    Děkuji za reakci!

    Dobrý den,

    obrana je v šachu velmi důležitá. Na toto téma jsem už měl několikrát soustředění. Poprvé na Slovensku v Senici. Základem každé obrany je používat a mít plně vžité dvě zlatá pravidla. 1. zlaté pravidlo: co vám hrozí – po každém tahu soupeře. A pak kdykoliv budete dělat šachy, první věc co uděláte, podíváte se co vám hrozí. 2. zlaté pravidlo: nikdy nesmíte udělat nepromyšlený tah, každý tah který chcete udělat si pořádně zkontrolujte. Když budete dělat šachy, pak každý tah co navrhnete si zkontrolujete a budete hledat nejlepší obrany/možnosti soupeře. Toto je základ, ten je třeba si denně dostávat do hlavy. Doporučuji si obě pravidla napsat/dát do rámečku a mít je denně na očích. Pak se budou dostávat do podvědomí, ale i vědomě, když je uvidíte, zaměříte se na ně.

  2. Zdravím, moje otázky sa budú týkať šachových turnajov. Ako sa pripraviť na šachový turnaj, v ktorých sa nevie s kým sa bude hrať a čo je pri nich dôležité? Ako správne určiť osobnosť súpera, že aká hra mu bude robiť problém. Je dobre hrávať šachové turnaje, na ktorých sa zúčastňujú hráči približnej sily? Ako si určiť správne šachové či nešachové ciele v turnaji, čo urobiť, preto aby boli splnené a ako ich správne vyhodnotiť?

    Dobrý den,

    obecně je alfa a omega, v jakém nastavení jdete na partii a pak v jakém nastavení budete během partie (nastavení mysli a srdce). Mnoho šachistů partii prohrává před partií (= „nemám šanci, neznám zahájení, ten soupeř je zabiják, nic neumím“ atd.), mnoho šachistů se vystresuje během přípravy (= s počítačem zjišťují, že je „všechno špatně“ a úplně se vysají fyzicky i duševně před partií – mám několik vlastních pěkných kousků). Příprava s počítačem je kapitola sama o sobě, natož se strojem. Kolikrát i zkušení a silní šachisté zde pohoří. Můžete zkusit hrát turnaj, kde se budete hodně připravovat a pak druhý, kde se vůbec nebudete připravovat, ani nebudete vědět s kým hrajete. Sám uvidíte co se vám bude hrát lépe. Je možné, že ideální to bude někde uprostřed, ale nedivil bych se kdyby pro hodně šachistů bylo nejlepší variantou číslo 2. Osobnost soupeře je podle jeho partií, stylu, ale opět to je spíše parketa pro silné hráče. Hrajte hlavně to, co se Vám líbí a kde se dobře cítíte. Ano, to  může být, ale opět záleží na Vás co se Vám líbí. Někdo rád hraje se silnějšími atd.

    Jaké cíle? To je těžké… tato otázka záleží hodně od toho jakou máte sílu, kolik můžete věnovat čas a energii přípravě. Pro mě osobně, pokud bych nyní musel hrát turnaj, by byl cíl ryze nešachový. Snažil bych se mít ideální harmonogram, užívat si volného čas a hlavně nemyslet na šachy, kdy nemám. Vytyčil bych si třeba 2 hodiny na přípravu a zbylý čas bych relaxoval, studoval bych zajímavé knihy, šel se projít, pustil si večer dobrý film a dodržoval bych životosprávu. A samozřejmě se pomocí různých technik „ladil“ na partii. Abych tam šel se 100% energií a koncentrací a chutí si zahrát šachovou partii.

    A pak je alfa a omega mít turnajový deník. Kde  si všechno budete psát, abyste pak stavěl na tom co se podařilo a budete pomalu zlepšovat to co nebylo OK. Takže na další turnaj pojedu o kousek „lepší“ co se týče vlastního fungování na turnaji. Znovu opakuji, je klíčové jak se cítíte/jste naladěn před partií a během partie. Tam Vám nepomůžou ani všechny zahájení světa a prostudování profilu soupeře od A do Z, pokud jste vyšťaven, unaven a vnitřně zdecimován.

     
  3. Robert napsal:

    Ahoj Robe,
    mi by se docela líbilo, kdyby jsi natočil nějaké video, kde by si ukázal partie velmistrů, které nějakakým způsobem skončily porážkou z důvodu nešachového selhání. Mohly by to být staré, ale i současné partie. Aby třeba bylo vidět to spojení s šachovým a nešachovým tréninkem.
    Vím, je to asi těžké určit v partii nešachovou chybu :-), ale spíš se to dá natočit asi díky daným informacím o těch zápasech. Ale ber to jen jako nápad k zamyšlení :-).

    Měj se,

    Robert

    Ahoj Bobe,
    takových partií je strašně moc. V podstatě každá hrubá chyba je zapřičiněna nešachovou příčinou = ztrátou koncentrací. Nepočítám zde časové tísně. Sám mám takových partií opravdu hodně. Některé jsem zde (na těchto stránkách) publikoval. Památná je s panem Rausisem, kde po nabídce remízy od soupeře jsem udělal tah (asi po 15-20 minutách přemýšlení) – odmítl jsem remízu – soupeř udělal tah a já jsem se vzdal ? Mám na to složku vlastích partií + vím o hodně partií svých svěřenců, kde udělali hrozné chyby díky ztrátě koncentrace + nedodržení dvou zlatých pravidel.

    Krásný příklad je partie ze zápasu Karpov-Polugaevsky (myslím, že to byl rok 1974, nechce se mi to hledat). Kde Polugaevsky bílými úplně přehrál Karpova a měl čistou kvalitu více. Přesto partii Polugaevsky jen remizoval. Velmi hezky to popisuje Kasparov v jeho knize. V tom zápase Polugaevsky psychicky úplně shořel. Například v lepší koncovce nabídl Karpovovi remízu, ten ji odmítl(!) a vyhrál. Toto téma pořádně rozvinu až ve své knize, co vyjde příští rok. Takže ohledně psychiky v šachu jak jsem ji používal, používám a co radím zatím nechávám spíše za oponou, ale určitě do té doby o tom něco napíšu na těchto stránkách ? (a mimochodem mnohé jsem už napsal). Jenom mohu opravdu za sebe napsat, že jde o zcela klíčovou věc. Mnoho šachistů řeší diagramy, studují partie klasiků, učí se zahájení a přesto je to k ničemu, když pak psychicky vyhoří před a během partie. Měj se Bobe!

  4. Jakub napsal:

    Ahoj, líbilo by se mi kdybys natočil video právě na rozehrávání pozic a ukázal nám jak vůbec takový velmistr trénuje.

    Ahoj Kubo,

    To je dobrý námět. Pokusím se nad tím zapřemýšlet a natočit „někdy“ video. Ale kdybych měl nyní točit video o tom jak nyní trénuji, tak bych tam toho moc neukázal ? Ačkoliv už se začínám tak trochu „zahřívat“ a najíždět na tvrdý trénink. Nedávno jsem natočil video, kde jsem ukazoval TT (tvrdý trénink), což byla jedna z věcí, které používám v tréninku a doporučuji ji.

     
  5. Vladislav napsal:

    Ja bych velice ocenil (a nikde jsem se s tim jeste nesetkal), kdybych videl, jak funguje v primem prenosu premysleni velmistra nad pro nej novymi diagramy. Napr. si pustit na Lichessu trenink diagramu a pul hodiny je resit a premyslet u toho nahlas. To by byla velka parada, ale asi i poradna vyzva?

    Dobrý den,

    To je zajímavý námět na video ? Jenom jedna malá věc, pro mě řešit z počítače je daleko těžší než z šachovnice. Dále by byla otázka, zda to řešit pro efekt, nebo skutečně ukázat jak se má řešit. Protože ta skutečná práce je „dlouhé“ hledání obran soupeře, hledání skrytých možností a všech variant. Proto jsem ostře proti řešení na netu, kde ještě máte nějaké elo. To Vás přímo vybízí k povrchnosti a učení se vidět jen obrat, ale ne pak, zda skutečně vychází a to je klíčové – zda vidíte a hledáte všechny obranné možnosti soupeře. V tom se hodně odlišuje silný a slabý hráč. Automatizovat si správné myšlení je nesmírně důležité, včetně automatického hledání nejsilnějších možností soupeře, jen tak pak zahrajete ten tah, který máte. Naučit se ten proces, vůbec aby existoval je těžké, ale ne nemožné.

Napsat komentář