Znáte všichni pěšcové koncovky???

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdraví Honza Moštěk s dalším článkem dneska je článek o zákeřných, ale nejdůležitějších šachových koncovkách, jelikož skoro ve všech koncovkách jsou na šachovnici, aspoň nějací pěšci a když se vymění figury může jedna strana získat výhodnější pěšcovou strukturu. Když jsem nenapsal článek o mém letním šachovém turnaji ve Vsetíně na FIDE Openu A, tak když jsem si procházel jedno tréninkové video právě o pěšcových koncovkách narazil jsem na pozici, kterou znám to bude váš první příklad a dále na složitější, ale po správném vyřešení velmi úsměvnou další pěšcovou koncovku, co všechno je v těchto koncovkách možné se můžete dozvědět hlavně u druhého příkladu… Tyto tréninkové videa nenajdete na youtube kanále Robert a Petr šachy, ale jsou ze soukromých zdrojů tak snad se vám budou líbit… Sezóna se blíží tak to může být i váš dnešní zahřívací trénink…

Tak a jdeme na nejtěžší šachové koncovky na pěšcové, ty jsou opravdu skoro ve všech koncovkách věřím, že minimálně v 95 % všech partiích co se kdy hráli a dostali do koncovek tam byli nějací pěšci, kteří byli duší dané pozice a rozhodovali o výhře, prohře nebo remizi!!!

Bílý na tahu vyhraje. Věřím, že tuto pozici hodně z vás bude znát.

 

Bílý na tahu. Tato pozice si myslím, že je pro vás nová, ale velmi pěkná a je na ní pěkně vidět co všechno je v pěšcových koncovkách možné.

3 komentáře u „Znáte všichni pěšcové koncovky???“

  1. Jsem rád, že se ten druhý příklad (diagram) líbí mně se taky velmi líbil, samozřejmě něbudu říkat správné řešení na fb ho již našli. Kdo má zájem může vést diskusi i zde a psát své návrhy na správné řešení, rád napíši k večeru správnou odpověď na 2. příklad. Mnoho ZDARU!!! 😉

    Odpovědět
  2. Tak i v komentářích na fb, nas Igor vyškolil…..:), ještěže jsem tam komentoval pod jménem Robert a Petr šachy a Igor si může myslet, že to komentoval špatně Robert…:)

    Odpovědět
  3. na Facebuku Robert a petr šachy je k tomuto článku docela pěkná diskuze, komentuje i Igor Štohl, a snažíme se ho přesvědčit, že to má špatně…tak určitě mrkněte….jinak Honzovi gratulace, že jeho článek zaujal i Velmistry a legendy Slovenského šachu !!

    Odpovědět

Napsat komentář