Zápas Velehrad vs Vlčnov C

 

 

 

 

Zdravím všechny příznivce šachu a týmu Vlčnova (Moštěk Jan) dne 25.11.2018 jsme vyrazili na další šachový zápas tentokrát jsme zamířili bojovat do Velehradu, kde vždy bývá přátelská atmosféra. Všichni hráči přišli včas na sraz a mohli jsme vyjet do Velehradu, podle mě v silné sestavě. Dále v článku se podíváme, jak se svedly bitvy na jednotlivých šachovnicích.

 

 

 

 

Tak 1.šachovnici jsem černými hájil já (Moštěk Jan), rychle jsem odtahal zahájení co jsem znal a pak jsme začali bojovat ve vyrovnané bitvě. Pak přišla od soupeře první nepřesnost, po které jsem černými vyrovnal a stál v příjemnější pozici. V dalším průběhu jsem soupeře zatlačil na královském křídle s nepříjemnou vazbou na Jf3 mým střelcem Sg4. Po pár dalších tazích se mi podařilo zesílit tlak právě na danou vazbu na dámu, která stála na poli De2 a po útočném průběhu jsem dokázal soupeři pokazit pěšcové postavení na královském křídle a získat kvalitu. Pak jsem se pokusil naskákat figurami na slabá pole před bílým králem a pak nastražit malou past ve formě oběti kvality, kterou jsem měl více. Nakonec soupeř zahrál chybný tah Sxe7? a dávám vám ne dořešení svou partii co by jste zahráli nyní v dané pozici černými???

 

 

 

 

Další partii hájil za nás bílými Ondra Podškubka, který po zahájení stál o něco lépe, ale nakonec se partie po výměnách dostala do remizové dámské koncovky.

 

 

 

 

Na 3.šachovnici hrál černými Vlastik Oharek, kde se partie po zahájení dostala do vyrovnané pozice, kde ve střední hře obětoval soupeř figuru za pěšce a podle mě pseudo útok a stačilo se ubránit a partie byla nakonec vyhraná. 

 

 

 

 

Na 4.šachovnici hrál bílými Karel Bartoš, který po zahájení ve střední hře obětoval pěšce za aktivitu svých figur a podle mě měl v pozici dostatečnou kompenzaci, jen bylo potřeba vidět několik správných motivů s lepšími figurami. Nakonec soupeř nabízí remis a jako tým jsme poradili, že může přijmout…

 

 

 

 

Na další desce hrál černými Jan Ondrůšek a bohužel jeho partii jsem moc neviděl. Vím, že mi říkal, že měl v pozici pěšce více, ale soupeř měl za to centrum a nějakou kompenzaci nakonec dobrá remis. Už jsme vyhrávali 2-0.

 

 

 

 

Na další šachovnici hrál bílými Jan Javor a jeho pozici jsem taky v zahájení neviděl, ale po zahájení stál velmi dobře s aktivními figurami a soupeř byl pod palbou. A postupně si náš hráč vylepšil figury zesílil tlak na soupeřova krále v centru a zaslouženě vyhrál.

 

 

 

 

Na 7. šachovnici hrál černými Marek Kadlčík, který přežil nějak trochu pochybně rozehrané zahájení a dostal se do slušné pozice s nestejnobarevnými střelci + dáma a 2 věže. V další průběhu po nepřesnostech soupeře získal postupně 3 pěšce a nakonec soupeře s přehledem porazil.

 

 

 

 

Na 8.šachovnici zahrál zkušenou partii Jarda Pavelčík, který v lepší pozici po zahájení bílými vytvořil na soupeřku tlak a ta udělal chybu a ztratila lehkou figuru. Po další chybě za pár tahů ztrácí vidličkou i věž a vzdává. Naše první výhra v zápase, byla právě zde.

 

TJ Velehrad   TJ Vlčnov C
Kegler Libor Z 1764 0 1 1864 Moštěk Jan V Z
Psotka Tomáš Z 1538 ½ ½ 1761 Podškubka Ondřej Z
Plevák Pavel Z 1661 0 1 1764 Oharek Vlastimil V Z
Pavlica Tomáš Z 1523 ½ ½ 1634 Bartoš Karel Z
Pavelka Zdeněk Z 1369 ½ ½ 1712 Ondrůšek Jan Z
Švec Jakub 1158 0 1 1824 Javor Jan Z
Kegler Rudolf 1363 0 1 1178 Kadlčík Marek
Pleváková Veronika 0 0 1 1509 Pavelčík Jaroslav
  1 ½ 6 ½

 

7 komentářů u „Zápas Velehrad vs Vlčnov C“

  1. Blahopřeji, že by se blížil hatrick? Tedy 3x po sobě vyhrát tuto soutěž? Jinak k dokonalému štěstí, by to chtělo ještě přenést tuto pohodu do B družstva a vše bude pohádkově krásné…..

    Petr

    Odpovědět
  2. Vypadá to jako lehký zápas i když, kvalita byla na straně Vlčnova. A co se týká Honzovi pozice tak po Se5 mi to vychází na všechny způsoby. Nebo to je jinak? Jen tak dále. Teď přijdou ty těžší soupeři.

    Odpovědět
    • JJ máš pravdu toto se stalo v partii a ani po tahu De1, aby si udělal únik pro svého krále, král bohužel neuteče…

      Odpovědět
      • Honzíku, Ti odpovídá Libor, zahrál jsi to pěkně.
        Jak to bylo v Markové partii. Marek mi volal, že pan Kegler tah před matem , odsedl od partie a nechal ho dlouho čekat i když Marek ponáhlal domů na stavbu. To by mně na panu Keglerovi mrzelo.

        Odpovědět

Napsat komentář