Ostravský Koník a zejména MČR mužů 2019. – Milan Babula

/Pohled na Festival v Ostravě účastníka MČR IM Milana Babuly/

Ve dnech 27.4. – 5.5.2019 v Domě kultury města Ostravy proběhl tradiční Mezinárodní šachový festival

 

 

Ostravský Koník a zejména MČR mužů 2019.

/Pohled na Festival v Ostravě účastníka MČR IM Milana Babuly/

Ve dnech 27.4. – 5.5.2019 v Domě kultury města Ostravy proběhl tradiční Mezinárodní šachový festival

Ostravský Koník 2019.

Celý rozsáhlý Festival pořadatelsky zajišťovala Ostrava Chess ve spolupráci s ŠK TJ Ostrava, ředitelem byl Marek Jelínek, pochopitelně s početným štábem, bez kterého se taková rozsáhlá akce nedá uskutečnit. V rámci Festivalu se uskutečnily FIDE Openy A,B,C, bleskový turnaj, turnaj v holanďanech, přebory žáků ostravských škol. V předchozích měsících proběhlo 7 turnajů v rámci Rapid tour a 5 simultánek IM Lukáše Klímy, kde bylo možno vyhrát slevy na startovném do turnajů Festivalu. K Rapid turnajům celkem nastoupilo 403 hráčů s počtem startů 837. 8 hráčů dokázalo odehrát všech 7 turnajů série.

Obdobně jako v předchozích letech ale hlavním „tahákem“ bylo Mistrovství ČR mužů, kterému se budu ve svém příspěvku nejvíce věnovat, i z pozice přímého účastníka.

Celkem ve čtyřech turnajích nastoupilo na start 328 hráčů, což je nový rekord Festivalu Ostravský Koník. Hned 31 hráčů reprezentovalo Beskydskou šachovou školu F-M, a byli docela dost vidět, nejvíce v Openu A.

MISTROVSTVÍ ČR mužů:

Do Mistrovství ČR mužů letos nastoupilo 68 hráčů. Právo účasti měli držitelé mezinárodních titulů GM, WGM, IM a WIM, krajští přeborníci z 2018 a ostatní hráči s ratingem přes 2200. To zaručovalo vysokou úroveň nejvyšší domácí soutěže jednotlivců, protože možnost startu hráčů pod 2200 byla početně omezena do 20%, Chválím 3 odvážné dívky, které vstoupily do této kvalitní mužské „mlýnice“, kde se navíc vůbec neztratily! Mezi 68 účastníky titulovaní hráči v počtu 43 značně převažovali. Hrálo mj. 12 GM, 1 WGM, 15 IM a 1 WIM. 19 startujících mělo rating přes 2400, z toho 9 nad 2500 a jeden (David Navara) přes 2700. Z TOP 10 ČR startovalo hned 8 hráčů, což je další důkaz síly turnaje. Průměr ratingů všech účastníků je 2290, medián (tj. rating hráče přesně ve středu startovního pole) 2287. Prakticky shodné tyto ratingy jsou v Openech důkazem kvality startovního pole, protože běžně průměr výrazně srážejí účastnící s ratingy hluboce pod 2000 bodů, či dokonce v základní úrovni 1000. Nejvíce hráčů bylo z klubu 2222 Polabiny – osm, šest z 1. Novoborský ŠK, čtyři z BŠŠ z.s.

V turnaji docela výrazně převažovalo mládí, protože hned 19 hráčů bylo do 20 let věku a 14 mezi 20-30 roky. Další desetiletí již byla zastoupena pouze po 9 hráčích, senioři +60 pouze 8. A klasičtí senioři +65, které uznává i FIDE a pořádá pro ně každoročně MS (pro připomenutí aktuálním mistrem světa seniorů +65 je náš GM Vlastimil Jansa, kterému přeji brzké a plné zdraví!), jsme hráli pouze tři! Při absenci GM Jansy jsem z pozice turnajového kmeta v průběhu turnaje uvítal Davida Navaru ve starší polovině turnajových účastníků, jako snad až 38 nejmladšího! Šachovou kariéru Davida jsem sledoval od jeho nějakých 13 let věku, na přelomu tisíciletí mu chodil fandit na MČR v Luhačovicích, pozorně jej sledoval i na Poháru klubů na Krétě v r. 2003. Tam všechny upoutal ještě jeden mladík, teprve 12-ti letý Nor Magnus Carlsen. Při sledování obou jsme si s kolegy říkali, že to mohou dotáhnout v šachu hodně daleko. David Navara je mnoho let v TOP 20 světa a Magnus Carlsen již 6 let světovému šachu dokonce vládne, takže možná předčil i naše očekávání!

A nyní máme tu čest hrát v turnaji s TOP hráčem světové špičky. Davidův náskok 150 a více bodů oproti ostatním jej stavěl do role jasného favorita. Za mnohá desetiletí za šachovnicí vím, že skoro není obtížnější úkol, než vyhrát turnaj, kde jsem papírově jasným favoritem. Skoro před každou partií jsme spolu prohodili několik vět a byl jsem stále pevněji přesvědčený, že svoji roli favorita David s jistotou zvládne. Bylo to vidět i za šachovnicí – důkladná domácí příprava vedla pravidelně k velkému časovému náskoku po zahájení (někdy i kolem 15. tahu byla spotřeba času Davida třeba -4 minuty, soupeře přes půl hodiny či více), zdravá sebedůvěra, volba komplikovaných pozic s přiměřenou mírou rizika, ale naopak často vyhrával i na pohled jednoduché pozice se symetrickými pěšci. Prostě dokazoval, že je ještě trochu výš, než další renomovaní účastníci MČR a plně zaslouženě se stal přeborníkem ČR. Přitom až do posledního kola nebylo nic jistého, vedl před Tomášem Krausem jen o půl bodu a ve vzájemné partii nesměl prohrát. Po jeho vítězství v této partii jsem se jej ptal, zda by dal partii za remízu, která mu na prvenství stačila. Docela diplomaticky mi odpověděl, že někdy po zahájení asi ano, ale tomu bránilo v Mistrovství použité Sofijské pravidlo (zákaz remiz před 30. tahem). A po 30. tahu se mu již koncovka zdála příjemnější a s možností bez rizika ji hrát na výhru.

Jeho soupeř ze závěrečného kola, Tomáš Kraus, začal turnaj půlkou, ale postupně se rozehrál a atakoval stupně vítězů i GM normu. Nakonec skončil těsně čtvrtý za svým oddílovým kolegou z ŠK ZIKUDA Turnov GM Pavlem Šimáčkem. Tomu byl i docela příznivě nakloněn los, neboť v posledních 4 kolech se utkal s jediným GM Pavlem Blatným.

Nekompromisně šel za svým cílem, splnění třetí GM normy, Lukáš Černoušek. Sice 2x prohrál, ale sedm výher mu přineslo nejen splnění kýžené normy, ale i stříbrný stupínek.

GM Vojtěch Plát v posledním kole černými kameny příliš neriskoval, vědom si svého nejvyššího B-H v turnaji. Na nejvyšší posty se dostat nemohl a půl bodu mu zaručovalo jisté 5. místo. Dokonce sedm hráčů (mezi 5 až 11 místem) mělo nakonec 6 bodů, takže rozhodoval B-H bez nejslabšího, který rozhodl o ještě asi spokojenosti IM Tadeáše Kriebela a GM Petera Michalíka (6., resp. 7), i menší spokojenosti velmistrů Jana Krejčího a Jiřího Štočka na konci první desítky. Ostříleným reprezentantům, pochopitelně s výjimkou Davida Navary, se moc nedařilo, na nejčelnější posty nedosáhli.

Velmi spokojený je určitě osmý v pořadí IM Ivan Hausner, který odehrál velmi kvalitní turnaj včetně pěti velmistrů. Vyhrál tak i bezpečně kategorii seniorů, skoro bych řekl stylem „jako za mlada“.

Shodně nevydařený závěr 1,5 (4) zařadil mezi nespokojené i další dlouholeté olympijské reprezentanty velmistry Vlastimila Babulu a Zbyňka Hráčka. Když jsem viděl, že má Vlasta v průběhu poslední partie 3 piony více, již jsem si chystal pochvalné věty jako k členovi širší rodiny Babulů. Leč k tomu nedošlo, partie skončila nakonec dělbou bodů a Vlasta Babula až na 12. příčce, poslední ještě odměňované. Prohrou v závěrečné partii spadl Zbyněk Hráček z pódia, kde hrály první dvě desky, až na 13. místo. Před oběma, jako jedenáctý skončil Richard Biolek (raději upřesním ml.), který jako člen klubu HM Ostrava vyhrál i kategorii „nejlepší ostravák“. Další v této kategorii skončili IM Jiří Kočiščák (rovněž HM OVA) 5 b a FM Jan Malík (TJ OVA) se 4,5 body.

Náš mladý talentovaný velmistr Thai Dai Van Nguyen zabránil výsledkovému propadáku výhrami v posledních dvou kolech a skončil 17., obklopen čtyřmi FM, kteří asi usilovali neúspěšně o normu IM – Lumír Mrázek, Jan Miesbauer (který našel alespoň útěchu vítězstvím v kategorii juniorů do 18 let), Vladimír Bělunek a Jiří Liška. Od 20. místa se umístila trojice, které absolutně nevyšel závěr turnaje. GM Alexey Kislinsky měl závěr 0 (3), Jan Mikeš a IM Jiří Kočiščák po 0,5 (3). Z početné skupiny hráčů s 50% na 26.–39. místě je asi nejméně spokojený velmistr Pavel Blatný, který se po úvodní porážce prodíral vpřed, ale dvě závěrečné prohry jej zase srazily zpět.

Ve skupině 50% skončila i nejlepší žena WGM Joanna Worek, kousek za ní se stejnými body pak WIM Natálie Kaňáková. I třetí žena Anna Marie Koubová se může svým umístěním a ziskem 4 bodů chlubit, navíc se stala největší „skokankou“ turnaje ziskem 75 bodů ratingu. Tomáš Ludvík získal bodů 60, ale ratingy si zlepšilo hodně z mladých účastníků. Nejvíce na opačném pólu ratingových bodů ztratili Martin Buločkin (-54), FM Ondřej Švanda a FM Josef Obšívač (shodně po -43).

Z osmi seniorů na startu pouze dva neskončili v poslední dvacítce tabulky, vítěz kategorie IM Ivan Hausner a já IM Milan Babula s 50% na 36. příčce. Já jsem na tom byl obdobně jako skoro všichni senioři v turnaji, s občasnými výkyvy výkonu. Více bylo toho ztraceného než získaného. Hlavně mrzí snad 6 nepřesností v časové tísni před 40 tahem v předposledním kole a dokonce ještě i v tahu 41. Dosažitelná půlka v této partii by dávala šance bojovat o plusový celkový výsledek. Ale jako kmet MČR musím být se ziskem 50% spokojen.

Možná i díky aplikaci Sofijského pravidla byl turnaj velmi bojovný, z 296 sehraných partií jich skončilo nerozhodně pouze 110, což je necelých 38%. Je pak trochu s podivem, že pomyslný trůn pro remízového krále by se docela prohýbal pod pěticí, která remízovala 6x – IM Richard Biolek, Rudolf Junek, Marek Otruba, Anna Marie Koubová a Martin Buločkin.

IM Richard Biolek je současně jedním ze tří hráčů bez porážky, dalšími je vítěz turnaje GM David Navara a GM Pavel Šimáček.

FIDE OPEN A:

Turnaj určený hráčům s FIDE ratingem nad 1900, soustředil na startu 66 hráčů ze 7 zemí. Mezi 16 zahraničními účastníky dominovali, stejně jako v ostatních Openech, Poláci, kterých zde hrálo 11. Hrál i jeden IM, 7 FM, resp. WFM a 5 nositelů jiných titulů. Zastoupení 7 žen bylo na české poměry slušné. Medián turnaje je velmi dobrých 2016 bodů.

Turnaj byl až do posledních tahů velmi vyrovnaný a průběh napínavý. Dvanáct prvních hráčů se stěsnalo do rozdílu jediného bodu. Moc se neprosadili zahraniční účastníci. Mezi čelní dvanáctkou byl pouze na 8. příčce Franciszek Sarnecki (POL) a 11. talentovaná Zuzana Kalinowska (POL), které to stačilo na vítězství v kategorii žen. Mimořádné ale je, že se do TOP 6 konečného pořadí turnaje neprosadil nikdo z nasazené desítky. Až 7. skončila nasazená pětka Petr Růžička, kterého z nejčelnějších pozic odsunuly tři půlky v závěrečných kolech, zatímco první pětka v posledním kole vyhrála. První šestku ovládli hráči nasazení jako č. 11, 38, 18, 15, 35, resp. 33! Vysvětlení je docela snadné, jde totiž, až na jedinou výjimku, o velmi mladé hráče. A hned čtyři (z celkem v Openu hrajících 8) jsou z BŠŠ, ročníků 2004-2006, včetně obou vítězů, kteří si navíc připsali přes 100 ratingových bodů! Vítěz, Marek Miča, jediný vybojoval 7 b a byl rovněž nejlepším kategorie do 18 let. Další čtveřice má 6,5 b v pořadí dle B-H bez nejslabšího: Richard Stalmach, Martin Nehyba (Sokol Skalička), jediný „nemládežník“ Aleš Krajina (kromě kategorie seniorů vyhrál i kategorii Ostraváků) a Adam Frank. Nejlepší ze šestibodových byl Petr Gnojek. Remízovým „králem“ se 7 půlkami se stal Marcel Řezníček, který si posteskl, že s těmi mladými nedokáže vyhrát. Největším „propadákem“ je Rus Alexander Chudinovskikh, který jako nasazená turnajová 4 obsadil se 3 body až 60. místo.

FIDE OPEN B:

Tento turnaj byl nejpočetněji obsazeným z celého Festivalu, s 112 hráči, včetně 13 zahraničních (11 z Polska). Je určen pro hráče do ratingu 2000, medián turnaje je 1760.

6 startujících žen umožnilo i zde vyhodnotit tuto kategorii, kterou vyhrála 15-ti letá Kristýna Otrubová (Říčany) se 6,5 b. I v tomto turnaji nebyla zahraniční konkurence natolik kvalitní, aby dosáhla na nejčelnější posty, nejlepší byl na 11. příčce Michal Syrkiewicz (POL) s 6,5 b. Na nejvyšší mety dosáhli většinou zkušení hráči a nejvýše nasazení se prosazovali. Možná i proto, že v turnaji hráli pouze čtyři hráči BŠŠ? Jediný vybojoval 7,5 b a tím turnaj vyhrál Zdeněk Šnyta (ŠKTP Hrabyně), který dlouhá léta pomáhá tělesně postiženým šachistům. Stříbrný a bronzový stupínek obsadili shodně se 7 body Bohumil Borovička (Tatra Kopřivnice) a Marek Štefaník (TJ Ostrava), který vyhrál nejen juniorskou kategorii, ale byl i nejlepším z Ostravy. Vítězem seniorské kategorie se stal František Kraus (TJ Vendryně), který celkově skončil šestý. Působil jsem šachově 40 let v Třinci, proto mne velmi potěšilo, že v 7. kole seděl již brzy 84-letý třinecký hráč Wieslaw Maroszczyk na prvním stole, neboť měl 5 b (6). Konečných vybojovaných 5,5 bodů jej nakonec umístilo na hezkou 19. příčku.

FIDE OPEN C:

Turnaj pro hráče do ratingu 1700 přilákal na start 82 startujících, včetně 8 cizinců, většinou Poláků. Žen hrálo sedm. Zde bylo opět velmi významné zastoupení BŠŠ, dokonce 15 hráči. Ti tentokrát na nejvyšší posty nedosáhli, ale jejich čas asi teprve v budoucnosti přijde.

Zde se Poláci výrazně prosadili, vítěz Jakub Sputowski (ročník narození 2006!) uhrál vůbec nejvyšší počet bodů v Mezinárodních Openech – osm. Zvítězil samozřejmě i v kategorii juniorů, jako příjemný bonus si připsal přes 160 ratingových bodů. Druhý skončil Lubomír Matlocha (Jeseník) 7 b, rovněž i nejlepší senior. Stejný počet bodů má i bronzový Michal Nisztuk (POL). Nejlepším ostravákem je Tomáš Filip (HTJ Odra Ostrava) se 6 b, celkově 11. Mezi něžným pohlavím zvítězila Tereza Glemsová s 6 b (TJ Dolní Benešov), která i přes start 0 (3) se dokázala prodrat na 14. Místo celkového pořadí. Jiří Havlíček (Sn Havířov) získal na šestém místě 6,5 b a stal se rekordmanem celého Festivalu v růstu ratingu – úctyhodných 198 bodů!

BLESKOVÝ TURNAJ:

Přilákal k účasti 62 účastníků a nikoho asi nepřekvapuje, že o prvenství celých 11 kol zápolili bleskoví specialisté GM Vojtěch Plát a IM Zwardoň, kteří v tomto pořadí i skončili. Při shodném bodovém zisku 9,5 rozhodl mezi nimi až B-H. Ale celou dobu oběma „šlapal na paty“ nakonec třetí Jakub Půlpán, který zaostal pouze o polovinu bodu.

Závěrem:

Když shrnu své dojmy z turnajů, i co jsem vyslechl v kuloárech, převažují jasně ohlasy příznivé. Hotelové ubytování dostatečné úrovně v hotelu Harmony Club s kapacitou 215 lůžek v 153 pokojích s výraznou převahou jednolůžkových je pro šachisty, jako tvory individualistické, vhodné. Vzdálenost hotelu od Domu kultury města Ostravy je necelý kilometr, což jsem zvládal i o francouzských holích. V okolí je dost restauračních zařízení, cenově vhodnějších než přímo v Harmony Club. S mnoha šachisty jsem se často potkával třeba v restauraci Toni.

Jako zástupce tělesně postižených jsem rád, že Festival Ostravský Koník vytváří tradičně vhodné podmínky, zejména pro kategorii vozíčkářů. Letos nás zde startovala desítka, nejvíce v OPENU B. Marcel Řezníček vybojoval v OPENU A 50% bodů, ostatní trochu méně.

Společenský sál do svých obrovských prostor pojme skutečně velké množství šachistů, takže zatím nějaké limitování počtu účastníků nehrozí.

Na námitky některých účastníků ze západu ČR, že by se mělo MČR konat i někde jinde, třeba v Čechách, jsem se ptal, za jakých podmínek. No přece minimálně za stejných jako v Ostravě! Pak mám obavy, že se počet potenciálních pořadatelských uchazečů rapidně sníží, možná i blízko k nule.

Tento článek je prvotně určen pro šachisty Zlínského kraje, kteří však byli zastoupeni na Festivalu velmi sporadicky. V MČR jsme bojovali sami dva společně s FM Františkem Vránou ze Starého Města, který skončil se 4 b jako 41. V ostatních Openech jsem zaregistroval pouze skoro 82-letého Josefa Ludvíčka z Boršic v Openu B, jinak nikoho. Možná i tento článek bude motivovat další hráče Zlínského kraje a třeba přímo z každoročně sílícího mého klubu TJ Vlčnov k účasti v dalším ročníku Ostravského Koníku počátkem května 2020! Pořadatelé nás ujistili, že již na jeho přípravě začínají pracovat.

Stručná, málo komentovaná, ukázka z partií MČR 2019:

(Má sloužit jako motivace k vyhledání a vlastní analýze partií, které jsou z MČR a OPENU A k dispozici na webu Ostravského Koníka)

4. kolo: /zah. B35/

 

B: GM Navara David Kb1,Dg4,Vd1,h1,Se3,Jc5,Pb2,b3,c2,e5,f4,g2

Č: IM Zwardoň Vojtěch Kg8,Db5,Va8,c8,Sd7,g7, Pa7,b4,d5,e6,f7,g6

Postavení po 20. tahu Č. Kolik z nás by zde zahrálo pokojné 21.Jd3 se slušnou výhodou. Ne tak ovšem vítěz turnaje! 21.f5! (otevírá dráhu pro střelce) 21…exf5 22.Dh4 Vxc5 23.Sg5 Dc2 (že by se dostal Č k protihře?) 24.Dh7+ (kdepak, naopak následuje mat ve třech!) 24…Kf8 25.Dh8+! Sxh8 26.Vxh8 Kg7 27.Sf6 mat.

6.kolo: /zah.B29/

 

 

 

 

 

B:GM Nguyen Thai Dai Van Kf1,Va1,d1,Sb2,e2,Je1,Pa2,b3,c3,f2,g2,h3

Č:IM Hausner Ivan Kg8,Vd8,e8,Se6,f6,Jc6,Pa7,b7,f4,g5,h6

Postavení po 23.tahu B. Černý má za pěšce jistý tlak, ale pěšec je pěšec! Stačí ale chvilka nepozornosti a všechno je jinak. 23…Jb4 24.Jd3?? (správná myšlenka špatně provedená. Nutné bylo nejprve 24.Sb5 Vf8 a pak teprve 25.Jd3) 24…f3! (jeden zvedák a partii nejde zachránit!) 25.gxf3 Sxh3+ 26.Kg1 Jc2 27.Jf4 (27.Sf1 Sxf1 28.Kxf1 Jxa1 a technika uplatňování + kvality) 27…gxf4 28.Sc4+ Se6 29.Vxd8 Sxd8 30.Sb5 Jxa1 31.Sxe8 Jxb3 32.axb3 Sxb3 a po dalších 8 tazích 0-1

6.kolo: /zah.A85/

B: IM Černoušek Lukáš

Č: GM Plát Vojtěch

1.d4 f5 2.c4 Jf6 3.Jc3 d6 4.Sg5 Jbd7 5.Dc2 g6 6.0-0-0 Sg7 7.h4 0-0 8.Jh3 e5 9.dxe5 dxe5 10.h5 h6 11. Sh4 g5 12. Jxg5 (zde i v dalších tazích dělá B vše pro odkrytí drah k Č králi. Materiál jej zajímá až v další řadě!) 12…hxg5 13.Sxg5 De8 14.h6 Dg6 15.Se3 Sh8 16.h7+ Jxh7 17.g4 (stále na stejné téma – otevřít dráhy) 17…Jdf6 18.Sh3 Sg7 19.Vdg1 Kh8 20.Kb1

20…Vg8 21.g5 Jh5?? (pouze 21…Je8 umožňovalo další plnohodnotnější boj) 22.Sg4 J5f6 23.gxf6 Sxf6 24.Vh6 Df7 25.Jd5 Sd8 26.Dc3 Vxg4 27.Vgh1 Vg7 28.Dxe5 Kg8 29.Sd4 Sg5 30.Vxh7 1-0 (po 30…Vxh7 přijde 31.Dh8+ Vxh8 32.Vxh8 mat)

partie k přehrání, stačí kliknout na první tah

 

7.kolo: /zah. A62/

 

B:IM Kočiščák Jiří Kg1,Dc3,Va1,e1,Se3,g2,Jd4,Pb2,d5,e4,f4,g3,h3

Č:GM Navara David Kg8,Dc7,Vb8,e8,Sc8,g7,Jb6,Pb3,c4,d6,f7,g6,h7

Postavení po 24. tahu Č. Je to vhodný příklad na taktické možnosti Č v Benoni.

25.e5? (sice typový, ale zde málo připravený průlom měl vést do nevýhody. Vhodnější je 25.Va5) 25…dxe5 26.fxe5 Sxh3?! (po jednoduchém 26…Sd7 27.d6 Dc8 stojí Č lépe. Ale tah 26…Sxh3 je právě na principu přiměřeného rizika. Č se jím nedostane do horší pozice, ale pro B je náročnější. B má rovněž již málo času a může se snadno splést) 27.Sxh3?? (a je to tady. Po 27.Jc6 Sxg2 28.Sxb6 Vxb6 29.Kxg2 Vxc6 30.dxc6 Dxc6+ 31.Df3 je pozice skoro vyrovnaná. To však v omezeném čase není lehké najít a zhodnotit) 27…Jxd5 28.Da5 Dxa5 29.Vxa5 Vxe5 30.Jc6 Vxe3 31.Vxe3 Jxe3 32.Jxb8 Sxb2 (Pěšce Č nelze nijak zastavit) 33.Jc6 Sf6 34.Kf2 b2 0-1

 

 

 

9.kolo: /zah.B67/

B:WGM Worek Joanna

Č:GM Nguyen Thai Dai Van

Jak i ve známém, často hraném zahájení lze rychle zkolabovat!

1.e4 c5 2.Jf3 d6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 Jf6 5.Jc3 Jc6 6.Sg5 e6 7.Dd2 a6 8.0-0-0 Sd7 9.f4 b5 10.Jxc6 Sxc6 11.Sd3 b4 12.e5 (i to je známé, i když klidnější 12.Je2, nebo i Sxf6 je trochu lepší) 12…dxe5 13.fxe5 Da5 14.exf6 (14.Se4 Jxe4 15.Jxe4 Dd5=) 14…bxc3 15.Df4?? (ještě stále nebylo pozdě zavést partii do nerozhodného konce po 15.Dxc3 Dxg5+ 16.Kb1Sd5 17.Da5 Dxf6 18.Sb5+ axb5 19.Dxb5+ Ke7 20.Vxd5 exd5 21.Ve1+ Kd6 22.Db6+ s věčným šachem Po 15.Df4 je však hned konec) 15…Sd5 16.a4 cxb2+ 17.Kb1 Dc3 18.Vhf1 Sa2+ a mat

partie k přehrání, stačí kliknout na první tah

 

9.kolo: /zah.A84/

B:FM Serrano Salvador Eduardo Kg2,Dc2,Se4,Pf4,g5

Č:IM Babula Milan Kh7,De8,Sf6,Pg6

Po 55. tahu B 55…Sxg5!! (Nejráznější, možná jediná bezpečná cesta k remíze. Oběť střelce a následně i pěšce Č je založena na tom, že je stále napadený střelec bílého i Pg5) 56.fxg5 De7! 57.Sxg6+ (jinak nelze pokrýt visícího střelce a pěšce g5 B) 57…Kg7 58.Df5 (kryje oba kameny, ale zase nemůže pomoci svému králi) 58…De2+ 59.Kg3 De3+ 60.Kg4 Dg1+ 61.Kf3 Df3+ a B král se nemá kam schovat, aniž by B neztratil Pg5 nebo Sg6. To se nakonec stalo a partie skončila = po 82. tahu.

IM Milan Babula /pro Robert a Petr šachy a www.sachyvlcnov.cz/

 

 

Konečná tabulka po 9 kolech

Poř.   Jméno Rtg FED 1.Rd 2.Rd 3.Rd 4.Rd 5.Rd 6.Rd 7.Rd 8.Rd 9.Rd Body  PH 1   PH 2   PH 3 
1 GM Navara David 2733 CZE 33b1 20w1 5b½ 14w1 6b1 12w½ 22b1 2w1 4b1 8,0 0,0 46,5 51,0
2 IM Černoušek Lukáš 2438 CZE 48b1 52w1 9b0 28w1 27b1 5w1 20b1 1b0 13w1 7,0 0,0 43,5 47,0
3 GM Šimáček Pavel 2471 CZE 27b1 66w1 12b½ 7w1 13b0 6w½ 8b½ 32w1 15b1 6,5 0,0 43,5 47,0
4 IM Kraus Tomáš 2456 CZE 38b½ 29w1 51b1 12w½ 26b1 13w½ 21b1 20w1 1w0 6,5 0,0 42,5 46,0
5 GM Plát Vojtěch 2535 CZE 19w1 50b1 1w½ 10b½ 16w1 2b0 7b½ 12w1 8b½ 6,0 0,0 49,5 53,5
6 IM Kriebel Tadeáš 2514 CZE 25b1 31w1 7b½ 9w1 1w0 3b½ 14w½ 16b½ 23w1 6,0 0,0 47,5 52,0
7 GM Michalík Peter 2577 CZE 58w1 15b1 6w½ 3b0 8w1 14b½ 5w½ 13b½ 20w1 6,0 0,0 46,0 49,0
8 IM Hausner Ivan 2349 CZE 37w1 10b0 18w1 42w1 7b0 17b1 3w½ 34b1 5w½ 6,0 0,0 44,0 48,0
9 GM Krejčí Jan 2588 CZE 54w1 24b½ 2w1 6b0 30w1 20w0 31b1 11w½ 22b1 6,0 0,0 43,0 46,5
10 GM Štoček Jiří 2563 CZE 41b1 8w1 26b½ 5w½ 20b0 21w0 43b1 28w1 24b1 6,0 0,0 40,0 44,0
11 IM Biolek Richard 2442 CZE 18w1 23b½ 28w½ 32b½ 29w½ 26b½ 40w1 9b½ 21w1 6,0 0,0 39,5 43,5
12 GM Babula Vlastimil 2549 CZE 39w1 30b1 3w½ 4b½ 34w1 1b½ 13w½ 5b0 16w½ 5,5 0,0 47,0 51,5
13 GM Hráček Zbyněk 2585 CZE 43b1 21w1 14b½ 26w½ 3w1 4b½ 12b½ 7w½ 2b0 5,5 0,0 46,5 50,5
14 IM Zwardoň Vojtěch 2458 CZE 36w1 40b1 13w½ 1b0 51w1 7w½ 6b½ 15b0 31w1 5,5 0,0 44,0 47,5
15 FM Mrázek Lumír 2364 CZE 53b1 7w0 33b½ 66w1 35b0 27w1 19b1 14w1 3w0 5,5 0,0 40,5 44,0
16 FM Miesbauer Jan 2402 CZE 67b½ 55w1 22b½ 52w1 5b0 28w½ 29b1 6w½ 12b½ 5,5 0,0 38,0 40,0
17 GM Nguyen Thai Dai Van 2547 CZE 35b1 26w0 66b½ 33w1 31b½ 8w0 27b½ 53w1 29b1 5,5 0,0 36,5 40,0
18 FM Bělunek Vladimír 2201 CZE 11b0 46w1 8b0 47w1 52b½ 66w1 30b½ 26w½ 32b1 5,5 0,0 36,5 40,0
19 FM Liška Jiří 2236 CZE 5b0 59w1 21b½ 51w0 60b1 33w1 15w0 49b1 26b1 5,5 0,0 36,0 39,0
20 GM Kislinsky Alexey 2429 CZE 63w1 1b0 58w1 40b1 10w1 9b1 2w0 4b0 7b0 5,0 0,0 47,0 50,0
21   Mikeš Jan 2394 CZE 44w1 13b0 19w½ 41b1 23w1 10b1 4w0 22w½ 11b0 5,0 0,0 43,5 47,5
22 IM Kočiščák Jiří 2496 CZE 68w1 28b½ 16w½ 34b½ 32w1 35b1 1w0 21b½ 9w0 5,0 0,0 42,5 46,5
23   Říha Vojtěch 2288 CZE 46b1 11w½ 34w0 56b1 21b0 45w1 24b½ 30w1 6b0 5,0 0,0 38,5 41,5
24   Roubalík Jakub 2417 CZE 61w1 9w½ 42b½ 27w0 67b1 29b½ 23w½ 36b1 10w0 5,0 0,0 37,5 39,5
25 FM Jedlička Aleš 2236 CZE 6w0 56b½ 37w1 30b0 57w½ 53b0 46w1 51b1 40w1 5,0 0,0 32,0 34,5
26 FM Rubeš Jan 2345 CZE 64w1 17b1 10w½ 13b½ 4w0 11w½ 36b½ 18b½ 19w0 4,5 0,0 45,0 48,0
27   Ludvík Tomáš 2222 CZE 3w0 65b1 49w1 24b1 2w0 15b0 17w½ 33w½ 30b½ 4,5 0,0 42,5 45,0
28 FM Serrano Salvador Eduardo 2305 CZE 57w1 22w½ 11b½ 2b0 53w1 16b½ 34w½ 10b0 36w½ 4,5 0,0 42,0 44,5
29 WGM Worek Joanna 2299 CZE 42w½ 4b0 55w1 44b1 11b½ 24w½ 16w0 39b1 17w0 4,5 0,0 41,0 44,0
30 IM Jasný Stanislav 2347 CZE 45b1 12w0 35b½ 25w1 9b0 41b1 18w½ 23b0 27w½ 4,5 0,0 40,0 44,0
31 IM Kulhánek Tomáš 2316 CZE 56w1 6b0 44w½ 39b1 17w½ 34b½ 9w0 41b1 14b0 4,5 0,0 40,0 43,0
32 GM Blatný Pavel 2326 CZE 52b0 48w1 62b1 11w½ 22b0 39w1 35w1 3b0 18w0 4,5 0,0 39,5 42,5
33 FM Malík Jan 2286 CZE 1w0 63b1 15w½ 17b0 56w1 19b0 61w1 27b½ 37w½ 4,5 0,0 39,5 42,5
34 IM Půlpán Jakub 2418 CZE 55b½ 67w1 23b1 22w½ 12b0 31w½ 28b½ 8w0 35b½ 4,5 0,0 38,0 40,0
35   Zeman Matyáš 2244 CZE 17w0 64b1 30w½ 49b1 15w1 22w0 32b0 40b½ 34w½ 4,5 0,0 37,5 40,5
36 IM Babula Milan 2204 CZE 14b0 47w½ 45b½ 62w½ 50b1 51b1 26w½ 24w0 28b½ 4,5 0,0 35,0 38,0
37   Tauš Martin 2104 CZE 8b0 41w½ 25b0 38w0 -1 58b1 51w½ 43w1 33b½ 4,5 0,0 34,5 37,0
38 WIM Kaňáková Natálie 2202 CZE 4w½ 42b0 56w0 37b1 43w½ 57b½ 44w½ 54b1 49w½ 4,5 0,0 33,0 35,5
39 IM Freisler Pavel 2245 CZE 12b0 45w½ 60b1 31w0 62b1 32b0 57w1 29w0 53b1 4,5 0,0 32,5 35,0
40   Šrámek Vojtěch 2304 CZE 47b1 14w0 57b1 20w0 45b½ 52w1 11b0 35w½ 25b0 4,0 0,0 37,5 40,0
41 FM Vrána František 2267 CZE 10w0 37b½ 61b1 21w0 42b1 30w0 52b1 31w0 45b½ 4,0 0,0 35,5 38,5
42   Malinovský Petr 2003 CZE 29b½ 38w1 24w½ 8b0 41w0 43b0 63w½ 59b1 51w½ 4,0 0,0 35,0 38,0
43   Vybíral Zdeněk 2274 CZE 13w0 44b0 47b½ 61w1 38b½ 42w1 10w0 37b0 58w1 4,0 0,0 35,0 38,0
44   Jun Rudolf 2138 CZE 21b0 43w1 31b½ 29w0 66b½ 54w½ 38b½ 50w½ 48b½ 4,0 0,0 34,0 37,5
45   Otruba Marek 2103 CZE 30w0 39b½ 36w½ 58b1 40w½ 23b0 54w½ 63b½ 41w½ 4,0 0,0 33,5 36,5
46   Voříšek Jakub 1991 CZE 23w0 18b0 -1 67w0 48b½ 50w½ 25b0 56b1 61w1 4,0 0,0 32,5 34,5
47   Koubová Anna Marie 2005 CZE 40w0 36b½ 43w½ 18b0 58w½ 64b½ 48b½ 60w1 50b½ 4,0 0,0 32,0 35,0
48   Buločkin Martin 2199 CZE 2w0 32b0 64w½ 59b½ 46w½ 56b½ 47w½ 57b1 44w½ 4,0 0,0 32,0 34,5
49 GM Vokáč Marek 2343 CZE 60b½ 62w½ 27b0 35w0 64b1 67w1 53b½ 19w0 38b½ 4,0 0,0 31,5 33,5
50 IM Vesselovsky Serguei 2335 CZE 59w1 5w0 52b0 57b½ 36w0 46b½ 67w1 44b½ 47w½ 4,0 0,0 31,0 33,0
51 FM Švanda Ondřej 2309 CZE 62b½ 60w1 4w0 19b1 14b0 36w0 37b½ 25w0 42b½ 3,5 0,0 38,0 41,0
52   Neumann Filip 2076 CZE 32w1 2b0 50w1 16b0 18w½ 40b0 41w0 61b½ 59w½ 3,5 0,0 37,5 40,5
53   Očkay Tomáš 2131 CZE 15w0 58b0 65w1 54b1 28b0 25w1 49w½ 17b0 39w0 3,5 0,0 35,5 38,0
54 FM Obšivač Josef 2285 CZE 9b0 61w½ 67b½ 53w0 59w1 44b½ 45b½ 38w0 55b½ 3,5 0,0 31,0 33,0
55   Horák Jan 2158 CZE 34w½ 16b0 29b0 60w0 61b0 59w½ -1 67b1 54w½ 3,5 0,0 29,0 31,0
56   Valenčík Jozef 2057 CZE 31b0 25w½ 38b1 23w0 33b0 48w½ 66b½ 46w0 62b½ 3,0 0,0 34,5 37,5
57   Káňa Pavel 2013 CZE 28b0 68b+ 40w0 50w½ 25b½ 38w½ 39b0 48w0 60b½ 3,0 0,0 34,0 37,0
58 IM Juřek Josef 2269 CZE 7b0 53w1 20b0 45w0 47b½ 37w0 60b½ 65w1 43b0 3,0 0,0 33,5 36,0
59   Kolář Stanislav 2091 CZE 50b0 19b0 63w½ 48w½ 54b0 55b½ 62w1 42w0 52b½ 3,0 0,0 31,0 34,0
60 FM Vaněk Tomáš 2095 CZE 49w½ 51b0 39w0 55b1 19w0 63b½ 58w½ 47b0 57w½ 3,0 0,0 31,0 33,5
61   Havelka Ondřej 2156 CZE 24b0 54b½ 41w0 43b0 55w1 65w1 33b0 52w½ 46b0 3,0 0,0 31,0 33,5
62   Didi Jan 2025 CZE 51w½ 49b½ 32w0 36b½ 39w0 -0 59b0 -1 56w½ 3,0 0,0 31,0 33,0
63 FM Bartoš Jan 2178 CZE 20b0 33w0 59b½ 64w½ 65b½ 60w½ 42b½ 45w½ -0 3,0 0,0 30,5 33,0
64   Holý Filip 2096 CZE 26b0 35w0 48b½ 63b½ 49w0 47w½ 65b½ -0 -1 3,0 0,0 30,5 32,5
65   Pavlíček Lukáš 1963 CZE 66b0 27w0 53b0 -1 63w½ 61b0 64w½ 58b0 67w1 3,0 0,0 26,5 28,5
66 IM Michenka Jozef 2287 CZE 65w1 3b0 17w½ 15b0 44w½ 18b0 56w½ -0 -0 2,5 0,0 37,5 40,0
67   Bureš Martin 2150 CZE 16w½ 34b0 54w½ 46b1 24w0 49b0 50b0 55w0 65b0 2,0 0,0 33,0 35,5
68 FM Sobek Jaroslav 2232 CZE 22b0 57w- -0 -0 -0 -0 -0 -0 -0 0,0 0,0 26,0 27,0

 

1 komentář u „Ostravský Koník a zejména MČR mužů 2019. – Milan Babula“

Napsat komentář