Nová destinace: Afrika

Zase o parník. Magnus Carlsen vyhrál v Pobřeží slonoviny první letošní podnik ze série Grand Chess Tour

 

Zeptáte-li se kteréhokoli šachisty, novináře či historika, který šachový turnaj si pamatuje jako slavný a významný, jedno je jisté: nepůjde o žádný turnaj v Africe. Na černém kontinentě se totiž desítky let žádný takový nehrál. Ostatně když facebooková stránka Chess Café vyzvala své čtenáře, aby jmenovali nějaký slavný africký turnaj, neobjevil se ani jeden komentář.

Obskurní mistrovství světa v libyjském Tripolisu v roce 2004 radši zapomeneme, než abychom ho počítali. Tehdy šlo o trucpodnik Kirsanem Iljumžinem vedené FIDE, když se nedokázala domluvit s tehdejším mistrem světa Vladimirem Kramnikem ani s jeho předchůdcem Garrim Kasparovem na klasickém titulovém zápase. Vyřazovací turnaj v Tripolisu, který FIDE nazvala mistrovstvím světa, navíc kvůli rozhodnutí libyjského vůdce Muammara Kaddáfího nesměli hrát izraelští šachisté, byť se předtím na turnaj kvalifikovali.

Jediným významným šachovým turnajem v Africe, na který si autor této rubriky dokáže vzpomenout, byl mezipásmový turnaj v Tunisku v roce 1967, kde tehdy startovali i legendární Bobby Fischer a český reprezentant Vlastimil Hort. To je ale již víc než půl století stará historie…

Od minulého týdne je však všechno jinak. Od středy 8. května do neděle 12. května hostilo Pobřeží slonoviny první letošní podnik ze série Grand Chess Tour, kterého se účastní světová špička. Deset šachistů, mezi nimiž byla i světová jednička všech šachových disciplín (klasický šach, rapid a bleskovky) Magnus Carlsen a několik hráčů z první světové desítky (Ting Li-žen, Maxime Vachier-Lagrave a Jan Něpomňaščij), bojovalo tři dny v rapid šachu a dva dny v bleskovkách – a opět vyhrál Carlsen a opět s velkým náskokem.

Mistr světa získal 26,5 bodu z 36 možných (18 blicek bylo po bodu a 9 rapidů po dvou bodech) a před druhým a třetím Hikuru Nakamurou a Maximem Vachierem-Lagravem měl náskok 3,5 bodu. Norský velmistr tak pokračuje v neuvěřitelné jízdě – na konci loňského roku vyhrál mistrovství světa v bleskovém šachu a od té doby vyhrál všechny turnaje, jichž se zúčastnil! A po relativně těsném vítězství ve Wijk aan Zee na dalších turnajích (na Gašimovově memoriálu v Šamkiru, na Grenke Classic i nyní v Abidžanu) už dominoval rozdílem třídy. Jak dlouho toto tempo mistr světa vydrží? V tomto pololetí má ještě hrát turnaje Lindores Abbey, Norway Chess a druhý podnik Grand Chess Tour v Záhřebu.

Na ukázku bleskového postřehu mistra světa závěr jeho partie s bývalou světovou jedničkou Veselinem Topalovem.

PAVEL MATOCHA

 

Abidžan 2019, bleskový šach

Topalov–Carlsen

Posledním tahem 26.Jf4-e6? Topalov příliš odkryl svého krále a umožnil Carlsenovi udeřit.

26…Sxg3! 27.hxg3 Vxf5! 28.Dxf5 Vxg3+ a tah před matem (29.Kf2 De3#) se bílý vzdal.0-1

Mistr světa Magnus Carlsen s vítěznou trofejí spolu s ministrem sportu Pobřeží slonoviny Paulinem Danhem. FOTO LENNART OOTES, GRAND CHESS TOUR

http://www.sachypozlovice.cz/2019/05/nova-destinace-afrika/

2 komentáře u „Nová destinace: Afrika“

  1. Ahoj Oto, naprostý souhlas, je to sice na oko krásné mít takovou akci v Africe, ale je to úplně zbytečné, souhlas a díky za pěkný názor. Petr

    Odpovědět
  2. Ano,první vlaštovka na Africkém kontinentě.A co jméno,to perla.Co se týká šachové hry,tak si myslím,že toto nemělo chybu.Jenomže,a to je to nepříjemné slovo,,JENOMŽE,,jsou zde i jiné otázky.Za nejhlavnější považuji otázku,kde na to vzala Africká a mezinárodní federace.Zrovna tak se zde naskýtá otázka,k čemu směřovala propagace takovéhoto turnaje,když pomineme královskou hru?Děkuji za souhlasné i nesouhlasné odpovědi.

    Odpovědět

Napsat komentář