Černé figury, co na 1.d4 – rada od GM Roberta Cveka

 

Nyní pojďme na poslední díl co hrát v úvodním tahu za bílého a nyní za černého. Jde jenom o lehká doporučení a takový obecný přehled zahájení.

Hodně šachistů má právě problém co hrát na 1.d4. Protože tyto tzv. zavřené zahájení jsou jiná než otevřené hry a černý kolikrát má problém se silným centrem bílého. Buď můžete od prvního tahu bojovat o centrum, nebo centrum soupeři „propůjčit“ a pak o něj bojovat, nebo hledat protihru jinde.

 

Mírně pokročilým šachistům bych doporučil hrát na 1.d4 d5 a pak vzít na c4, hrát tedy tzv. přijatý dámský gambit. Podle mě se zde hra trochu otevírá a dají se zde relativně dobře vysvětlit základní principy zahájení. Černý pak v klasické variantě rychle vyvíjí figurky a po tahu …c5 bojuje o střed.

Kdysi jsem doporučoval tzv. Čigorinovu obranu, která také není špatná. Černý zde dává centrum za velmi rychlý vývin figur. Mírně pokročilým doporučuji také všechny gambity. Tedy například tzv. Albunův gambit, Shara-Henningův gambit atd. Protože rozšíří vědomosti o času v zahájení a pak si budou lepšit taktiku (útok na krále atd.)

Klasické pevné a strategické zahájení je pak 1.d4 d5 2.c4 e6 nebo c6. V poslední době velmi populární. Černý má mnoho systémů a je na vás co se vám více líbí. Například je rozdíl hrát tzv. poloslovanskou/meránskou nebo třeba klasický dámský gambit (DG). Klasický DG je možná mírně pasivnější, ale není zde tolik teorie a je velmi pevný, obzvláště tzv. Lasker a pak Tartakower. Bílý proto někdy zkouší systém s 5.Sf4 ale i zde má černý dobré možnosti.

V případě systémů s 1.d4 d5 2.c4 c6 má bílý možnost volby. Buď klasicky 3.Jc3 s 4.Jf3 a černý pak může hrát buď klasickou slovanskou s …dxc4 nebo přejít do poloslovanské s …e6. Pak má opět bílý volbu mezi 5.e3 (merán) nebo 5.Sg5!? a černý má volbu zda vzít na c4 a hrát Botvinnika, nebo po …h6 hrát Moskvu nebo antimoskvu, to už je na bílém. Zde mi přijde za černého nejsolidnější – po 4.Jf3 – vzít na c4 a hrát klasickou slovanskou. 4…e6 je rozhodně náročnější na teorii zahájení, ale je to i tvrdší řešení pro obě strany.

Mnoho hráčů, včetně autora volí systém s 3.Jf3 (po …c6) a po 3…Jf6 tah 4.e3 a volí různé antisystémy. Což bych doporučil všem, kdo se nechtějí učit mnoho vynucených variant, ale spíše vědět o co v pozici jde.

Jedno z nejsolidnějších a nejflexibilnějších zahájení je tzv. nimcovičova indická (může být i dámská indická). Tedy po tazích 1.d4 Jf6 2.c4 e6 3.Jc3 Sb4 je nimcovičova indická. V případě 3.Jf3 b6 je dámská indická – černý však může zahrát i 3…d5!? a přejít do výhodného DG, protože bílý nemá systémy s cxd5 (zde nejsou už tak výhodné). A černý může samozřejmě hrát i 3…Sb4+ (tzv. Bogo indická). Nimcovička je velmi flexibilní a třeba v klasickém systému po 3.Jc3 Sb4 4.Dc2 máte asi pět(!) systémů co můžete černými hrát. Kdo má rád více možností, je pak nimcovička dobrá volba. Navíc jde o strategicky solidní zahájení. Dává se sice dvojice střelců, ale za rychlý vývin, boj o střed a kontrolu pole e4.

Grünfeldova indická (GI) je pak další velmi silné zahájení na 1.d4. Zde černý překvapivě pouští střed bílému, ale má velmi rychlou hru v centru. GI je v poslední době pro bílého docela nepříjemné zahájení. Proto mnoho hráčů bílých figur volí tzv. anti-grünfelda, když volí v prvním tahu 1.Jf3 nebo 1.c4 a vůbec nehrají tah d4 – nebo až mnohem později než v prvním tahu. Trošku nevýhoda GI je velká rozpracovanost. Docela hrozí, že bude někdo „extrémně“ dobře připraven. Nicméně i v GI máte možnost flexibility a rozhodně na základní pokračování nemáte jenom jedenu možnost. Doporučuji hráčům GI si právě rozpracovat více systémů.

V poslední době docela dost frčí tzv. Holandské obrana. Nejde moc o obranu, je to spíše protiútok. Černý se snaží o aktivní hru již prvním tahem. Černý má pak základní výběr mezi třemi systémy: klasickou holandskou s …d6,…e6 a vývin střelce na e7, pak Leningradem, kde se dává střelec na g7 (s plánem …e5) a pak tzv. kamennou zdí, kde se černý opírá o pěšcové postavení c6,d5,e6 a f5. Pokud chce někdo výhradně hrátHolandskou, pak doporučuji si časem prostudovat všechny tři systémy. Je zajímavé navíc volit pořadí tahů 1.d4 e6!? 2.c4 f5 (ale zde už těžko budete hrát Leningrada, nebo pak s tahem …e6 což není v duchu toho zahájení), protože se vyhnete gambitům a pak také silnému systému za bílého s 2.Jc3!? Ale samozřejmě „riskujete“ francii. Proto je zajímavé spojit černými holandskou s francií, třeba ala velmistr Moskalenko.

Co říci k Benoni? Opět jde o dynamické zahájení. Kde se černý pokouší o protihru, nicméně zde je strategické riziko asi větší než u králky a hlavně Grünfelda. Ale třeba jak ukazoval GM Gašimov, jde to hrát i na nejvyšší úrovni (bohužel GM Gašimov je nějakou dobu už mimo náš svět). V ČR jsou skalní příznivci Benoniho mezinárodní mistři Pavel Šimáček a David Kaňovský. Benoni je dobrou volbou na katalána. Rozhodně jako doplňkové zahájení to není špatné.

A na konec se pobavíme o Královské indické (KID). To je také jedno z hlavních zahájení. Rozhodně vřele doporučuji hrát KID. Černý zde také pouští střed bílému, ale za rychlý vývin a pak za boj proti středu, nebo za křídelní akce. Některým hráčům bílých figur se hraje KID špatně, protože KID je velmi dynamické zahájení, kde černý usiluje o protihru a často i se strategickým rizikem. Třeba u tzv. Sämischova systému hrozí, že černý bude „časem udušen“, ale zase pokud černý ve správnou dobu chytne protihru, je pak pro bílého nesnadné řešit problémy zahájení. Navíc se zde stroje občas pletou. V hlavních variantách KID často preferují bílého, ale útok černého může být nebezpečnější, nebo pro člověka se to bílými těžce brání. KID je také flexibilní zahájení, protože černý má většinou více cest jak hrát dané zahájení. Třeba na klasický systém s Jf3 má černý buď možnost hrát klasiku s …e5 nebo systémy s …exd4 a dále pak tahy jezdcem jako …Jbd7 a …Ja6, je možné, že zde černý plně nevyrovná, ale má docela aktivní hru, kde se bílý může lehce splést, pokud je člověk z masa a kostí. Kdo rád hraje aktivní pozice a jde soupeřovi po krku, doporučuji KID, ale na druhou stranu budete muset mnoho hodin strávit nad tímto krásným zahájením, aby jste zjistili duch zahájení a pak se naučili nějaké varianty a vzorové partie. KID doporučuji se učit z kraje hlavně z vybraných partií a pak ze vzorových ukázek. Až pak bych doporučil se učit varianty a které. Ale když o tom tak dumám, tak to platí v podstatě o každém zahájení.

Napsat komentář