Protestní porážky

Mistryně světa ChHou I-fan vylepšila demonstrativní „sebevraždy“ svých předchůdců Fischera a Kramnika

Dobrovolně prohrát partii jako výraz protestu je čin hodný obdivu, neb o trestu? Na nedávno skončeném turnaji na Gibraltaru, který vyhrál americký velmistr Hikaru Nakamura, toto téma znovu otevřela ženská mistryně světa Chou I-fan.

Čínská velmistryně na Gibraltaru protestovala, že jejími soupeři v  turnaji bylo příliš mnoho žen, a obvinila organizátory, že manipulovali s  nasazováním šachistů v  jednotlivých kolech. Podle všeho bylo párování k  šachovnicím zcela v  pořádku a na Chou I-fan prostě v desetikolovém turnaji vyšla sedmkrát soupeřka.

 

 

 

Velmistryně I-fan ale byla přesvědčena, že se proti ní spikli (ač žena, dává přednost hře proti mužům), a v posledním desátém kole, kde jejím soupeřem byl indický velmistr Babu Lalith (trochu nomen omen – že by Číňanka rozuměla česky a vadilo jí, že v posledním kole zase dostala babu?), partii demonstrativně prohrála v pěti tazích.

Chou I-fan – Babu Lalith

Gibraltar Open 2017

1.g4 d5 2.f3 e5 3.d3 Dh4+ 4.Kd2 h5 5.h3 hxg4

A bílá se vzdala. 0-1

2017-02-15 00_55_17-Protestní porážky – Lidové noviny 14. 2

V šachovém světě se zvedly bouřlivé diskuse. Někteří požadovali exemplární potrestání mistryně světa za znevážení šachové hry, dokonce se objevila petice na její doživotní vyloučení z Mezinárodní šachové federace a zákaz účastnit se jakéhokoli turnaje. Jiní Číňance vyjadřovali podporu.

Takové demonstrativní sebevraždy, které vždy přitáhnou velkou mediální pozornost, známe iz  minulosti. Dokonce při dvou zápasech o titul mistra světa se dva super hráči nechali dobrovolně zkontumovat.

V roce 1972 v Reykjavíku se Bobby Fischer nedostavil ke druhé partii zápasu, protože se mu nelíbilo, že televizní kamery příliš vrčí a ruší ho v soustředění.

V  roce 2006 v  Elistě se k páté partii zápasu nedostavil Vladimir Kramnik, aby tak veřejně protestoval proti nehorázné „toaletní aféře“ a křivému obvinění z  podvádění, které proti němu rozpoutal tým jeho soupeře Veselina Topalova. Bobby Fischer i Vladimir Kramnik tyto své zápasy, i přes kontumační porážku v  jedné partii, nakonec vyhráli.

Zmínit můžeme i dobrovolnou prohru skvělého německého šachisty Roberta Hübnera na studentském mistrovství světa družstev z roku 1972.

V zápasu Německa se Spojenými státy zahrál velmistr Hübner 1.c4 a nabídl svému soupeři remízu. Kenneth Rogoff ji přijal, vzápětí podepsali partiář a chtěli odejít. Ale rozhodčím se to vůbec nelíbilo a nařídili opakování partie, protože dát partii po prvním tahu za remis je prý nesportovní.

Kenneth Rogoff tehdy ještě nebyl ani šachový velmistr, natož profesor ekonomie z  Harvardovy univerzity, hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu a člen Rady guvernéra Fedu (americká centrální banka), ale jen student, stejně jako Robert Hübner tenkrát ještě nebyl univerzitním profesorem, a tak na oko souhlasili.

Jenže místo normální partie předvedli frašku. Odehráli tucet vesměs nesmyslných tahů a opět dali partii za remis.

Robert Hübner – Kenneth Rogoff

Štýrský Hradec, Akademické mistrovství světa družstev 1972

1.c4 Jf6 2.Jf3 g6 3.Jg1 Sg7 4.Da4 0-0 5.Dxd7 Dxd7 6.g4 Dxd2+ 7.Kxd2 Jxg4 8.b4 a5 9.a4 Sxa1 10.Sb2 Jc6 11.Sh8 Sg7 12.h4 axb4 remis

2017-02-15 00_56_46-Protestní porážky – Lidové noviny 14. 2

Pořadatelé však nechtěli ponechat tento studentský žertík bez povšimnutí a nařídili, že se soupeři mají sejít ještě potřetí a sehrát normální partii. To již Robert Hübner odmítl, k  partii nepřišel a prohrál kontumačně.

 

Protestní porážky

Napsat komentář