Open Skalka – vydařený turnaj v hodinovkách.

 

 

 

 

 

 

 

 

Úvod šachového roku na Slovensku již po šesté obstaral ve dnech 3.-5.1. Skalka Open,který uspořádal ŠO TJ Slovan Rajecké Teplice. Hrací tempo vyvolávalo ve starších
účastnících vzpomínky na turnaje v hodinovkách, nejvíce populární v 80 letech,v devadesátých letech již z šachové scény mizejících.

Každý hráč měl na partii 45 minut + bonifikaci 15 s/tah, takže partie běžně skončily během 2 hodin. Právě dostatečně dlouhý časový přídavek na každý tah představoval lákadlo účasti starších hráčů, kterým zpravidla nevyhovuje závěr partií v podobě Rapid turnajů hraných v ČR v posledních letech. U nás se naprostá většina Rapidů hraje v kombinaci s bleskovou partií v závěru, neboť časový přídavek bývá nejčastěji pouze 2s/tah, v lepším případě 3s/t. Tento přídavek umožňuje v závěru partie spíše jenom zuřivé tahání s bitím do hodin, o nějakém logickém závěru se dá hovořit obtížně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Řada slovenských pořadatelů ctí dřívější zásady s jasným rozlišením kategorií turnajů Rapid – Blesk, právě díky výrazněji odlišné bonifikaci za tah. Jsou tam pořádány klasické Rapidy s bonusem 5s/t, které se v ČR z nejasných příčin již skoro nevyskytují, o turnajích v hodinovkách ani nemluvě. Podrobně jsem k této problematice, i o přitažlivosti turnaje psal v článku o loňském 5. ročníku Open Skalka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Turnaj v hodinovkách s luxusním časovým přídavkem umožňuje hráčům sehrání ucelených partií s logickým uplatňováním převahy v závěru partie, nenarušované třeba pádem praporku při dámě víc! Takové závěry jsem v Rajeckých Teplicích neviděl, myslím ani, že většině hráčů vůbec nechyběly. Turnaj zřejmě dobře vystihl „mezeru na šachovém turnajovém trhu“, rychle si získal velkou oblibu a již v loňském roce byl počet účastníků (134) na limitní hranici. Proto organizační štáb v čele s ředitelem a hlavním organizátorem FM Františkem Vránou stál před otázkou, jak pokračovat dál? Bylo skoro jisté, že se v dalším ročníku přihlásí ještě více zájemců o turnaj, který se odehraje za tři dny s partiemi úrovně téměř běžných třeba 1,5h/40 +… Zvolené řešení možná nebylo nejšťastnější. V propozicích letošního turnaje byl počet účastníků zastropen počtem 128. A toto číslo bylo naplněno snad 6 měsíců před začátkem turnaje! Další přihlášky byly již odmítány s tím, že někteří byli zařazeni jako náhradníci. Ovšem půl roku je dlouhá doba, mnozí z původně přihlášených museli svou účast s rozličných důvodů odřeknout. I když ředitel Fera Vrána vyčerpal celou kvótu náhradníků, asi 12, kteří i všichni přijeli, na startu bylo nakonec jenom 115 hráčů. Takže, na rozdíl od loňského ročníku, zbylo tentokrát pár pokojů i pro nešachisty, kteří udiveně sledovali, co se to v hotelu hraje.

  Zvolené turnajové tempo (2, 3 a opět 2 kola v jednotlivých hracích dnech) bylo celkem příjemné a umožňovalo i dost nešachových aktivit, např. ve Wellnessu, v nedalekém termálním lázeňském komplexu Aphrodite, či v přilehlém rozsáhlém parku Skalka hotelu. Ani hotelový bar nebyl zpravidla prázdný. Mnoho účastníků také mělo doprovod rodinných příslušníků. Dost bylo kompletních rodin, hlavně pokud děti v turnaji hrály. Pro nenasytné hráče připravil Fera, velký přívrženec blesku, ale vlastně v šachu skoro všeho, oficiální bleskový turnaj. A večer před ním i tréninkový přátelský blicáček.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Neúnavný inovátor Fera provedl oproti minulému ročníku některé změny. Nebyly již dvě seniorské kategorie, ale jediná +62, zato velmi početná s 32 hráči. Správné bylo, že tato kategorie byla oceněna jako druhá, hned za celkovým pořadím. Hráče do Ela 1900 rozdělil na 4 početně srovnatelné skupiny, nejlepší v každé kategorii byli odměněni. Celkově bylo vyhodnoceno 10 kategorií, včetně celkového pořadí. Kromě 32 finančních cen, jejichž souběh nebyl možný, obdrželi všichni účastníci drobné praktické věcné ceny, nejvíce sponzorované Hotelem Skalka.

   V úvodních kolech překvapivých výsledků mnoho nebylo, i když první dvě kola hráli mezi sebou pouze hráči první, resp. druhé poloviny startovní listiny. Teprve ve třetím kole se již pokračovalo standardním švýcarským systémem. Nasazená čtyřka IM Jozef Franzen (Sn Bratislava) zahájil nulou, ke které v dalším průběhu připojil ještě další dvě a skončil až na konci čtvrté desítky. Č.3 IM Marian Kantorík (Inbest Dunajov) sice na úvod vyhrál, ale další čtyři kola se nedokázal vymotat z remízového kolotoče. Závěrečné výhry již nestačily na lepší jak 14. příčku. Z první nasazené patnáctky se v úvodních kolech dvěma půlkami zdržel i Richard Turčan (Veža B. Bystrica), pak finišoval na páté místo s 5,5b. Napodobil tak své loňské druhé místo, které vybojoval dokonce po prohře v prvním kole! Že by to byla od dorostence vědomá turnajová taktika?! Ostatní z nasazené TOP 15 jenom občas ztratili nějakou polovinu bodu a tlačili se v čelní skupině. Po 4 kole zůstali se 100% pouze FM Milan Kolesár (Strelec Devínská Nová Ves) a Martin Adamčík (SK Prostějov). Po remíze v jejich partii se k nim v pátém kole připojil Milan Podoba (SK Dubnica n.V.). V sedmikolovém turnaji se logicky to nejpodstatnější pro celkové pořadí událo v závěrečném kole. Před posledním kole mělo 5 bodů celkem 7 hráčů, mezi kterými bylo nutno hledat medailisty. Na prvenství ale mohl dosáhnout prakticky pouze vítěz duelu František Jablonický (Trnava-Sereď) – IM Milan Babula (TJ Vlčnov). Dal jsem se zlákat zcela nevyvinutým dámským křídlem bílého k velmi hazardní akci, k útoku na krále při odhalení jeho pěšcového krytu. Málo zbývajícího času na hodinách spolu s několika nepřesnostmi záhy dotlačilo Frantu, mého rovesníka a přítele ještě z dorosteneckých let, na nejvyšší stupínek turnaje. I když to bylo nakonec na pomocné kritérium B-H poměrně těsné, neboť nám oběma naši B-H „koni“ závěrečný den moc nepomáhali a měli zisky pod 50%. Útěchou pro poraženého vždy byla první cena v kategorii seniorů. Kolesár, který rovněž získal 6b jako vítěz, se musel spokojit se stříbrem. Podoba, Adamčík a Turčan získali po 5,5b, Adamčík byl vyhodnocen jako nejlepší cizinec. V početné skupině pětibodových B-H rozhodl, že první desítku dokompletovali Pavel Strašil (Tatran Litovel), Fera Vrána, Vladimír Hrtko (neregistrovaný v žádném klubu), Babula (první seniorská cena) a Samuel Vyletěl (Sn. Raj. Teplice), oceněný jako nejlepší z Rajecké doliny.

   V kategorii žen startovalo 15 hráček. O prvenství se docela spravedlivě rozhodovalo v závěrečném kole v přímém souboji, kde WFM Lucia Ševčíková (SK Kys. N. Město) porazila Zdeňku Vránovou (ŠK Staré Město) a s 5b v kategorii zvítězila. Poražená se musela spokojit s bronzem, neboť ji o půl bodu přeskočila Lubica Škapíková (SK Senica).

    První cenu v kategorii do 18 let bral Adrian Gyerpal (Junior B. Bystrica). Mezi 37 hráči do 18 let výrazně převažovali mladší žáci do 12 let, kterých bylo 24. Starších žáků mezi 12-15 roky bylo 10, skuteční dorostenci mezi 15-18 lety byli pouze 3!

    V jednotlivých kategoriích podle Ela byli vyhodnoceni Miroslav Mandak (Sk Krasňany) 5b do 1900, David Slivka (Caissa Čadca) 4,5b do 1730, Igor Skreko (Komplet Modranka) 4,5b do 1560 a Daniel Kulich (Považské Podhradie) 4b do 1300. Největším skokanem turnaje byl Kulich (+67 bodů), který byl však oceněn v kategorii do 1300, cenu tak dostal Oliver Libich (+57 bodů).

   V oficiálním bleskovém turnaji se zúčastnilo 42 hráčů. Ve 12 kolech vybojoval Vrána úžasných 11,5b. Na dalších místech pomyslných stupňů vítězů získali rovněž hodně bodů Franzen 9,5, resp. Turčan 9. Další v čele se čtvrtou Vránovou (7,5b) již byly součástí hodně zahuštěného hlavního peletonu.

     Nejstarším účastníkem byl tradičně Jan Čuridlo (Sk Kúpele Piešťany), který již bude atakovat 88 let věku, přesto vybojoval hezké 4 body. Na opačném věkovém pólu je v turnaji teprve šestiletá Nina Haasová.

   I když se letos, na rozdíl od mrazu a sněhových přívalů loni, trocha sněhu objevila až v neděli, snad to nebude odrazovat hráče od účasti v příštím ročníku. A pořadatelé budou dále pilovat nejvhodnější koncepci turnaje v roce 2021.

 

     (IM Milan Babula – TJ Vlčnov)

výsledky: http://chess-results.com/tnr451929.aspx?lan=5&art=4

fotky: https://photos.google.com/share/AF1QipPUvXfd_kTHm3nSxJzb2zgwzVPZb7Scu6q9EGWBkKo249z5zgtX9BLXZ4iq3TnAiA?key=cWR0VmJyS2Q1NE5sYUZ1emNabExjRU42Sks3eXRR

Napsat komentář