Trochu tréninku…..

Když víte co budete hrát, víte jen polovinu toho co máte vědět. Když budete vědět co budete hrát a co chce hrát soupeř, víte vše a pak najdete ten nejlepší tah. Spoustu hráčů dělá jednu a tu samou chybu po celý život. Podívají se na pozici a řeknou: Co mám hrát? Co budu hrát? A tady začíná cesta plná omylů a chyb. Protože správná otázka není : Co budu hrát!! Ale vždy musíte začít hledat Váš tah při otázce: Co chce hrát soupeř!! V článku Vám ukáži pár příkladů…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V tomto diagramu bílý zahrál a4 a chce hrát a5! Jaký tah doporučíte černému v této pozici? 

 

Správná odpověď je Sa6!! Proč? Protože donutíte bílého zahrát tah b5 a je jasné, že po tahu b5 už nezahraje a5 a hlavně Vy jste získali krásné pole c5 pro své figurky! Cítíte tu sílu takového tahu, když jej zahrajete?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A když hahrajete Sa6 a bílý zahraje b5 pak pozice vypadá takto: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vidíte slabinu na c4? Silné pole pro Vás na c5? Cítíte jak se tah Sa6 povedl? Toto je přesně cesta ke zklepšení! Musíte se ptát na to co chce hrát soupeř a proč a přestat se ptát sebe co budete hrát a proč!

 

Dáme si ještě jeden příklad, určitě bude zajímavý, černý bude na tahu a zeptám se Vás jaký tah zahraje černý? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když se podíváte na tuto pozici pohledem bílého, i když Vy jste černý, pak uvidíte že největší hrozby bílého jsou v postavení Sb1+Dd3 a útok na h7!! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když víte co bílý má v plánech, čím hrozí a na co chce tuto pozici hrát! Najdete nejlepší tah černého? Pozor, nehledáme nejlepší tah dle počítače, ale právě dle cesty, která vede ke zlepšení a tou je dívat se na pozice pohledem soupeře!! Tak co, vidíte tah černého?? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No ano, černý zahrál Jb8! pak Jd7 a pak Jf8 a bílý může zapomenout na sny o útoku na h7!! 

 

To jsou tahy a šachy, které musí přinášet radost!!

 

Už brzo na youtube kanále Robert a Petr šachy, přesněji po skončení turnaje Wijk aan Zee připravím video na diagramy na toto téma. V těchto diagramech si pak můžete vyzkoušet jak jsou ty šachy jednodušší, když vidíte partii pohledem vašeho soupeře! 

 

 

1 komentář u „Trochu tréninku…..“

Napsat komentář