From Hero to Zero…aneb ještě jedna

Černými hraji na Slovensku v první lize na prvním stole s Maďarským velmistrem Aczel Gergely a tolikrát projdu okolo velkých příležitostech mít velké šance na remízu, až zaslouženě prohraji. Partie, která je zajímavá a která opět skončila bez bodu. Na druhé straně hrál jsem s hráčem 2500+ . Jak zní název, snaha je pěkná věc, nakonec je to porážka.

První pozice, kterou chci ukázat, je tato pozice. Bílý má problém s pěšcem c2 a Jb3 a musí se rouhodnout jestli má cenu bránit tahu d5 a nebo si vylepšit figurky, tedy vyřešit své problémy. Černý ma dvojici střelců  a jeho nejlepší plán je hrát d5. Ve vzduchu už tady jsou koncovky typu: d5-Sxb3-Sc5-Db5..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druhá pozice, kde jsem hodnotil pozici za mě jako prohranou. Je po tahu d5 a černý dle mě měl hrát Db5 a začít sbírat pěšce, zahrál ale určitě slabší Sc5 a po Df2 e4, na to jsem asi zahrál pěkný tah Vd5 Dc2 Vd7 Vc6 Vd8 Ve6 a rovnám poprvé hru tahem Dc2! Výměna dam je vynucená a je tady koncovka, kde jako bonus mám lepší pěšce, než jsem měl před pár tahy, mám d sloupec a možnost hrát na sedmou řadu. Obě strany mají pěšcové převahy na křídlech a tady začíná příběh této partie. Je pro bílého lepší hrát věžovku se dvěmi věžky a nebo s jednou? Je možný přechod do pěšcových koncovek? Přesně po této pěšině se teď ta partie vydá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

První moment kde se rozhoduji špatně, jakmile černý napadl pěšce na c4 mám pasívní pokrytí Vd3 a nebo aktivní pokrytí c4 a po Vc5 špatně vyhodnotím pěšcovou koncovku, myslel jsem že je pro bílého prohraná, ale byla remízová…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 – můžu zahrát Vd3 ale po Vc5 musím b4 a pak má černý Vc4 – vylepšuje pozici a nebo můžu c4 a po Vc5 Vd5 Vxd5 cxd5 a musím správně odhadnout tuto pozici, to jsem nezvládl. To je právě ta pozice, která se musí správně odhodnotit, samozřejmě je to pěšcová koncovka a jde o každé tempo…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

další rozhodnutí na mě čekalo v této pozici. Je lepší zahrát Vf7 a vyměnit věže a hrát dásmkou koncovku a nebo zahrát b5 a hrát věžovku kde bude mít bílý volného a pěšce a černý dva spojené pěšce? No, Vf7 je asi prohraná dámská koncovka a nebo strašně těžká, b5 je asi remíza…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslední diagram, dámská koncovka, která už asi nejde udržet. Po boji, kdy soupeř vyčerpal veškerý čas prohrávám. V čem byl rozdíl v této partii mezi hráči? Pro mě určitě škola, jak je důležité správně ohodnotit přechody do různých koncovek. Chce to je nejenom hodnotit, ale i brutálně počítat, protože ta šance tady byla, chtělo to ale víc vůle ty pozice poctivěji ohodnotit. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co říct k partii? Určitě se musím podívat, jestli bílýma v této pozici musím dovolit tah d5 a myslím si že ne, chce to asi skočit rychle Jd5 a hrát c4+b4 a na dámském křídle. Chtělo to určitě lépe vyřešit nehrající figuru Jb3 a nabízely se tahy jako Jc1-Jd3 ( Ja2-Jb4-Jd5) nebo Jc1-Je2-Jg3-Jf5 pak Vd2 a samozřejmě největší rozdíl byl v hodnocení pozic do kterých mám jít a do kterých nemám jít. Můžu si říct že jsem hrál pěkně, ale co za to? Prohra jako prohra, na druhé straně je to pro mě škola a zážitek si zahrát s tak silným hráčem a jak píši škola, že jsou tady věci na kterých musím zapracovat. Takto Vás opravdu prověří jen velmistr!

 

 

 

Napsat komentář