Šachové kuriozity, fakty a zajímavosti – pokračování

Nejdelší zaznamenaná hra trvala 269 tahů a skončila remízou. (I.Nikolic – Arsovic, Bělehrad 1989)

Nejdelší zaznamenaná oficiální hra bez vzatí figurky je 100 tahů, stalo se to v roce 1992 v zápase mezi Thortonem a M. Walkerem.

Nejdelší šachová partie, která je teoreticky možná, obsahuje 5949 tahů. (zdroj: thechessworld.com)

První čtyři tahy šachové hry obsahují pro obě strany 318 979 564 000 možností.

Slovo „MAT“ pochází z arabského slova „shah mat“, což v překladu znamená „Král je mrtvý“.

Provedená rošáda se podle zaznamenaných her provedla nejpozději v zápase mezi Bobotsorem a Irkovem v roce 1966 a to ve 46. tahu.

Až do roku 1561 bylo na rošádu potřeba dvou tahu, musel jste hrát věží v jednom tahu a králem v dalším.

Moderní šachovnice, jak ji známe dnes, se v Evropě objevila v roce 1090.

Tah pěšcem o dvě pole ze základního postavení byl zaveden v roce 1280 ve Španělsku.

Skládací šachovnici vynalezl roku 1125 kněz, protože církev hru v šachy tehdy zakazovala. Skryl šachovou desku, že vypadala jako dvě knihy vedle sebe.

Během zápasu Fischer-Spasskij v Reikjavíku v roce 1972 byla nepochopitelná Spasskeho hra dávána do souvislosti se židlí, na které seděl R. Fischer. Islandská šachová organizace dala židle střežit 24/7 a židle byla důkladně prostudována rentgenem a chemickými testy. Nebylo nalezeno nic neobvyklého.

První šachové mechanické hodiny se objevily zásluhou Thomase Wilsona roku 1883. Moderní knoflíkové hodiny pak představil Veenhoff v roce 1900.

Otto Blathy (1860 – 1939) je tvůrce nejdelšího šachového problému, šachová studie, mat ve 290 tazích.

Nejdéle vládnoucí mistr světa v šachu kraloval po dobu 26 let a 337 dní, jmenoval se Emanuel Lasker (1868 – 1941) a pocházel z Německa.

Nejkratší hra zakončená matem má jen dva tahy. Tato posloupnost se někdy nazývá parodickým označením zahájení jako „hlupákova hra“, je definovaná tahy: 1. g4 e5, 2. f4 QH4 mat.

Ze základního postavení je možné dát mat dvěma tahy osmi způsoby. Ve třech tazích pak existuje 355 možných způsobů jak skončit hru matem.

Počet elektronů ve vesmíru se odhaduje na 1079, zatímco počet unikátních šachových her je 10120.

V roce 1973 zatkla policie ředitele šachového turnaje v Clevelandu a zabavila všechny šachové soupravy na základě obvinění z hazardu (peněžní odměna pro vítěze) a držení nelegálních herních zařízení (šachové sady).

Šachový problém nazývaný Jezdcova procházka (Knight’s tour) má více než 122 milionů řešení. Pokud chceme, aby jezdec skončil na místě, odkud vyrazil, tak počet řešení je přesně 26.534.728.821.064.

V roce 1985 se sovětský hráč Garry Kasparov stal nejmladším mistrem světa v šachu, bylo mu 22 let a 210 dní.

Hrát šachy se zavázanýma očima je impozantní dovednost, kterou disponuje mnoho silných šachových hráčů. Vyžaduje to ostrou schopnost vidět šachovnici jasně, což po více tazích může být obtížné. Jako rekord se uvádí rok 1960, kdy se maďarský hráč Janos Fleschem odvážil hrát proti 52 soupeřům současně a 31 her vyhrál.

Šachy jsou doporučovány jako účinný způsob pro zlepšení paměťové funkce a jako boj proti Alzheimerově chorobě. Někteří psychologové tvrdí, že šachy zvyšují inteligenci, i když dodávají, že je to velmi složité téma.

Do roku 1886 byl titul mistra světa neoficiální.

Druhá napsaná kniha v anglickém jazyce byla o šachu.

První počítačový program pro hraní šachů byl vyvinut již v roce 1951 Alanem Turingem. Z tehdejších počítačů však žádný nebyl schopen algoritmy počítat a tak ho Turing testoval tím, že výpočty prováděl sám a hrál podle výsledků, přičemž každý tah trval několik minut.

Nejstarší zaznamenaná hra v historii je z 9. století mezi historikem z Bagdádu a jeho studentem.

Šachy umí hrát více než 600.000.000 lidí po celém světě.

Ve většině jazycích je pěšec vlastně voják-pěšák, ale v Německu a Španělsku je to rolník a farmář.

Z počátku se královna mohla pohybovat pouze o jedno políčko a pouze rovně, později mohla i šikmo a o dvě políčka. Díky Španělsku a jeho královně Isabelle vděčíme za to, že se královna stala nejsilnější figurkou na šachovnici.

První šachová hra mezi vesmírem a Zemí se odehrála 9. června 1970 posádkou Sojuz-9 a pozemní základnou.

 

http://chi.cz/zajimave/sachove-zajimavosti

 

Napsat komentář